CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Anunturi >  
Autor: Confluenţe Româneşti         Ediţia nr. 59 din 28 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

PROIECTUL BANATERRA – ENCICLOPEDIA BANATULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Autorul articolului: Duşan Baiski 
  
Istoria acestui proiect începe în 1995, când, sub egida Societăţii Culturale Banatul din Timişoara, scriitorul Duşan Baiski şi istoricul Ioan Haţegan încep editarea primei reviste digitale multidsciplinare şi multilingve lunare de pe Internetul de limbă română, denumită „Banat-media“. Aici prinde contur prima bibliotecă digitală românească, cu cărţi integrale în limbile română, sârbă, maghiară şi germană, apreciate mai cu seamă de românii din diaspora. Publicaţia îşi va înceta apariţia datorită lipsei oricărui sprijin financiar pentru acoperirea cheltuielilor. În 1997, acelaşi D. Baiski porneşte pe Internet proiectul „Biblioteca Banat“, cu sprijin financiar din partea Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu a Judeţului Timiş. După mai mult de un an, instituţia nu mai poate susţine financiar acest proiect şi, prin urmare, proiectul încetează.  
  
Ideea unei biblioteci digitale pe Internet renaşte în 2005, când D. Baiski se alătură unei iniţiative idei balcanice lansate în 1995 la Salonic, în Grecia, şi care vizează digitalizarea cărţilor şi democratizarea accesului la acestea prin publicare pe Internet. Astfel, la Timişoara ia fiinţă Asociaţia Proiectul Rastko România, care se va alătura iniţiativei europene Project Rastko (vezi www.rastko.net), iar prin aceasta şi la Project Gutenberg Europe şi, respectiv, Distributed proofreaders Europe (http://dp.rastko.net/). 
  
În 2006, D. Baiski lansează pe Internet Proiectul Banaterra, devenit apoi Banaterra - Enciclopedia Banatului (www.banaterra.eu), care va obţine în 2007 titlul de site-ul cu cel mai bun conţinut la categoria e-government din România (vezi http://www.e-content.ro/), la concursul organizat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Ministerul Culturi şi Cultelor şi alţii, fiind nominalizat la faza finală a World Summit Award Global Contest (www.wsis-award.org).  
  
Acoperind prin informaţia oferită întreg Banatul istoric, portalul www.banaterra.ro este acum dezvoltat în nouă limbi. Echipa este formată din peste 60 de persoane din România, Ungaria, Serbia, Germania, Franţa, S.U.A., specialişti în diferite domenii de activitate. Baza de date accesibile în întreaga lume depăşeşte 7 Gb.  
  
Pentru a le alina dorul de casă celor plecaţi peste hotare, dar şi pentru a atrage vizitatori pentru enciclopedie, Asociaţia a cumpărat, cu ajutorul unor sponsori, patru camere video profesionale germane, care transmit live (audio şi video) 24 de ore din 24, din patru puncte din Timişoara (http://www.banaterra.eu/romana/webcam/webcam.html). 
  
Singurul sponsor din partea administraţiei din România a fost Primăria Timişoara, în 2009. Datorită crizei economice, sponsorizările din partea firmelor au scăzut cu 70%. Cu toate că pe portal a fost implementat un sistem de donaţii prin Internet, în trei ani de zile s-au donat în total 60 de euro. Alte câteva persoane au făcut donaţii prin virament bancar. Altfel spus, fără un sprijin mai susţinut şi constant, Banaterra se află aproape de punctul în care îşi va înceta activitatea.  
  
Proiectul Banaticus (www.banaticus) 
  
Banaticus este un portal dedicat graiului bănăţean şi a fost lansat oficial pe 28 ianuarie 2011, cu prilejul lansării la Radio Timişoara a „Antologiei literaturii dialectale bănăţene Gura satului la Radio Timişoara“. Iniţiator şi webmaster este Duşan Baiski, proiectul fiind dezvoltat de Asociaţia Proiectul Rastko România. Din echipă fac deocamdată parte: conf. dr. Ioan-Viorel Boldureanu, Aurel Turcuş, Adriahn Gerhard şi Sergiu Boian (România), Ionel Stoiţ şi Vasile Barbu (Serbia) şi Sorin Olariu (S.U.A.).  
  
Portalul cuprinde deja sute de poezii şi povestiri, texte teoretice, glosare, fişiere audio şi video, dar şi cărţi integrale ale creatorilor în grai bănăţean din Banatul istoric şi din S.U.A. Sunt în curs de inserare mai multe antologii în grai bănăţean apărute în decursul anilor în România şi Serbia.  
  
Pe parcurs, vor fi cooptate şi capitolele de pe Banaterra – Enciclopedia Banatului, dedicate graiului bănăţean de limbă germană şi sârbă. De asemenea, în funcţie de sprijinul financiar, portalul va cuprinde un capitol separat, dedicat publicaţiilor din mediul rural din Banatul istoric. 
  
Persoanele care doresc să facă donaţii în sprijinul ceor două portaluri o pot face fie prin Internet, fie în contul bancar cu următoarele date: 
  
Asociaţia Proiectul Rasko România 
  
Cont IBAN: RO 66 BTRL 0360 1205 6077 82XX  
  
Cont EUR: RO 15 BTRL 0360 4205 6077 82XX 
  
Codul BIC (SWIFT) pentru Banca Transilvania: BTRLRO22 
  
Persoanele care doresc să cunoască aspectul financiar istoric al Asociaţiei, găsesc bilanţurile anuale prescurtate la adresa:  
  
http://www.banaterra.eu/romana/bilanturi-anuale 
  
Duşan BAISKI 
  
Timişoara 
  
23 februarie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PROIECTUL BANATERRA – ENCICLOPEDIA BANATULUI / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 59, Anul I, 28 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!