CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  

Poteca
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Uneori visez moartea îmbrăcată în alb ca o mireasă. Deşi azi femeile în ziua nunţii pot purta şi rochii de alte culori. La mine e iarnă. Iarna albă ca rochia unei tinere de abia cununate ce jură iubire în faţa altarului şi a soţului ei. E zăpadă din belşug şi ger. Dar nu iarna mă afectează. Nimic nu mă mai afectează. Poate ochii mă dor de strălucirea zăpezii, acea trenă lungă a acelei tinere din închipuire. Nici măcar ochii ascunşi ca nişte ghiare ale morţii nu mă sperie. Moartea ce mă pândeşte la orice colţ ce işi ascute ghiarele ca nişte seceri după orice copac. Nu-mi este teamă! Nu-mi e teamă de nimic! Nu ştiu dacă mi-a fost vreodată! Noaptea am adormit ascultând vocea caldă a Sarei Brightman. Dar dimineaţa mă trezeşte vocea ei imaginară:
- Neaţa bună iubitule,
- Neaţa bună iubito,
- Hai trezirea că trebuie să mergi la servici;
- Iubita mea ce treabă am eu cu serviciu? Eu cu tine am treabă! Toată viaţa.
- Când te intorci vom avea treabă. Dar acum pregătim cafeaua;
- Ştii am adormit ascultând Sarah Brightman! Te-ai supărat? Credeam că e vocea ta! Dar iată vocea ta e mai vie, mai caldă, mai blândă;
Uneori am impresia că nu exist decât atunci când vocea ei imi şopteşte de aproape. Dar oare ce înseamnă aproape pentru mine! Poate mai aproape de eul meu. Sau de pata mea de sânge care încă respiră fiindcă vocea ei îmi şopteşte că aceşti copaci negri la primăvară vor înverzi. Ce verde mi se pare uneori vocea ei ca un covor de iarbă proaspătă. Uneori mă culcam în iarba moale, rupeam un fir şi-l prindeam între dinţi privind cerul imens albastru uneori cu nori albi. Pentru câteva clipe închideam ochii şi vocea ei caldă prindea conturul florii de mac şi ce firav se unduia deasupra mea. Credeam că mi se va strivi de ochi şi deschideam iar genele spre albastru imens. Întrebam cerul dacă nu cumva el are vocea verde şi căldura roşie a florii ce urca şi cobora ca un zmeu deasupra mea. Odată am zis că o să presez o floare de mac pe tricoul meu. Alteori o să mă acopăr cu flori de maci. Poate aşa aş prefera moartea.
- Iubitule, dacă vom avea iachtul nostru vom colinda locurile acelea antice?
- Iubita mea mi te scuturi de nisip pe tălpi pe genunchi pe corp înainte de a ne îmbarca pe iacht? Sau vrei să iei de pe fiecare insulă nisip pe corpul tău şi-l punem în sticluţe cu etichete? Parcă şi nisipul e blond pe picioarele tale...
De multe ori mă întorc de la servici pe cărarea dintre salcâmii acum negri contrastând cu covorul de zăpadă. Când sunt obosit şi ochii mă dor îmi imaginez că de la capătul cărării apare îmbrăcată în alb o fată cu părul negru lung ce parcă mă aşteaptă. De aceea paşii mi-i alerg spre ea! Şi ea aleargă spre mine albă aproape invizibilă pe imprevizibila zăpadă, doar părul ei pluteşte printre copacii negri fiindcă rochia e totuna cu zăpada. Şi îmbrăţişarea noastră e o rotire a părului ei in jurul meu până când timpul mi s-a scurs din clepsidră şi pământul de culoarea copacilor m-a acoperit. Doar lumina blândă şi caldă a unei lumânări imi veghează scurta întâmplare. Chiar şi flacăra blondă îţi încălzeşte zăpada din suflet. Trebuie doar sa o ţii cât mai aproape. Nu trebuie să mă feresc de ceară! Unele arsuri iţi fac bine toată viaţa.

dragostea şi moartea
au părul negru
iubirea şi soarele
au flacăra blondă

Copilul iubirii mele poate nu s-a născut! Poate ea nu are nici un copil. Sau poate are doi sau chiar trei! Copilul iubirii noastre poate nu e un copil ci însăşi iubirea noastră ! Simt acest copil îngheţat ca un fir de iarbă în zăpada Bărăganului. Un înger totuşi într-o noapte de ceară m-a strigat! Hai, renule de romanica! umblă-ţi cărările încă mai ai o karmă de dus, sufletul tău va avea locul lui în Univers.

E o întâmplare a fiinţei mele că sunt.  

Referinţă Bibliografică:
Poteca / Radu Liviu Dan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1024, Anul III, 20 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Radu Liviu Dan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Liviu Dan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!