CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Viorel Roman         Ediţia nr. 360 din 26 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

PRECUM ÎN CER, AŞA ŞI PE PĂMÂNT/ ON EARTH AS IT IS IN HEAVEN
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Albumul cu titlul bilingv de mai sus al d-nei Cristina Nichituş Roncea este, cum ne dezvăluie subtitlul: „O călătorie foto prin lumea ortodoxă românească”. Cuvântul înainte este al academicianului, creştin ortodox, Florin Constantiniu, versiunea engleză a textelor a d-lui Vlad A. Arghir, iar perfecţiunea editorială, grafică este absolut remarcabilă, genuin occidentală, a editurii Compania, Bucureşti,  2011, 128 p.,  24 cm.

Globalizarea, lumea modernă n-a pervertit în acest album nici chipurile oamenilor, nici natura. Fiecare fotografie este parcă un tablou pictat în evul mediu, când oamenii credeau că a doua zi vine Judecata de Apoi. Aici este fără îndoială măiestria discretă a artistei şi perfecţiune tehnicii occidentale a editorului, care ne lasă să descoperim noi frumuseţea, taina subtilă a ortodoxiei, ca şi cum ar fi de la sine înţeles şi fiecăruia accesibilă.

Există multe albume dedicate creştinismul ortodox. Unele pun accentul pe măiestria foto, altele pe monumentalitatea arhitecturii, picturii sacrale diferită de cea occidentală şi mai ales pe strălucirea ritului oriental. Acum avem în fără ceva cu totul nou, artistă ne ia într-o călătorie de iniţiere, numai aparent fără pretenţii, în care noi descoperim o lumea neschimbată din toate timpurile, în aşteptarea unui miracol în care preoţii, călugării, călugăriţele ca şi şi mireni cred şi aşteaptă, în peste 200 de fotografii.

România profundă ortodoxă nu urmăreşte dictonul occidental, benedictin „ora et labora”, ci contemplarea şi supravieţuirea la cel mai modest nivel cu putinţă. Nimic mai străin lumii ortodoxe romaneşti, decât de a produce pentru piaţa liberă, de a participa la acumularea primitivă de capital şi a face investiţii, cum fac călugării şi credincioşii occidentali. Nici credincioşii ortodocşi portretizaţi nu sunt altfel, ci după chipul şi asemănarea celor care îi păstoresc, cu toţii contemplă, aşteaptă răbdători un miracol, pe care numai ei îl cunosc. Aşa au supravieţuit ei toate năvălirile barbare o mie de ani, aşa sunt ei o enigmă şi un miracol, după cum remarca istoricul Gheorghe Brătianu.

Lumea ortodoxă e în mare criză. Se vede cu ochiul liber. Acad. Constantiniu remarcă recent, influenţat probabil de prăpastia dintre credinţă şi mizeria din jur, că e mai rău decât pe vremea lui Stalin. Atunci există totuşi o comuniune între Moscova şi Bucureşti şi speranţa într-o zi mai bună. Comuniunea între ortodocşi şi creştinii occidentali, cu toate că sunt în UE şi NATO întârzie şi de aceea perspectivele sunt sumbre. Nu există. Trei milioane de ortodocşi, majoritatea tineri, au fugit şi caută să se salveze individual în occident, lăsând ţara de izbelişte şi în grijă celor care se roagă, şi ei izolaţi, în sihăstrii.

„Precum în cer, aşa şi pe pământ”, se roagă, repetă zilnic... două miliarde de creştini. Cerul este însă un ideal diferit la creştinii ortodocşi şi occidentali, aşa că nu-i de mirare că şi pe pământ în est şi vest lucrurile stau cam la fel. Idealul şi realitatea din lumea ortodoxă românească o aflăm din acest excelent album. Pe când „o călătorie foto prin lumea creştină occidentală?”. Pe când o călătorie comună prin lumea creştină unită în Uniunea Europeană?  Pe când o comuniune ortodoxo-occidentala? La toate aceste întrebări retorice albumul de faţă ne ajută subtil să facem primul pas.
Prof. Dr. Viorel ROMAN
Akademischer Rat a.D.
Consilier academic la Universitatea din Bremen
www.viorel-roman.de
Bucureşti
25 Decembrie 2011
  
 

Referinţă Bibliografică:
PRECUM ÎN CER, AŞA ŞI PE PĂMÂNT/ ON EARTH AS IT IS IN HEAVEN / Viorel Roman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 360, Anul I, 26 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Viorel Roman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Roman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!