CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Selectii >  
Autor: Jianu Liviu         Ediţia nr. 489 din 03 mai 2012        Toate Articolele Autorului

PUNGĂ DE PUFULEŢI, CU PĂTRUNJEL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PUNGĂ DE PUFULEŢI, CU PĂTRUNJEL 
  
O secundă de nefericire durează milenii, o viaţă de fericire trece neobservată. 
  
Când vi se deschide o uşă în viaţă, nu uitaţi să o lăsaţi deschisă după dumneavoastră ...  
  
Dacă nu puteţi răspunde cuiva cu bine, răspundeţi măcar cu bineţe ...  
  
Avea bunicul o vorbă: “Se aruncă ca un leu, şi cade ca o javră”. Înainte de a vă arunca, gândiţi-vă cum-se-cade ...  
  
Unii oameni îşi propun să risipească. Alţii, să economisească. Ce este important pentru toţi, este să aibă din ce ...  
  
Paradox: “Nula die, sine linea” – spunea latinul. Adică, să nu treacă o zi, măcar, fără să tragi o linie (să realizezi ceva, cât de mărunt ). Din acest punct de vedere, zilele negre sunt atât de bune în comparaţie cu cele albe ...  
  
În intuneric, chiar dacă se întâmplă minuni, nu le poţi vedea. Paradoxal este să nu le vezi nici în plină lumină.  
  
La 7 ani, am călătorit cu părinţii în Cehoslovacia. Într-un oraş, într-o vitrină, am zărit o bijuterie de trenuleţ electric. Nu era prea scump, dar nici prea ieftin, pentru puţinii bani ai părinţilor mei. I-am rugat atât de mult să mi-l cumpere, dar ei mi-au explicat că ar plăti pe el un sfert din coroanele noastre. În locul trenuleţului, m-au convins să îmi cumpere o maşinuţă ieftină de plastic. Cu inima frântă, am acceptat. Toată copilăria am trăit cu dorinţa de a avea un trenuleţ electric, care nu a venit. La 17 ani, am primit cadou de la părinţi, un trenuleţ electric. Am mimat bucuria, cu sentimentul că momentul ei fusese ratat cu 10 ani în urmă. Nu amânaţi momentul de a face un dar: Bucuria unui dar nefăcut la timpul potrivit, îmbătrâneşte şi ea. 
  
Eu nu am obiectele mele; ele mă au pe mine. 
  
Sunt momente în care vreau totul, momente în care nu vreau nimic, şi momente în care sunt – pur şi simplu – mulţumit şi fericit de ce am făcut în viaţă. 
  
Aş fi putut să fac mai mult, dar ar fi însemnat să fiu mai puţin. 
  
Am avut un prieten care m-a pus întotdeauna în valoare. Asta era profesia lui. Să pună în lumină, luminile. A murit în miezul vieţii. Am ajuns la Biserică. Am mers la el, şi l-am sărutat pe vânăta tâmplă dreaptă. Murise de congestie cerebrală. Credeam că sunt puternic. Mă înşelam. Am simţit-o atât de puternică pe soţia lui, atunci când ne-am strâns mâinile. Nu am mers la cimitir. În aglomeratia de vehicule de afară, m-am mai intersectat odată cu cealaltă tâmplă a lui. Eu, în maşină, la volan, el, în sicriul deschis, din maşina mortuară. Am stat, blocaţi, în ambuteiaj, tâmplă lângă tâmplă. Până când ne-am despărţit, eu grăbit, spre moarte - el, încremenit, spre viaţa viitoare.  
  
3 mai 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PUNGĂ DE PUFULEŢI, CU PĂTRUNJEL / Jianu Liviu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 489, Anul II, 03 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Jianu Liviu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Jianu Liviu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!