CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

Primii martiri ai tinutului, Astion si Epictet, motiv de pelerinaj la cetatea Halmyris
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

La inceput de mileniu, descoperirea moastelor sfintilor Epictet si Astion, poate reprezenta reinnoirea credintei adevarate, ratiune ce a determinat decizia Vicariatului Episcopal de Dobrogea de a desfarura la cetatea Halmyris un pelerinaj, pentru cinstirea acestor sfinti martiri! Transportul pelerinilor va fi asigurat de catre primăria localităţii Mihail Kogălniceanu, prilej pentru care mulţumim sustinerea doamnei primar, Ancuţa Belu.  

Marturii Istorice:  

"În ziua următoare, chiar în zori, comandantul Latronianus a poruncit ca locul de judecată să se pregateasca în mijlocul cetăţii şi a dat ordin crainicilor să cheme cu mare strigăt mulţimea [...]. Sfântul Epictet, în vârstă de aproape saizeci de ani, era înalt de statură, cu barba bogată şi minunată în carunteţea ei. La fel şi preafericitul monah Astion, era înalt de statură, dar foarte frumos şi plăpând, având şi el aproape treizeci şi cinci de ani. După ce a trecut un ceas, comandantul Latronianus, a început să-i întrebe zicând: „Cum vă numiţi, de ce neam sunteţi, din ce provincie şi de unde veniţi, spuneţi aici în faţa acestei mulţimi”. Răspunzând, sfinţii au spus: „Suntem creştini, nascuţi din parinţi creştini şi venim din patria creştinilor”. Comandantul Latronianus a zis: „Am voit să vă aud mai întâi numele; caci ştiu că sunteţi de credinţa aceea blestemată, voi şi toţi cei din împrejurimi”. La acestea, sfinţii martiri au răspuns: „Noi suntem creştini şi-L recunoaştem şi-L cinstim pe Isus Cristos, Domnul nostru, în puterea Căruia stau toate, iar pe idolii tăi îi nesocotim, după cum ne învaţă Scriptura. La fel ca ei să fie cei ce-i fac pe dânşii, şi cei ce se încred în ei”. Auzind acestea, comandantul s-a înfuriat peste măsură şi a dat poruncă sa fie dezbrăcaţi şi biciuiţi cu toată puterea. Şi pe când erau loviţi de călăi, martirii lui Cristos, ridicându-şi ochii către cer, astfel ziceau: „Doamne Isuse, Invăţătorul nostru, facă-se voia ta cu noi”.(din Actul martiric) - text cules de preot profesor, Iacob Ieronim  

Locatia  

Cetatea romana Halmyris (290), ce prezinta dovezi de locuire preromane cu identificare specifica a tinuturilor din acea vreme – traco-getica, unde de curand s-au descoperit moastele sfintilor Epictet si Astion, primii sfinti martiri ai acestor tinuturi, li se va aduce cinstire acestora in cadrul unui pelerinaj. Initiativa de facto a fost luata de catre monseniorul preot Iacob Ieronim, reprezentantul Vicariatului Episcopal in zona, ce are meritul ca datorita dansului au fost introdusi acesti martiri in Calendarul Cretin Catolic. Aceasta idee a prins contur si a fost dezbatuta intr-o intalnire cu confratii preoti din toata Dobrogea, atunci cand in preacinstita adunare au si cazut de acord in desfasurarea acestui pelerinaj, stabilindu-se in acelasi timp, ziua si data de: sambata - 11.05.2013 (Liturghia la ora12:00).  

 

Sfantii Astion si Epictet  

Parintele monsenior Iacob Ieronim:  

Veridicitatea izvoarelor scrise care relatează viaţa, activitatea şi martiriul lor este probată, acum aproape un secol, de Arhiepiscopul Raymund Netzhammer, după consultarea celor mai importanţi hagiografi ai timpului. Prelatul catolic a publicat un prim eseu istoric dedicat martirilor Epictet şi Astion în lucrarea sa Antichităţi creştine din Dobrogea (1918), urmat apoi de o broşură, în care valorifică informaţiile furnizate de martirologiile antice (Epiktet und Astion. Diokletianische Märtyrer am Donaudelta,Zug 1936). Intuiţiile arheologice ale lui Netzhammer au fost confirmate pe 15 august 2001, când, o echipă de cercetători româno-americană condusă de Mihail Zahariade a descoperit relicviile Sfinţilor Epictet şi Astion în cripta situată sub altarul bazilicii episcopale a Halmyrisului, localitate antică situată între Murighiol şi Dunăvăţ (Tulcea). După cercetările istorico-antropologice, moaştele sfinţilor martiri Epictet şi Astion au fost aşezate în catedrala ortodoxă din Constanţa. Sărbătoarea lor se celebrează la 8 iulie.  

Izvoarele istorice.Documentul principal pentru cunoaşterea lui Epictet şi Astion este „Actul martiric” (scris în timpul procesului şi îmbogăţit ulterior), publicat in anul 1615 în prestigioasa colecţie hagiografică Acta Sanctorum de călugărul catolic Herbert Rosweyde, S.J.  

Deosebit de importante sunt inscripţiile descoperite în cripta martirilor, pe peretele dinspre răsărit. Din cele şapte rânduri ale inscripţiei, în limba greacă, au putut fi descifrate cuvintele: Martir al lui Cristos; Astio(n) precum şi verbul a molesta (a lovi). Aceste indicii l-au determinat pe M. Zahariade să atribuie respectivele oseminte preotului Epictet şi călugărului Astion, a caror viaţă şi pătimire este descrisă în Acta Sanctorum.In fine, studiul antropologic al relicviilor aduce completări şi lămuriri de netăgăduit cu privire la cei doi martiri, confirmând totodată vârsta lor, precum şi violenţa morţii cu care şi-au încheiat existenţa pământească.  

Viaţa sfinţilor martiri.Preotul Epictet provenea din Orient, unde îl convertise, printre mulţi alţii şi pe tânărul Astion. Temându-se de părinţii săi, oameni cu o poziţie socială importantă, Astion şi-a părăsit ţara. Împreună cu învăţătorul său Epictet, tânărul neofit s-a refugiat în Sciţia. S-au stabilit amândoi în oraşul Halmyris, convertindu-i pe mulţi păgâni la creştinism, prin minuni şi semne. In anul 290, după circa 17 ani de la venirea lor în Dobrogea de astăzi, au fost denunţaţi autorităţilor ca răufăcători şi vrăjitori care i-au făcut pe mulţi să părăsească credinţa în zei. Drept urmare, după un supliciu îngrozitor şi îndelungat au fost condamnaţi la moarte şi decapitaţi. Aceste fapte s-au petrecut pe când episcop al provinciei era Evangelicus.”  

de Pr. prof. Monsenior, Ieronim Iacob  

Zona  

Fascinanta locatia cetatii Halmyris, cu istoric descendent pana la intemeierea ei de origine getica, de dinaintea romanilor, se afla la nord de cel mai mare lac din tara – Razem – si la sud de delta, mai exact la sud de bratul sf. Gheorge. Cetatea si imprejurimile dobrogene, care, iata inca odata dovedesc c-au fost preferate chiar si de acesti oameni -sfinti pelerini - inca din antichitate, se afla mai aproape de bratul sf. Gheorghe al Dunarii la cca. 1,5 km decat de lac.  

Asezarea istorica a pornit de la acea idee impamantenita si utilizata de catre toate popoarele antice, anume de a stabili o anumita asezare umana (sat, oras si/sau cetate) pe langa o apa. Apa fiind elementul necesar supravietuirii, al doilea ca importanta dupa aer. Intotdeauna in vechime urmarindu-se accesibilitatea acesteia prin proximitate. Deoarece, distanta nu foarte mare fata de bratul sf. Gheorghe, se pare ca este totusi un spatiu mlastinos, cu balti si/sau lacuri, canale de la care pana la cetate se puteau construi usor - viaducte – “tehnica” aparuta de altfel prima data la greci, in ciuda termenului latin.  

Cu toate ca, asa dupa cum se obisnuia in general, cetatile romane se structurau de obicei pe dealuri/ coline si reliefuri mai inalte, definite prin stabilitatea ce o transmiteau astfel cetatilor construite pe ele, ori aceasta -in forma trapezoidala – se prezinta si ea ca o cetate construita pe un platou stancos (dupa Wikipedia si alte surse). In orice caz, zona se prezinta mirifica prin acel inceput de delta, caracterizat prin verdeata intensa, multe pasari in zbor in drumul lor catre sau dinspre delta, cumva si mai multa umiditate a aerului…  

Lucrarea Divina - ce o aveau de infaptuit!  

Duhul lui Dumnezeu pentru oricine IL urma si dadea curs Chemarii Sale, in timpurile de inceput a Bisericii Crestine, insufla anumite insusiri supranaturale si o anumita fericire, nesperata de altfel, multi sfinti marturisind ca deja se aflau printre ingeri… determinare interioara pentru care multi dintre ei cautau singuratatea! Cu toate acestea, nici nu doreau sa manie pe Dumnezeu astfel, motiv pentru care se mai “strecurau” printre oameni pentru a infaptui Lucrarea Lui Dumnezeu!! Foarte multe marturii dovedind ca, intr-adevar in acele vremuri de inceput, existau multi sfinti, sihastri, preoti si/sau calugari, dar si simpli oameni transformati (chiar transfigurati) de la o zi la alta prin Duhul Sfintitor. Contand mult in aceastea adeziunea totala si simpla, renuntand la viata precedenta cu tot ceea ce a presupus ea, asa dupa cum s-a intamplat cu sfantul Astion.  

Veniti de nicaieri parca, pentru o lucrare numai de ei stiuta si de Dumnezeu, sfintii Astion si Epictet au fost marturia nestramutata pentru aceste meleaguri, prin care Puterea Lui Dumnezeu, desi nu doreste manifestari spectaculoase, este Mare, chiar daca marturisind in acesti termini profani, nu cuprindem cu adevarat sensul... Lucrarea lui Dumnezeu in ei s-a manifestat prin scoterea duhurilor necurate din oameni, prin vindecari (ale orbilor, surdo-mutilor, etc.) si prin marturia vie a ceea ce reprezentau ei prin persoana si personalitatea lor. Epictet si Astion, in timpul martiriului lor, chiar avand rude de sange sus-puse in senatul roman (Astion), au preferat sa indure suferintele prin care erau supusi la tortura (nedezvaluindu-si originea), infaptuind prin ei Lucrarea lui Dumnezeu si destinul lor personal. Destul de greu ar fi pentru orisice om, asa zis om "normal", nu ar fi putut indura metodele de totura la care au fost supusi sfintii Epictet si Astion.  

Martirii acestia posibil ca, dintre toti sfintii, au fost cel mai aspru chinuiti dintre toti martirii intregii Biserici Crestine (a se intelege exact asa, deoarece Biserica Catolica sau Ortodoxa, denumirile lor in fapt, au aparut dupa Marea Schizma din anul 1054, infaptuita initial prin desprinderea Rasaritului – Ortodoxismului denumit ulterior – De Sfanta Biserica Crestina). Alti martiri in acea vreme de prigonire a crestinilor, au fost schingiuiti sub alte forme: ingropati sau arsi de vi, aruncati in arena pentru a fi sfasiati de animale salbatice, jupuiti pe viu cu brutalitate, etc. .  

Au existat conducatori romani caracterizati printr-o mare 'inventivitate' in domeniu, asa dupa cum a fost cel mai crud imparat roman - Nero – despre care multa lume cunoaste din literatura sau istorie, ca pe fata se infatisa bun la suflet, recitand versuri sau compunand, pe cand… Se pare totusi ca, in ciuda dorintei de a pare dur si neindurator fata de aceeia care incalcau oranduirile 'democratice' ale statului Roman, pe atat de mult era fricos, fiindu-i frica de fulgere si de tunete, ascunzandu-se si vaitandu-se in acele momente!  

Acesti martiri, Epictet si Astion, n-au avut parte de un martiriu in arena, in consecinta fara nimic spectacular, n-au fost cu atat mai putin demni din cauza ororilor indurate, ba dimpotriva. Inca de pe atunci se putea afla de suferintele indurate, transmise prin viu grai (mai active, tind sa cred ca mai pozitive!). Martiriul lor a fost caracterizat prin maltratari fizice indurate nesfansit, pentru ca, vindecarea ranilor intervenind rapid (dupa cea mai mare probabilitate), acest fapt intarata atat pe calau cat si mai mult pe comandantul Latronianus… Altfel, neexplicandu-se cum au putut rezista biciuirilor repetate cu acele arme albe cu tepi de fier, ce le scrijelea carnea in adanc… Filmul de mai jos sugereaza faptul ca insusi calaul obosea si adus la epuizare vedea ca nu are nici un efect 'munca' lui de a biciui... Daca ne-am putea inchipui vreodata acest sinistru act si repetitia la care au fost supusi acesti martiri!!  

Pentru cine doreste sa vada un film de o anumita factura, insa emotionant si elocvent despre acesti martiri, clik aici:http://www.youtube.com/watch?v=PR2BlsIfMmY  

De altfel, oricine doreste este invitat! Fiind un pelerinaj crestin, in consecinta ecumenic, asa dupa cum spiritul acestor sfinti este, indemnand la coeziune prin prisma Harului Sfintitor, in consens cu ei, care nu au facut vreo diferenta intre bolnavi in Indemnul lor interior (de la Dumnezeu) spre ai vindeca.  

  • Multumiri primariei loc. Mihail Kogalniceanu, reprezenta de catre doamna primar, Ancuta Belu, pentru transportul asigurat!

 

Referinţă Bibliografică:
Primii martiri ai tinutului, Astion si Epictet, motiv de pelerinaj la cetatea Halmyris / Valerian Mihoc : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 860, Anul III, 09 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Valerian Mihoc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valerian Mihoc
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!