CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  
Autor: Radu Alexandru         Ediţia nr. 984 din 10 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Povara scriitorului...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Viziunea originală a autorului asupra realităţii reprezintă un mod de reflectare subiectivă a acesteia . Astfel, în literatură, autorul este un creator, care, prin har, re-creează universul- simbol al aspiraţiei spre perfecţiune .  

Omul a căutat întotdeauna metode prin care să exprime propriile gânduri, sentimente şi idei . În orice timp şi în orice vreme, el a dorit să le împărtăşească celor din jur . Începând de la picturi, limbajul scris, al trupului, metode care până în zilele noastre au fost cizelate până la nivelul de arte, şi evoluând până la mijloace moderne cum ar fi e-mailuri sau reţele de socializare, individul a dorit să împărtăşească ceea ce gândeşte celorlalţi .  

Dar ceea ce mă fascinează cel mai mult este arta . Sub orice formă, ea dă omului posibilitatea, pe lângă cea de exprimare a sentimentelor, să creeze . Astfel, el înfruntă deznădejdea ce ar putea apărea din parte acelor din jur şi necunoscutul ce îl determină să experimenteze .  

Pentru cel ce scrie, este puţin altfel, chiar dacă în esenţă este la fel . Mânat de cea mai pură dorinţă acesta creează, fără ca de fapt să dorească să creeze . El doar îşi aşterne gândurile stăpânit de o dorinţă ce îl face să simtă că timpul stă peloc, iar o fiinţă nevăzută ridică peniţa, străbătând distanţa dintre gând şi foaie . Scriind, expune o oglinidre a sufletului său avid de cunoaşterea necunoscutului .  

Dar se poate şi ca autorul să creeze accidental . Luând totul ca un joc, face o incercare aparent absurda, ce de foarte multe ori se soldează cu o operă impresionantă . Însă el are obligaţia să se gândească şi la posibilii săi cititori şi să încerce să impresioneze . De fiecare dată el trebuie să întreacă aşteptările cu ceva nou, inedit, nemaiîntâlnit, şi nemaiauzit, care să devină o muză .  

Şi totuşi, atunci când autorul se află în culmea revelaţiei, uită tot ce-l înconjoară şi ar fi în stare să dea totul pentru o foaie şi un creion (şi asta este minunat, căci lasă sufletul său liber să creeze) . Atunci lucrurile din jur prind contururi ciudate, obiectele materiale se evaporă, iar o fiinţă splendidă (sufletul autorului personificat) transformă stările în idei scrise pe hârtie . Realitatea este transpusă, devenind dintr-o dată volatilă . Lumea capătă noi sensuri date de mintea scriitorului .  

Acesta este blestemul artistului . Blestem!?, poate te întrebi de ce blestem... Ei bine blestem pentru că atunci când muza îifulgeră mintea, artistul este obligat să se dezică de sine însuşi, respirând prin fiecare literă aşternută pe hârtie şi trăind prin ochii şi raţiunea cititorului . Şi blestem de două ori : acesta este un viciu, la care nu poţi renunţa . Şi câte suflete au căzut în patima acestuia .  

Totodată coala de hârtie este pentru artist prieten, confident şi ideal, idealul fiecărui gând, fiecărui simţământ, fiecărei trăiri . Aceasta devine bariera de trecere din lumea noastră către sufletul lui . Personaje şi peisaje din cerneală iau fiinţă pe scena foii şi se înlănţuiesc într-o înşiruire de idei ce descriu viziunea autorului despre lume . Prin fiecare cuvânt, cititorul gustă nemurirea sufletului scriitorului şi îi simte inima bătând într-un ritm tainic .  

Aceasta este binecuvântarea şi blestemul scriitorului : binecuvântarea omului, blestemul artistului .  

Referinţă Bibliografică:
Povara scriitorului... / Radu Alexandru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 984, Anul III, 10 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Radu Alexandru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Alexandru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!