CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Biografie >  

Povestea noastra
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
El, s-a născut pe 09 septembrie '52, in Bucureşti. 
  
Ea, s-a născut 02 iunie '64 în Suceava. Nu există compatibilitate zodiacală! Au crescut mari şi au fost întrebaţi de părinţii lor cam ce şi-ar dori ei de la Viaţă: El, linişte! Ea, tot linişte! – au răspuns... Şi Viaţa le-a dat liniştea dorită, dar cum a dorit ea: Lui, o copilărie fericită şi 32 de ani furtunoşi cu trei căsătorii legale, doi copii şi tot trei divorţuri. Copiii lui nu -au ascultat - este un tată rău! −, dar, ai soţiilor, care l-au ascultat, au ajuns bine, unul terminând chiar şi Dreptul. Ei, lângă copilărie, 19 ani mai furtunoşi ca ai lui, căci este femeie, trei copii şi un divorţ... 
  
...Au trăit amândoi vremurile de dinainte şi de după schimbarea social-politică europeană '89, care a fost impusă şi României, după cum ştim, motiv pentru care ei nu-i recunosc apelativul de „Primăvară”: ...El, proiectant II la ISPH pe atunci, prin implicaţia şi natura evenimentelor şi prin sfaturile celor mai apropiaţi, trebuia să îşi părăsească ţara. Nu vrea, căci avea în grijă o mamă fără paşaportul scos şi un copil de 14 ani. Face mai întâi o ieşire de trei zile la Budapesta, pentru „a trece minunea mineriadei”, revine şi înţelege, până la urmă, că trebuie să plece pentru mai mult timp sau, poate, definitiv. Şi pleacă în Germania, doar cu copilul, bazându-se pe faptul că are acolo un frate vitreg. Îi moare mama, între timp şi, în amintirea ei, începe să se intereseze profund de „existenţa unui Creator”, dizolvându-se în el astfel, încet-încet, puternicul ateism ce şi-l însuşise. Fuge, însă, înapoi în ţară, pur şi simplu, după trei ani, din cauza certurilor zilnice. Curând, venindu-i soţia acasă, pleacă iar, unde îi ieşise primul contract de muncă: în Israel! Aici începe să se roage la Dumnezeu pentru o femeie potrivită. Nu primeşte niciun „semn” şi revine în ţară după patru ani. Încearcă refacerea familiei, dar divergenţele, îl fac să lase iar totul, să divorţeze şi să plece în Spania... 
  
...Ea, căsătorindu-se după treminarea liceului, îşi urmează soţul, plecând la Gura Humorului şi, pierzând astfel ajutorul de nepreţuit al părinţilor, se vede obligată să rupă firul împlinirii profesionale şi, pe deasupra, Dumnezeu îi dăruise ...copiii. Ajunge muncitoare la Filatură şi, pe deasupra, întreţinătoarea unui om violent decăzut în alcoolism. Fabrica se dezintegrează şi pleacă să muncească pentru întreţinere şi fără a lipsi nici prea mult de lângă copii, câte trei luni pe an, la o fermă agricolă din Germania. Se strică şi această sursă de venit datorită câtorva colege care furau. Disperată, se hotăreşte să plece în Spania, în final, la sora ei stabilită acolo cu doi ani înainte... 
  
...Aici, în Spania, priveau cu regret dar şi cu admiraţie, la perechile fericite de spanioli, dar cel mai mult, până să afle unul de celălalt deci, îi impresiona pe amândoi în mod deosebit, amabilitatea vârstnicilor faţă de perechile lor de-o viaţă, la coborârea sau urcarea în mijloacele de transport. 
  
...În anul 2006 ajung să se cunoască. El o încurajează şi o ajută să-şi aducă copiii. Ea îl îndeamnă să reia „scrisul”. După trei ani de viaţă conjugală de vis, fără absolut nicio ceartă(!), pentru că au depăsit împreună, el un icter iar ea două preinfarcturi, el o întreabă: „Ce-ar fi să ne căsătorim legitim? Nu de alta, dar putem muri într-o zi, aşa, nerostuiţi...” 
  
...În 2009 se căsătoresc la Consulatul Român din Madrid. La foarte scurt timp ea aude de „Cafe-barul NIRAMART” şi de lansarea cărţii „Evadare din spaţiul virtual”, a marelui suflet de român stabilit în Australia, domnul George Roca. Şi aşa, prin acest deosebit om, va apare în viaţa lor şansa de a pătrunde mirificul tărâm al creaţiei literare: 
  
...Ea: în „Minţindu-mă-n faţă”: „Acum îţi este greu?/ Viaţa-ţi mai stă-ntr-o aţă!... / Dar uiţi cum mă minţeai /privindu-mă în faţă?/ Oricât aş suferi, / ştiu că-i mai bine-aşa: / Pentru-un meschin, ...ca tine, / nu-i loc în viaţa mea!”, sau, în „Amor interzis”: „Sunt aici, dar tu nu / mă vezi. / Sunt acolo, unde tu nici / nu crezi... / Mereu în sufletul tău, / atât de aproape şi / departe mereu...”. Şi le semnează: Maricuţa Manciuc-Toma. 
  
...El: în „Vocea Lui”: „Mergeam prin Israel pe-o cale, / cândva ducând către Calvar ... , / fără să am crucea-n spinare, / ci doar un gând aveam, ...hoinar.” sau în „Ridică-te Profundă Românie!”: „I-am tolerat prea mult pe-aceşti neo-samsari: / Cu-aşa conducătorii, n-avem noi zile bune... / Să ne unim, români: Uniţi vom fi iar tari! Pe-aceştia, nu-i învingem cu ironii sau glume, / că-s neo-hoţi: Sunt neo-ordinari!” Şi le semnează Alexandru Tomás-Cervesy. 
  
Blogul lor personal este în mod special neprotejat, pentru a-l putea accesa oricine doreşte şi a putea prelua liber lucrările, a le pune pe note şi a le cânta, căci majoritatea au izvorât din sufletele lor cu melodii cu tot: http://alexandrutomascervesy.wordpress.com 
  
Alexandru şi Maricuţa Toma 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Povestea noastra / Alexandru şi Maricuţa Manciuc Toma : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 503, Anul II, 17 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Alexandru şi Maricuţa Manciuc Toma : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru şi Maricuţa Manciuc Toma
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!