CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Prietenie
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Prietenie  

 

În urmă cu ceva vreme, am primit un mail pentru “prelungirea contractului de prietenie pe anul 2014”. Am zâmbit şi l-am considerat un gest copilăresc şi fără valoare. Aşa şi este, nu poţi ţine o prietenie în modul acesta, nici dacă contractul ar fi real, nu există garanţii dar acest mail, m-a trezit din amorţeală, mi-a deşteptat gândul legat de prietenie.  

Zilele trecute, datorită faptului că aşteptam un rezultat al unei investigaţii medicale, rezultat care mi-ar fi putut schimba complet viaţa, m-am gândit mult mai profund la acest lucru şi i-am acordat valoarea cuvenită.  

Nu cred că pot spune nimic din ce nu s-a mai spus încă despre acest subiect dar vreau să vă povestesc ce am simţit eu legat de acest miracol dăruit nouă de către Dumnezeu.  

“Venim singuri pe lume şi plecăm la fel, singuri”, se ştie. Avem fiecare o familie.  

Pe lângă familie, ne mai dă Dumnezeu nişte îngeri pământeşti, le zic eu, care ne însoţesc toată viaţa sau o parte din viaţa noastră. Unii se mai pierd pe drum şi apar alţii. Unii sunt lângă noi tot restul vieţii. Şi unora şi celorlalţi, ar trebui să le mulţumim măcar în gând şi să le fim recunoscători, pentru că ne-au însoţit o perioadă mai lungă sau mai scurtă din viaţa noastră şi ne-au dat o bucăţică din cerul lor albastru, când al nostru era înnorat, ne-au împrumutat o aripă să putem zbura, când aripile noastre se frângeau, şi-au rupt din timpul lor de dragul nostru, am împărţit poate un corn împreună la şcoală şi am simţit binecuvântata odihnă sufletească în prajma lor.  

Acum, am realizat mai mult ca oricând, cât de bine mi-a făcut vorba aceea bună, care are atâta putere în momente critice. Simţământul că ştii că şi dacă nu-ţi spune acea vorbă, cineva pe lumea asta, ţine la tine şi-i pasă prin ce treci tu şi se gândeşte la tine, îţi face atât de bine. Nu ştiu de ce, nu pot explica dar povara ţi se pare mai uşoară dacă ai un sprijin sufletesc.  

Faptul că rezultatul n-a fost chiar atât de rău pe cât m-aş fi aşteptat, am simţit nevoia să-l strig, să mă bucur şi să mă descarc de greaua povară. Familia mea a fost fără îndoială sprjinul meu major dar sentimentul că au fost oameni care aşteptau să le dau un semn, sau mi-au dat ei un semn, a contat mult.  

Îmi dau seama că scăpând de acel gând negru, m-am comportat ca un copil neajutorat, care face gafe. Şi chiar am făcut o gafă cu o persoană dragă mie. Din fericire, din prietenie şi înţelegerea momentului, nu m-a pus în postură nepotrivită şi s-a făcut că nu observă gafa făcută. Între prieteni se poate. Nu?  

Oare de ce îţi scoate Dumnezeu în cale uneori oameni cu care poţi comunica atât de bine, de parcă îi cunoşti de o viaţă? Realizezi că gândeşti aproximativ la fel, îţi plac cam aceleaşi lucruri, descoperi idealuri comune, asculţi aceeaşi muzică şi parcă cu unii, chiar semeni. Este impresionant şi te simţi mai ocrotit, când ştii că având destule neajunsuri şi nu te ridici la nivelul prietenului tău dar el nu scoate asta în evidentă, dimpotrivă, te urcă şi te face să te simţi la nivelul lui sau chiar mai “înalt” decât el. Când vezi că-i joacă o lacrimă sub pleoape sau îi simţi vocea tristă când şi tu eşti trist, este atât de liniştitor. Să-i vezi zâmbetul sincer, sclipirea din ochi şi râsul de bucurie atunci când tu te bucuri, este minunat. Reuşitele tale, invariabil, îl bucură. Întelegerea uneori numai dintr-o privire, fără cuvinte, se poate întâmpla între oameni care ţin unul la altul şi se preţuiesc. Nobleţea lui sufletească în anumite situaţii, nu poate decât să te încarce de o imensă bucurie.  

Loialitatea, buna-credinţă, altruismul, încrederea, blăndeţea cu care încearcă să te protejeze, mângâierea vorbei bune, bucuria de a fi şi un minut în preajma ta, confesiunile reciproce, care rămân ascunse în sufletele prietenilor în sipeţi de mare preţ, slăbiciunile transformate în calităţi, toate acestea, te fac să te simţi într-o tainică armonie liniştitoare, grijile, frământările, temerile, se atenuează şi vezi viaţa mai frumoasă.  

Pentru prieteniile adevărate, nu contează: distanţe, timp, sex, culoarea pielii, vârstă, funcţii, bani, mici greşeli, tăceri, ele există şi atât şi uneori îţi rămân în suflet şi dacă prietenul dispare pentru o vreme în ceruri.  

Cât de înălţător este să fii însoţit pe drumurile întortochiate ale vieţii, de oameni de omenie, de calitate.  

În urma acestei experienţe nedorite, îmi preţuiesc prietenii mai mult ca oricând şi pot spune că existenţa lor, mă îmbogăţeşte, îmi dă o stare de bine şi de siguranţă şi mulţumesc cerului pentru acest dar.  

Dumnezeu să-i ocrotească şi să reverse asupra lor, tot binele din lume!  

 

 

Un înger  

 

Un înger mi-a trimis din cer,  

Un înger să-mi întindă mâna,  

Acum, când nu mai pot să sper,  

Când am ajuns să spun: îmi e totuna.  

 

El aripi mi-a împrumutat să zbor,  

Deşi putere nu mai am,  

De viaţă m-a făcut să-mi fie dor,  

Bunul meu înger, se numeşte OM.  

 

O rugăciune-am zis în gând,  

Pentru acest înger pe pământ.  

Şi-ncerc aripile-n bătrânul zbor,  

Încurajată de un OM.  

Referinţă Bibliografică:
Prietenie / Adriana Tomoni : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1136, Anul IV, 09 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Adriana Tomoni : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Adriana Tomoni
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!