CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comunicate >  
Autor: Anca Goja         Ediţia nr. 80 din 21 martie 2011        Toate Articolele Autorului

PROBLEMELE ROMÂNILOR CARE MUNCESC ÎN ITALIA, LUATE ÎN DEZBATERE LA BAIA MARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Problemele cu care se confruntă cei peste 1 milion de români din Italia, dar şi cele pe care le iscă aceştia în ţara unde îşi desfăşoară activitatea au fost temele fierbinţi abordate în cadrul mesei rotunde cu tema "”enomenul migraţiei şi criza de identitate", care a debutat ieri, la Facultatea de Litere a Universităţii de Nord din Baia Mare. La eveniment, moderat de senatorul conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, au luat parte şi italieni implicaţi efectiv în munca cu imigranţii români.  
  
În câteva date statistice, oferite de dr. Antonio Ricci, reprezentant al IDOS Caritas Migrantes Roma, fenomenul migraţiei românilor în Italia arată astfel: peste 1 milion de români care trăiesc în Italia, dintre care 700.000 sunt muncitori înregistraţi legal. Din aceştia, unul din 5 lucrează în construcţii, unul din 7 lucrează în sectorul casnic, iar unul din 10 munceşte în hoteluri şi restaurante. La accidentele de muncă, românii sunt pe primul loc în Italia: anual se înregistrează, în medie, 18.500 de astfel de accidente. 
  
Există peste 50.000 de întreprinderi mici şi mijlocii ale românilor în Italia. În ceea ce priveşte reclamaţiile înregistrate în Italia, cele mai multe privesc români: numai în 2008 au fost înregistrate 40.000 de astfel de sesizări la poliţie. În ultimii 10 ani, în Italia s-au născut circa 80.000 de copii români, care nu au primit încă cetăţenia italiană. Alţi 15.000 de români au primit cetăţenia prin alte căi. Un român din 7 are dificultăţi în a-şi plăti chiria.  
  
Românii care muncesc în Italia trimit acasă, legal, anual 824.000.000 euro. La rândul lor, în ceea ce priveşte investiţiile străine în România, italienii sunt cei mai activi, deţinând peste 20.000 de IMM-uri în ţara noastră, la ora actuală. Cu toate acestea... „Ştiu că vă convine să aveţi un eşantion fixat în milioane de imigranţi, dar aţi importat nu numai date, ci şi probleme", a ţinut să atragă atenţia dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene "Petre Dulfu", instituţie coorganizatoare a evenimentului, care a precizat că "În faţa realităţilor contemporane, cel mai sedentar popor al Europei se dovedeşte a fi cel mai migrator". Românii constituie cea mai importantă comunitate de străini din Italia, iar problemele acestora sunt numeroase, nu doar cele iscate de integrarea în ţara de adopţie, ci, adesea, şi faptul de a fi lăsat acasă soţia, soţul sau copiii. Cu toate acestea, "Relaţiile dintre români şi italieni nu sunt atât de dure, atât de aspre cum le "pictează"mass-media. Vă asigur că Italia nu e o ţară rasistă. Toate aceste dificultăţi de dialog se nasc din cauza politicii. În general, românii din Italia respectă legile şi nu sunt golani", a ţinut să precizeze dr. Luciano Lagamba, preşedintele sindicatului muncitorilor imigranţi în Italia din regiunea Lazio. Iar ca imaginea să fie completă, redăm vorbele senatorului Bârlea: „În România există o comunitate de 20.000 de italieni veniţi aici la începutul secolului XX, care are reprezentare în Parlamentul României. Aşteptăm ca şi românii să fie reprezentaţi în Parlamentul italian". 
  
Evenimentul continat în aceeaşi zi de la ora 12,30, la Biblioteca Judeţeană. Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului „Societatea bazată pe cunoaştere - cercetări, dezbateri, perspective", cofinanţat din Fondul European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.  
  
Anca GOJA 
  
Baia Mare 
  
martie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PROBLEMELE ROMÂNILOR CARE MUNCESC ÎN ITALIA, LUATE ÎN DEZBATERE LA BAIA MARE / Anca Goja : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 80, Anul I, 21 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Anca Goja : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anca Goja
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!