CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Ionel Cadar         Ediţia nr. 630 din 21 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

POVESTEA INIMII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Intr-o zi, un tânăr s-a oprit în centrul unui mare oraş şi a început să le spună trecătorilor că are cea mai frumoasă inimă din înprejurimi. Nu dăpă multă vreme, în jurul lui s-a strâns o mare mulţime de oameni şi toţi îi admirau inima, care era, întradevăr, perfectă. Nu vedeai pe inima lui nici un semn, nici o fisură. Da, toţi au căzut deacord că era cea mai frumoasă inimă pe care au văzut-o vreodată. Tânărul era foarte mândru de inima lui şi nu contenea să se laude singur cu ea.  
  
Când deodată, de mulţime s-a apropiat un bătrânel şi cu glas liniştit, el a rostit ca pentru sine: "Şi totuşi, perfectiunea inimii lui nu se compară cu frumuseţea inimii mele." Oamenii din mulţimea strânsă în jurul tânărului au început să-şi întoarcă privirile spre inima bătrânelului. Până şi tânărul a fost curios să vadă inima ce îndrăznea să se compare cu inima lui. Era o inimă puternică, ale cărei bătăi ritmate se auzeau până departe. Dar era plină de cicatrici, locuri unde bucăţi din ea fuseseră înlocuite cu altele care nu se potriveau chiar întrutotul, liniile de unire dintre bucăţile străine şi inima bătrânului fiind sinuoase, chisar colţuroase pe alocuri. Ba mai mult, din loc în loc lipseau bucăţi întregi din inima concurentă, răni larg deschise, încă sângerânde. 
  
Cum poate spune că are o inimă mai frumoasă, îşi şopteau uimiţi oamenii. Tânărul, după ce examinase atent inima bătrânului, şi-a ridicat privirea şi i-a spus râzând: "Cred că glumeşti, moşule. Priveşte la inima mea, este perfectă, pe când a ta este toată rană, numai lacrimi şi durere."  
  
Da, a spus blând bătrânelul. Inima ta arată perfect, dar nu mi-aş schimba niciodată inima cu inima ta. Vezi tu, fiecare cicatrice de pe inima mea reprezintă o persoană căreia i-am dăruit dragostea mea - rup o bucată din inima mea şi i-o dau omului de lângă mine, care, adesea, îmi dă în schimb o bucată din inima lui ce se potriveste în locul rămas gol în inima mea. Dar pentru că bucăţile nu sunt măsurate la milimetru, rămân margini colţuroase, pe care eu le preţuesc ne spus de mult, deoarece îmi amintesc de dragostea pe care am împărţit-o cu cel de lângă mine. Uneori am dăruit bucăţi din inima mea unor oameni care nu mi-au dat nimic în schimb, nici măcar o bucăţică din inima lor. Acestea sunt rănile dechise din inima mea, găurile negre. 
  
- Ai iubi pe cei din jurul tău implică întotdeauna un oarecare risc. Deşi aceste răni sângerează încă mă şi dor, ele îmi amintesc de dragostea pe care o am până şi pentru aceşti oameni; şi, cine ştie, s-ar putea ca intr-o zi să se întoarcă la mine şi să-mi umple locurile goale cu bucăţi din inimile lor. Inţelegi acum dragul meu care este adevărata frumuseţe a inimii!, a incheiat cu glas domol şi zâmbet cald bătrânelul. 
  
Tânărul a rămas tăcut, deoparte, cu obrazul scăldat în lacrimi. S-a apropiat apoi timid de bătrânel, a rupt o bucată din inima lui perfectă şi i-a intins-o cu mâini tremurânde. Bătrânul i-a primit bucata pe care a pus-o în inima lui, a rupt apoi o bucată din inima brăzdată de cicatrici şi a pus-o în inima tânărului, se potrivea dar nu perfect, pentru că marginile erau cam colţuroase. 
  
Tânărul şi-a privit inima care nu mai era perfectă dar care acum era mai frumoasă ca niciodată fiindcă în inima cândva perfectă, pulsa de acum dragoste din inima bătrânelului. Cei doi s-au îmbrăţişat, şi-au zâmbit şi-au pornit împreună la drum. 
  
Cât de trist trebuie să fie să mergi pe calea vieţii cu o inimă întreagă în piept, cu o inimă perfectă dar lipsită de frumuseţe....... 
  
Inima ta cum este omule, cititorule? O poţi împărţi cu alţii?  
  
 
  
Ionel Cadar  
  
Referinţă Bibliografică:
POVESTEA INIMII / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 630, Anul II, 21 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!