CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Mihai Marin         Ediţia nr. 934 din 22 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Premierul Victor Ponta se va întâlni, la Madrid, cu Regele Juan Carlos I al Spaniei şi cu primul-ministru spaniol Mariano Rajoy
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Primul-ministru al României, Victor Ponta, va efectua, începând de luni, 22 iulie, o vizită de lucru la Madrid ( http://www.youtube.com/watch?v=ClfXknqco2g ) ,unde se va întâlni cu omologul său spaniol Mariano Rajoy, precum şi cu Regele Juan Carlos I al Spaniei. De asemenea, premierul României va avea o întâlnire şi cu Ignacio Gonzalez Gonzalez, preşedintele Comunităţii Madrid, unde se află cea mai mare comunitate de români din Spania,se precizeaza in comunicatul de presa al Guvernului Romaniei.
Printre obiectivele vizitei se număra intensificarea contactelor politice bilaterale, cu accent pe contactele la nivel ministerial, în domenii precum economie, transporturi, agricultură, interne, justiţie, muncă. În acest sens, se are în vedere consacrarea principiului reuniunilor interguvernamentale comune.
Identificarea unor proiecte de impact, cu participare spaniolă (în infrastructură, telecomunicaţii, energii regenerabile), captarea interesului investitorilor spanioli, în condiţiile în care Spania ocupă locul 8 în topul investitorilor din România, precum şi schimbul de experienţă în atragerea şi gestionarea fondurilor europene se numără, de asemenea, pe agenda primului-ministru.
De asemenea, o componentă importantă a vizitei se referă la cooperarea dintre autorităţile române şi cele spaniole în ceea ce priveşte dezvoltarea de politici de protejare a comunităţii româneşti din Spania.
Alte obiective importante al vizitei sunt reconfirmarea sprijinului Spaniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, precum şi reconfirmarea poziţiei autorităţilor spaniole de liberalizare totală a pieţei muncii pentru lucrătorii români, începând cu 1 ianuarie 2014.
Tot la Madrid, Victor Ponta va avea o întrevedere şi cu Alfredo Perez Rubalcaba, secretarul General al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE).
Vizita de lucru se înscrie în procesul de relansare a dialogului politic bilateral înregistrat în 2013, data de vizita ministrului de externe spaniol Jose Manuel Garcia-Margallo, la Bucureşti.
Componenta economică a vizitei premierului în Spania este cu atât mai importantă în contextul în care schimburile comerciale bilaterale dintre România şi Spania s-au multiplicat de patru ori, în ultimii 6 ani, iar volumul investiţiilor de capital spaniol a crescut, în 2011, de 8 ori, raportat la nivelul din 2004 – la 31.12.2012, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Spania a fost de 2410,42 milioane Euro.(Marin MIHAI,Spania , http://mihaimarin.wordpress.com)

***(In foto: intalnirea de la Bucuresti dintre Victor Ponta si Mariano Rajoy,premierul Romaniei,respectiv premierul Spaniei )  

****  

update :  

Premierul Victor Ponta: Spania are în România un aliat extrem de hotărât în ceea ce priveşte politica europeană de creştere economică, creare de locuri de muncă, în paralel cu reforme structurale, cu disciplină bugetară


Declaraţii comune de presă susţinute de premierul Victor Ponta si premierul spaniol Mariano Rajoy

Mariano Rajoy: Doamnelor şi domnilor, bună ziua! Este o mare plăcere să mă prezint în faţa dumneavoastră alături de premierul României, domnul Victor Ponta, pentru a vă comunica ceea ce am discutat în dejunul de lucru.
Este prima vizită oficială a primului-ministru în Spania, cu toate că nu este prima dată când ne întâlnim. Ne-am întâlnit în Bucureşti, în octombrie anul trecut, întâlnire despre care am o amintire plăcută. Principalul rezultat al acestor întâlniri a fost să constatăm că Spania şi România sunt parteneri strategici şi, prin urmare, vom intensifica contactele bilaterale în toate domeniile, inclusiv întâlnirile la cel mai înalt nivel şi care vor include participarea mai multor miniştri. Aş vrea să fac o menţiune specifică pentru comunitatea românească din Madrid, care are aproape 900.000 de persoane şi care este cea mai mare comunitate de străini rezidenţi în Spania. Spania este o ţară primitoare şi recunoscătoare cu cei care vin în ţara noastră să lucreze şi să contribuie pentru ca, cu toţii, să ieşim din criză. Astfel, am reluat discuţia cu domnul prim-ministru Ponta despre potenţialul relaţiilor noastre în ceea ce priveşte investiţiile. Domnul prim-ministru cunoaşte foarte bine eficacitatea, profesionalismul şi seriozitatea firmelor noastre, în domeniul infrastructurii, în energie sau telecomunicaţii. Mă bucur că am putut valorifica prezenţa firmelor spaniole în România, al căror prestigiu este recunoscut în întreaga lume şi este o garanţie pentru viitor. Atât eu cât şi domnul prim-ministru ne-am mulţumit reciproc pentru excelenta colaborare judiciară şi pe probleme care există între cele două state şi suntem convinşi că, şi pe viitor, va continua această colaborare. În ceea ce priveşte criza economică, România şi Spania, la fel ca majoritatea ţărilor din UE, se află în cadrul unui proces de schimbări structurale, care ne vor permite să abordăm viitorul cu rezultate mai bune. Modernizarea economiilor statelor europene prin reforme structurale este cheia succesului şi garantarea prosperităţii noastre în viitor. În plus, Spania şi România colaborează strâns în multe domenii, cooperarea fiind foarte importantă în domeniul fondurilor europene. Noi am reiterat dorinţa Spaniei de a împărtăşi din experienţa noastră de succes pe care am avut-o în acest domeniu. În ceea ce priveşte agenda europeană, am decis asupra necesităţii ca UE să ia anumite măsuri pentru a încuraja recuperarea economică a statelor membre. De asemenea, am apreciat progresele înregistrate la Consiliul European din iunie în ceea ce priveşte acordarea de credite IMM-urilor şi şomajul în rândul tinerilor. Ne-am pus de acord asupra necesităţii de a soluţiona problema creditelor. În ceea ce priveşte politica externă, poziţiile noastre coincid şi ne-am felicitat. Am făcut un rezumat al relaţiilor de vecinătate şi am subliniat importanţa menţinerii relaţiilor între vecinii noştri din sud şi din est. Am făcut un schimb de puncte de vedere şi în legătură cu problemele din Orientul Mijlociu şi am afirmat preocuparea noastră pentru situaţia din Siria şi Egipt. Încă o dată vreau să-i spun bun-venit d-lui prim-ministru Ponta şi să îi dau cuvântul. Vă mulţumesc!
Victor Ponta: Bună ziua! Aş dori, în primul rând, să-i mulţumesc domnului preşedinte Rajoy pentru invitaţia de a vizita Madridul şi de a avea această întâlnire. Am fost primit cu multă prietenie, multă căldură, şi vreau să exprim, în numele Guvernului României şi al poporului român, aprecierea extraordinară, prietenia şi legăturile care fac ca relaţia dintre Spania şi România să fie una cu totul şi cu totul specială. M-am bucurat foarte tare că, după o perioadă destul de lungă, şapte ani, în care aceste întâlniri nu au avut loc la nivelul şefilor de guverne, să stabilim astăzi, împreună, un calendar ambiţios de relaţii bilaterale şi vreau să cred că România, alături de Polonia, reprezintă partenerii strategici ai Spaniei la frontiera de est a Uniunii Europene. Faptul că avem origini latine comune, tradiţii, cultură, o comunitate atât de puternică românească în Spania cred că nu poate decât să constituie un element în plus pentru această relaţie specială.
Din punct de vedere politic, între cele două ţări, între cele două guverne, sunt doar iniţiative şi proiecte comune. Vreau să afirm faptul că Spania are în România un aliat extrem de hotărât în ceea ce priveşte politica europeană de creştere economică, creare de locuri de muncă, în paralel, bineînţeles, cu reforme structurale, cu disciplină bugetară, momente şi decizii pe care şi România, ca şi Spania, le-au adoptat în ultima perioadă. Eu o să vreau să spun, aşa cum se văd lucrurile din România, că Spania este o mare ţară, un mare popor, cu un potenţial extraordinar, spre care şi România, şi alte ţări din estul Europei, se uită cu admiraţie, cu respect. Cred foarte mult în faptul că eforturile făcute de Guvernul Spaniei pentru a lua măsurile necesare de relansare economică, de ajustare structurală, sunt măsuri necesare, care asigură o viitoare dezvoltare comună a Spaniei, a întregii Europe şi nu cred că poate să existe o Europă puternică fără ţara dumneavoastră, puternică, aşa cum a fost în ultimii ani. Avem foarte multe proiecte economice comune; de altfel, de la începutul acestui an, în primul semestru, a existat deja o creştere cu 14% a relaţiilor comerciale, în special creşterea este în beneficiul exporturilor firmelor spaniole spre România, însă lucrul ăsta nu mă supără, dimpotrivă, cred, cu cât mai multă relaţii economice bilaterale, cu cât mai multe proiecte din care câştigă atât Spania, cât şi România, cu atât mai bine va fi pentru ambele ţări. L-am asigurat pe preşedintele Rajoy de faptul că toate proiectele importante, proiecte de infrastructură, în mod special, dar şi proiecte în alte domenii, în care companiile spaniole activează în România, sunt proiecte asupra cărora guvernul pe care îl conduc se apleacă cu toată atenţia, firmele, marile companii spaniole cu o experienţă extraordinară şi cu o pregătire antreprenorială deosebită sunt binevenite în România. Avem în perioada următoare, până la sfârşitul anului, numai în domeniul infrastructurii feroviare, proiecte europene de peste 1 miliard de euro, şi experienţa companiilor spaniole este extrem de benefică pentru ca România să îşi dezvolte această zonă de infrastructură. De asemenea, am încercat, prin eforturile făcute în ultima perioadă, să asigurăm un climat de stabilitate şi predictibilitate pentru zona de afaceri. Faptul că România, de la începutul anului, are creştere economică, are un nivel de şomaj acceptabil, sunt nişte semne bune, însă aceste semne nu pot fi menţinute dacă nu există, la nivel european, o politică comună de creştere economică de mai mare unitate şi solidaritate. Am discutat cu preşedintele Rajoy faptul că împărtăşim în totalitate aceeaşi opţiune, spre o Europă mai unită şi mai solidară. Nu poate exista o Europă împărţită între Nord şi Sud, între ţările euro şi ţările non-euro. Singura noastră şansă de a rezista în competiţia mondială este să fie o singură Europă, mai eficientă, mai pragmatică şi mai solidară. Sunt câteva proiecte de colaborare instituţională extrem de importante, în domeniul administraţiei fiscale din România, care se află, în acest moment, într-o procedură de restructurare; avem proiecte culturale şi artistice importante şi vreau să spun, încă o dată, cât de important este pentru România faptul că aceste relaţii cu Spania sunt, nu doar excelente, dar se dezvoltă în continuare. Nu în ultimul rând, Spania este o ţară cu totul şi cu totul specială pentru România, pentru că aproape un milion de cetăţeni români trăiesc acum în Spania, muncesc în mod cinstit, plătesc taxe, pun efortul lor în efortul pe care Spania, în ansamblu, îl face de a-şi regăsi creşterea economică şi dezvoltarea pentru anii care urmează. Vreau să mulţumesc în mod special Guvernului Spaniol, poporului spaniol pentru exemplul de integrare nediscriminatorie pentru români, să spun că îmi doresc ca toţi cei care au venit în Spania din România să participe la efortul acestei ţări, că facem eforturi comune pentru păstrarea identităţii culturale, dar pentru o foarte bună integrare. Avem, evident, o colaborare excelentă şi în ceea ce priveşte lucrurile mai puţin bune şi anume, fapte ilegale. Cred că modul de cooperare între poliţia spaniolă şi cea română reprezintă un exemplu de eficienţă. Vreau să cred că această identitate culturală, această apropiere a mentalităţii noastre, limba care ne uneşte, cu rădăcini latine, sunt lucruri care fac ca Spania şi România să fie nu doar doi parteneri pe plan european şi mondial, ci doi prieteni, două ţări cu foarte multe lucruri împreună şi cu un potenţial de dezvoltare special.
A fost, pentru mine, o ocazie de a discuta cu preşedintele Rajoy toate elementele concrete - politice, economice, de integrare a comunităţii româneşti - şi am toată încrederea că, în perioada următoare, aceste relaţii politice şi economice se vor reflecta într-un nivel de viaţă mai bun, în dezvoltare economică în ambele ţări şi în proiecte comune. Vreau să-i mulţumesc preşedintelui Rajoy pentru primire şi să spun că este aşteptat întotdeauna la Bucureşti cu aceeaşi căldură şi aceeaşi prietenie.
Reporter: Domnule premier Victor Ponta, românii muncesc, contribuie la dezvoltarea acestei ţări, înă aceeaşi români din iulie 2011 au restricţii foarte drastice la capitolul muncă. Există vreo şansă ca până la 1 ianuarie, când expiră oricum termenul, să fie ridicată această restricţie din moment ce este doar o decizie a Guvernului spaniol? /…./
Victor Ponta: Despre restricţiile pe piaţa muncii, 1 ianuarie va fi momentul în care nu doar Spania, ci şi Marea Britanie şi celelalte ţări vor ridica ultimele restricţii. Cred că nu este atât de important acest moment, 1 ianuarie, pentru că în conformitate cu toate studiile independente pe care le-am făcut, nu mai există în acest moment un număr semnificativ de cetăţeni români care vor să meargă să muncească în străinătate. Nu va exista o creştere semnificativă nici în Marea Britanie, nici în Spania, nici în alte părţi. Eu vreau să apreciez faptul că Spania, în momente dificile din punct de vedere economic, s-a dovedit o ţară primitoare cu românii, că este o ţară în care nu am avut niciodată problem de discriminare, problem de rasism. Cred că e un semn extraordinar asupra capacităţii societăţii spaniole de a fi deschisă şi cred şi îmi doresc foarte mult ca românii care trăiesc aici să participe, să contribuie la efortul Spaniei de relansare economică. Pentru România, faptul că o parte importantă dinamică a populaţiei din România - vorbesc de oameni activi, populaţie activă, cu bună pregătire – muncesc în Spania, este o mândrie, dar poate este o pierdere pentru economia noastră, însă un ajutor şi un sprijin pentru efortul de relansare economică al Spaniei, care se va reflecta şi în România, în mod pozitiv. Încă o data spun că Spania s-a dovedit o ţară primitoare. Sper şi îmi doresc ca românii care trăiesc aici să facă numai lucruri bune, iar pe cei care fac lucruri rele, împreună să îi sancţionăm.
Mariano Rajoy: În legătură cu întrebarea pe care mi-aţi pus-o, dvs. ştiţi foarte bine că, după câte văd, mi se pare că aţi urmărit cu atenţie viaţa politică spaniolă, iar eu, nu ştiu dacă aţi observat, mă înfăţişez în Parlament, particip la toate dezbaterile şi, în măsura în care mă veţi întreba o să vă răspund, aşa cum s-a întâmplat şi în prezentările mele dinainte. Sigur că când vorbesc despre această temă şi întotdeauna am răspuns de câte ori m-au întrebat. Ieri am vorbit cu preşedintele Cortesurilor şi i-am spus că voi prezenta o cerere pentru a intervini în cadrul Parlamentului, la începutul sau la sfârşitul lunii august, cu obiectivul principal de a explica situaţia prin care trece ţara noastră, atât din punct de vedere economic, cu noi date economice pe care le cunoaştem la această dată şi, de asemenea, situaţia politică. Desigur şi logic voi vorbi şi despre tema de care m-aţi întrebat, pentru că, mai ales, consider că este momentul potrivit ca să vedem cum vor sta lucrurile pe viitor şi ce se va întâmpla cu guvernul şi ce va face guvernul în următoarele luni.
Reporter: Am două întrebări pentru preşedintele guvernului. /.../
Mariano Rajoy: /.../ această criză şi, desigur, că cetăţenii vor nişte explicaţii. În legătură cu această problemă, aşa cum i-am spus şi colegului dvs., o să mă prezint în faţa Parlamentului pentru a da toate explicaţii, pentru că eu cred că acolo trebuie să explic aceste lucruri, cred că trebuie să le dau aceste explicaţii despre ceea ce s-a întâmplat şi să le ofer versiunea mea, pentru că eu cred că Parlamentul este reprezentantul suveranităţii naţionale şi, deci, în Parlament, acolo, voi spune tot ce am de spus pe această temă, cum vrem să recuperăm încrederea.
Suntem de peste un an şi jumătate de legislatură, a fost o etapă grea, dificilă, ne-am confruntat cu situaţii de deficit economic foarte puternic, deficite exterioare, dezechilibre economice, situaţia economică nu este bună.
Cred că am luat multe decizii, unele complexe, greu de luat; unele n-au fost înţelese de cetăţeni, însă cred că am început să avem date pozitive în economia spaniolă. Deci, eu ce-o să fac în continuare? O să lucrez în continuare în slujba intereselor generale ale spaniolilor. Mi-ar plăcea ca economia spaniolă să se refacă repede, şi se va întâmpla asta în viitor, şi mi-ar plăcea ca spaniolii să vadă că toate aceste politici aplicate, care de multe ori nu le-au plăcut, vor avea efecte pozitive.
Reporter: Două întrebări: Care vor fi acordurile care se semnează? Pentru domnul ministru Ponta. Aţi cerut măsuri de protecţie pentru comunitatea românească din Spania.
/.../
Mariano Rajoy: Eu nu am cerut şi nici n-o să cer nicio garanţie primului-ministru. Ceea ce i-am spus a fost că firmele spaniole sunt întreprinderi cu experienţă, competitive, care vor să lucreze, care merg la concursuri şi care concurează cu alte multe întreprinderi din alte ţări, dar ceea ce am explicat, ceea ce am ştiut de la multe persoane, e că sunt firme care au demonstrat că sunt competitive. Aici au lucrat mulţi ani în Spania. De când am intrat în UE am avut multe fonduri de coeziune, s-au făcut multe autostrăzi, multe şosele. S-au făcut investiţii enorme în domeniul feroviar. Firmele spaniole ştiu deci să facă aceste lucruri, participă la licitaţii în multe ţări. Am făcut, de exemplu, trenurile de mare viteză între Mecca şi Medina, am intrat în America Latină, în Africa, tot aşa cum şi alte întreprinderi străine vin în Spania. Eu ceea ce i-am spus primului-ministru a fost că sunt firme spaniole de construcţii ori de lucrări publice, în domeniul feroviar, în sectorul bancar, energetic care vor să intre în această luptă, vor să ajute ca lucrurile să meargă bine şi, desigur, să-şi ia beneficiile, dar să contribuie şi la dezvoltarea şi la progresul ţărilor şi la progresul şi bunăstarea cetăţenilor români.
Victor Ponta: Este o realitate faptul că în principalele proiecte de infrastructură care se desfăşoară în acest moment în România, companiile spaniole, alături de cele din Italia, au proiectele cele mai mari şi importante. Evident că atribuirea contractelor se face în baza legislaţiei europene, însă ceea ce am garantat preşedintelui (premierului - n.r.) Rajoy este faptul că avem o experienţă pozitivă, până acum, în ceea ce priveşte proiectele efectuate deja de companii spaniole, de faptul că piedicile birocratice, uneori juridice, le avem în vedere şi, pe cele mai multe, le-am îndepărtat. Vrem în continuare să fim înştiinţaţi şi să luăm măsuri, pentru a nu exista piedici birocratice.
De asemenea, faptul că am reuşit, după o perioadă dificilă pentru România, să deblocăm programele europene cu finanţare europeană, în aşa fel încât să plătim pe de o parte datoriile către firmele, inclusiv spaniole, care au lucrat deja în România şi să pornim noi proiecte. Când am vorbit de proiecte despre peste un miliard de euro numai în infrastructura feroviară - vorbesc despre proiecte noi, bazate pe noua decizie a Comisiei Europene de deblocare a Programului Operaţional de Transport în România -, evident că la proiecte participă toate companiile europene şi că regimul juridic este egal. E important însă pentru companiile spaniole tocmai să ştie că au un tratament egal, pentru că sunt companii competitive, cu experienţă în România şi există, conform tuturor datelor oficiale, proiecte realizate cu succes, în special în infrastructură. Or, eu cred că pentru România e un avantaj să lucrăm cu companii spaniole.
Dacă mă întrebaţi despre comunitatea românească, tocmai faptul că într-o perioadă dificilă, aşa cum aţi spus, un an şi jumătate, nu a existat o discriminare împotriva românilor cred că este un lucru important. Cred că Spania e un model de integrare şi de tratament egal. Faptul că avem programe speciale, de exemplu în zona educaţiei - ştiţi avem acel proiect de limbă şi cultură română în şcolile din Spania printr-o cooperare dintre cele două guverne - este un lucru de subliniat, pozitiv. Aici depinde de capacitatea Guvernului român să investească mai mult în aceste programe. Din partea Guvernului spaniol am avut tot sprijinul. Este important în special pentru copiii români din Spania, să se integreze bine în societate, să înveţe limba spaniolă, să înveţe cultura spaniolă, fără să uite ţara de origine. Acestea sunt proiecte sectoriale: pe educaţie, pe sănătate. Avem un sprijin, pe care încercăm să-l acordăm în mod echilibrat şi comunităţilor religioase de aici, pentru că ştiu foarte bine cât înseamnă şi tradiţia religioasă pentru români, însă cel mai important este faptul că românii s-au integrat bine, că muncesc, că participă la acest efort economic şi că în Spania niciodată nu a existat o politică sau o idee de discriminare sau de denigrare a românilor, aşa cum, din păcate, am văzut în alte părţi.
Mariano Rajoy: În legătură cu prima întrebare, cred că principalul s-a spus. Cred şi gândesc că este momentul adecvat ca eu să explic în Parlament care este situaţia şi bilanţul tuturor acţiunilor din acest timp, pentru ca să clarific anumite îndoieli, care în mod legitim s-au trezit în multe persoane şi în mulţi cetăţeni, ca să dau o explicaţie în legătură cu temerile cu care este preocupată opinia publică şi, de asemenea, să vedem ce facem în viitor. În aceste momente există multiple opinii. Mie mi s-au pus multe întrebări în Parlament şi în senat, şi aici nimeni nu m-a întrebat despre acest lucru. În cadrul dezbaterii situaţiei nu m-au întrebat, iar cei care au avut ocazia să mă întrebe... tot ce m-au întrebat am răspuns în legătură cu această problemă, dar, în orice caz, cred că este un bun moment ca să facem un bilanţ al situaţiei şi să clarificăm anumite neclarităţi pe care le au cetăţenii. În ceea ce priveşte dacă m-a influenţat moţiunea de cenzură, nu, câtuşi de puţin. Moţiunea de cenzură poate să aibă loc în orice moment al legislaturii. La momentul potrivit eu nu am prezentat nicio moţiune, pe care aş fi putut să o prezint, pentru că nu am crezut că este convenabilă, deci nu există nicio problemă în acest sens. Doar am înţeles că, din cauza îndoielilor pe care ar putea să le aibă mulţi cetăţeni spanioli, ar trebui să dau explicaţii în parlamentul spaniol.
La cea de-a doua întrebare aş vrea să încadrez răspunsul într-un context mai amplu.
Într-un moment de dificultate economică şi politică pentru Spania, şi mai ales de dificultate politică, cred că renovarea Tribunalului Constituţional s-a făcut bine, şi a fost bine că s-a făcut; eu cred că s-a făcut bine că s-a renovat. Atât ca termen cât şi ca formă. A fost acord, a fost un acord majoritar între persoanele care îl alcătuiesc. Decizia a fost adoptată de către Consiliul general al puterilor judiciare în aceeaşi zi.
Au fost numiţi doi din consiliu şi toate numirile s-au făcut în aceeaşi zi, le-am făcut la termen, pentru că trebuie să vă amintesc că ziua următoare, sâmbătă, expira mandatul celorlalţi membri, şi acest lucru nu a fost uşor. Ştiţi foarte bine că în alte împrejurări a fost greu să ne punem de acord cu toţii. Eu cred că în cazul acesta lucrurile s-au făcut bine şi, de asemenea, cred că preşedintele Tribunalului Constituţional - şi trebuie să amintesc că doamna vicepreşedintă a fost aleasă în unanimitate - şi plenara Tribunalului Constituţional, săptămâna trecută, şi-au exprimat în unamitate o poziţie clară în această chestiune şi această poziţie este aceeaşi pe care o am, şi cred că nu mai trebuie să mai fac alte comentarii în legătură cu această problemă.
Doar atât vreau să vă spun, că împărtăşesc părerea plenarei care a fost adoptată săptămâna trecută. Vă mulţumesc!.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 22.07.2013  

****  

update:  

Premierul Victor Ponta: Am simţit prietenie şi respect pentru România, pentru poporul român şi pentru românii care trăiesc şi muncesc în SpaniaDeclaraţiile prim-ministrului Victor Ponta dupa întâlnirea cu preşedintele Comunităţii Madrid, Ignacio Gonzalez Gonzalez Declaraţiile prim-ministrului Victor Ponta dupa întâlnirea cu preşedintele Comunităţii Madrid, Ignacio Gonzalez Gonzalez

Victor Ponta: Domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor, vreau să vă mulţumesc pentru primirea extrem de călduroasă. În toate întâlnirile pe care le-am avut astăzi cu înalte personalităţii ale vieţii publice spaniole am simţit un sentiment special, prietenie şi respect pentru România ca ţară, pentru poporul român, şi pentru românii care, iată, trăiesc în Spania şi, în special, în regiunea Madrid. Vreau să mulţumesc pentru acest sentiment şi să spun că, pentru România, Spania rămâne o ţară cu totul specială, de care ne leagă rădăcinile latine, tradiţia, istoria. Pot spune că, acum, Spania este a doua ţară din lume ca număr de români, după România, bineînţeles. Vreau să mulţumesc, în special, pentru această primire, preşedinţiei regiunii Madrid, pentru că regiunea Madrid este un exemplu de succes economic, de dezvoltare din toate punctele de vedere: culturală, socială şi de integrare a unei comunităţi atât de importante, cum este cea a românilor. Sunt foarte fericit să vorbesc cu preşedintele regiunii Madrid nu despre probleme, ci despre contribuţia pozitivă a românilor la dezvoltarea regiunii. Sunt foarte mândru de faptul că, românii care trăiesc aici muncesc, plătesc taxe, efortul lor se alătură efortului general de dezvoltare a regiunii şi de relansare economică pentru Madrid şi pentru Spania.
Cred că este meritul autorităţilor regionale, al oamenilor de aici din Madrid, pentru faptul că integrarea românilor este un fapt realizat şi aduce beneficii tuturor. Vreau să apreciez rolul pe care asociaţiile culturale, Biserica Ortodoxă, îl joacă în această integrare a românilor, să spun că sunt foarte mândru să aud vorbe atât de frumoase despre concetăţenii noştri şi să spun că ştiu că, uneori, pentru România nu este bine că cei mai dinamici şi mai activi dintre cetăţenii noştri, iată, vin într-o altă ţară să muncească. Mi-aş dori ca, în curând, oportunităţile şi şansele să fie egale şi pentru cei care rămân în ţară şi pentru cei care vin în Spania, pentru a-şi croi o viaţă mai bună. Sunt convins că nimeni nu îşi uită originile, familia, locurile în care s-a născut, dar românii învaţă deja atât de repede spaniolă şi se integrează atât de bine încât, în mod clar, Madridul şi Spania devine o a doua casă.
Aş vrea să îi rog pe toţii românii de aici din Madrid, şi din Spania, să ne ajute în a ne prezenta ţara într-o lumină mult mai bună, toate lucrurile bune care sunt legate de România. Cred că respectul şi prietenia pe care le-am întâlnit aici trebuie să le confirmăm prin tot ceea ce ţine de România, să-i convingem pe prietenii spanioli să vină cât mai des în România, să viziteze ţara, să ne vadă aşa cum suntem cu adevărat. Ştiu că au fost anul trecut la finala Cupei Europa dintre Atletico Madrid şi Atletic Bilbao şi cred că le-a plăcut Bucureştiul - cred că madrilenilor le-a plăcut şi rezultatul meciului, aşa încât au amintiri plăcute. România, însă, înseamnă mult mai mult decât Bucureşti sau decât o zi petrecută, înseamnă multe alte locuri de vizitat; cred că legăturile noastre culturale, istorice sunt mult mai importante decât ceea ce vorbim noi zi de zi şi sunt absolut convins că această relaţie specială dintre România şi Spania este o relaţie care aduce avantaje ambelor ţări şi ambelor popoare. Chiar şi fotbalul spaniol este deja o problemă naţională în România - nu ştiu dacă sunt mai mulţi români care ţin cu Real Madrid sau cu Barcelona sau cu Atletico dar, în mod sigur, toţi urmăresc fotbalul spaniol.
Eu nu am voie să ţin cu nici o echipă în mod special, ca să nu pierd susţinerea celorlalţi, dar în fiecare duminică la Formula 1 sunt un suporter al lui Fernando Alonso, până când o să fie şi un pilot român.
Cred că sunt foarte multe lucruri care ne unesc - vreau să mulţumesc încă odată domnului preşedinte pentru modul în care autorităţile locale tratează comunitatea românească, să le urez tuturor românilor o viaţă bună aici, unde au ales să trăiască, şi toate lucrurile bune pe care le învaţă aici, la Madrid, să încercăm să le facem şi acasă.
Mulţumesc şi, aş dori, de fiecare dată, să apreciez această relaţie cu totul specială. Nu pot să mă pronunţ, dar pot să spun, de pe acum, că sper să avem, la un moment dat, un mare eveniment - jocuri Olimpice la Madrid – dacă nu, românii întotdeauna vor avea un motiv să vină aici şi vă aşteptăm cu mare drag în România. Mulţumesc mult.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 22.07.2013

Pagina realizata de Marin Mihai (Spania)  

http://mihaimarin.wordpress.com  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Premierul Victor Ponta se va întâlni, la Madrid, cu Regele Juan Carlos I al Spaniei şi cu primul-ministru spaniol Mariano Rajoy / Mihai Marin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 934, Anul III, 22 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Marin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!