CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Biografie >  

Portret de scriitor: Nicolae Costea Teleajen
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Al.Florin Ţene 
  
Portret de scriitor: Nicolae Costea Teleajen 
  
Există un destin pentru fiecare poet, şi pentru al înţelege, aşa cum spunea Lippmann Walter, “ E nevoie de destinul poeziei pentru a înţelege destinul, poezia nu înseamnă nimic dacă nu are cititori“. Acest “joc” al destinului l-a cuprins şi pe Nicolae Costea Teleajen în momentul când “degetul “ lui Dumnezeu, pus pe frunte, la fericit de a fi Poet, în ziua de 27 noiembrie 1938, în comuna Homorciu, satul Malul Vânăt, judeţul Prahova, când a cunoscut lumina zilei cu toate metaforele ei.Nu ştiu dacă mai târziu , prin 1953, când a scris, la vârsta fragedă a prunciei prima poezie despre nostalgia frunzelor căzătoare, a exclamat ca poetul Arthur Enăşescu, sau poate mult mai târziu a murmurat versurile poetului fără de noroc de pe Calea Victoriei:”Inimă de-ai vrut/ Să mă naşti poet/ Cum nu te-a durut/Inimă de-ai vrut! “( Din memorie). 
  
Chiar dacă viaţa întreagă, până la pensionare, şi-a petrecut-o pe marile şantiere, ctitorind cetăţi de lumină, nu l-a împiedicat să publice poezii şi proză în diferite reviste şi publicaţii din ţară.Dar, din păcate, datorită cenzurii şi a faptului că poetul Nicolae Costea Teleajen nu făcea parte din sistem, nu şi-a putut publica nici-o carte în perioada dictaturii comuniste, cu toate că avea trei manuscrise cuprinzând peste 700 de pasteluri.Abia în anul 2006 a reuşit să debuteze cu un prim volum, intitulat simptomatic, “Orologiul toamnelor-103 pasteluri “, după care tipăreşte alte două volume de pasteluri dedicate toamnei, fiecare cuprinzând câte 103 pasteluri, poezii frisonate de nostalgia trecerii timpului şi a transformării naturii. Aceste două volume având titlurile “Frunze de toamnă “ şi “Bolerouri de toamnă“, amintind de ritmul dansului spaniol. 
  
Încă din anul 1955 scrie trei romane inspirate din fabuloasa sa copilărie, constituindu-se într-o oglindă a vieţii petrecute până în anul respectiv. 
  
Dragostea de locurile natale, pe care le-a purtat în suflet pe tot timpul peregrinărilor pe şantierele patriei, l-a făcut să scrie numeroase şi importante monografii despre oameni şi locurile învecinate cu meleagurile sale natale, cum sunt: La Chiciura şoimului, (Monografia comunei Mâneciu ),Drajna şi Oretin, sate de moşneni-Monografie, şi nu în ultimul rând Monografia comunei Izvoarele (De Prahova ), în două volume. A scris istorii ale lăcaşurilor de cultz de pe valea Teleajenului, şi multe alte lucrări dedicate localităţilor din perioada preistorică, la care se adaugă volume de literatură istorică, aplecânduse cu acribie asupra folclorului şi legendelor din zona sa. 
  
Remarcăm hărnicia şi talentul acestui poet care în cinci volume de manuscrise are 966 de psalmi, cu titlul „ Îngerul albastru-Psalmi de Duminică“, în care descoperim o profundă filosofie despre viaţă şi înţelegerea ei în relaţie cu divinitatea. 
  
De-alungu vieţii a scris foarte mult, şi în ultimii ani a publicat destul care să întregească profilul de scriitor polivalent al lui Nicolae Costea Teleajen. 
  
A abordat şi basmul în versuri “Nomazii de pe valea Teleajenului “, a publicat un volum de balade , unul de poezii populare şi multe alte cărţi şi monografii. Ritmul de publicare a cărţilor fiind de 5 volume, aproximativ, pe an. 
  
Un profil complet despre acest prolific scriitor a apărut în renumita enciclopedie a lui Constantin Toni Dârţi , în anul 2008. 
  
Până în prezent Nicolae Costea Teleajen a publicat , aproximativ, 30 de cărţi. Urmare acestui fapt a fost primit în Liga Scriitorilor Români, iar mulţi critici au scris favorabil despre bogata sa operă. Parafrazândul pe Tudor Arghezii pot spune:” Operă bogată cinste cui te-a scris”. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Portret de scriitor: Nicolae Costea Teleajen / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 526, Anul II, 09 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!