CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

Potaia cu ochii bulbucaţi
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Titlul are iz macabru de film horror. Te face să vezi, pentru o clipă, imaginea înfricoşătoare, a unei siluete-n plonjon, având dinţii rânjiţi, ochii roşii ieşiţi din orbite şi pârul ţepos, murdar şi zbârlit. 
  
Cu toate acestea, scrierea de faţă nu are nimic sângeros în ea, rămânând totuşi înspăimântătoare, prin prisma realităţii odioase pe care, vrând-nevrând, o pune în faţa ochilor cititorului.  
  
Vă doresc din suflet să nu întâlniţi nici o dată în viaţă o astfel de potaie, deşi mă îndoiesc sincer că acest fapt nu vi s-a întâmplat deja de nenumărate ori până acum. Spun asta pentru că ştiu cu certitudine că acest lucru este inevitabil. Potaia este peste tot. Ea tinde, mai întotdeauna spre poziţii de lider. Aşa că, de cele mai multe ori, o s-o vedeţi în postura de şef de haită – mai mică sau mai mare.  
  
Nu vreau să se-nţeleagă cumva, că toţi şefii de haită sunt potăi. Departe de mine acest gând nesăbuit! Există încă mulţi astfel de şefi, oneşti în comportamentul lor canin şi profund dedicaţi misiunii încredinţate (ori arogate, după caz!). Din păcate, numărul lor este într-o continuă scădere, potăile cu ochii bulbucaţi, apărând ca din neant, îi alungă prin metode specifice din fruntea haitei şi se instalează confortabil în locul lor. 
  
Potaia despre care vorbim, provine de pe maidan şi e rezultatul încrucişărilor repetate şi-adesea nesănătoase, petrecute de-a lungul timpului, între potăile maidaneze, mai mult sau mai puţin corcite. 
  
Dintre toate rudele ea ajunge să se simtă, la un moment dat, superioară acestora – probabil că prin venele sale urlă rătăcită, vreo rămăşiţă din sângele vreunui strămoş mai rebel. Întrucât co-maidanezii săi n-o iau în seamă, aceştia cunoscând câte parale face, într-o bună zi, îşi pune coada pe spinare şi părăseşte – mai mult sau mai puţin în taină – teritoriul de obârşie.  
  
Cutreieră un timp oraşul derutată, fugărită dintr-un loc într-altul de haitele neprimitoare de cartier, care, în unele cazuri, au la conducere potăi similare care-şi simt ameninţate poziţiile de lideri, iar în altele, în rândul membrilor lor predomină alergia la duhoarea arivismului pe care potaia o împrăştie din belşug în jurul său. 
  
În cele din urmă, aşa cum este şi firesc, găseşte haita tolerantă, credulă şi naivă care, deşi la început este uşor deranjată de duhoarea mai sus amintită, sfârşeşte prin a-l adopta cu bună credinţă, ca membru cu drepturi depline în mica comunitate canină. 
  
Odată instalată printre noii săi tovarăşi, începe să le câştige încrederea printr-un comportament impecabil. Impecabil la vedere, pentru că dacă cineva ar supraveghea-o şi studia-o cu atenţie, ar vedea că ochii săi bulbucaţi nu dorm nici o clipă, că ei, printre pleoapele abia mijite, văd totul, descoperind cu precădere acele aspecte din viaţa grupului, care i-ar putea fi vreodată de folos. Orice amănunt, care ar putea fi utilizat în construirea ulterioară a unei intrigi ori a unui şantaj cât de mic, este util şi reţinut cu prioritate de mintea-i destul de odihnită, de altfel. 
  
Când se iveşte momentul propice, el ştie să-l speculeze şi să profite cu dibăcie de el, astfel încât, naivul şef de haită, care a avut proasta inspiraţie să-l accepte în mijlocul comunităţii pe care o păstorea, ajunge să-şi piardă autoritatea asupra supuşilor săi. 
  
Cam aşa sună, în genere, în mintea mea, poveştile tuturor potăilor, cu ochii mai mult sau mai puţin bulbucaţi, iar pe-aceasta aş vrea s-o închei cu un îndemn ... unul adresat haotic: Atenţie, potaia veghează! 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Potaia cu ochii bulbucaţi / Liviu Gogu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 319, Anul I, 15 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Liviu Gogu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Gogu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!