CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Lucia Pătraşcu         Ediţia nr. 1152 din 25 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

POEZII PASTELATE -Constanţa Abălaşei Donosă
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

POEZII PASTELATE  

CONSTANŢA ABĂLAŞEI DONOSĂ  

Editura SINGUR  

Târgovişte 2011  

 

 

Părere de cititor - Poezii pastelate, Constanţa Abălaşei-Donosă  

 

 

Volumul se versuri „POEZII PASTELATE” al doamnei CONSTANŢA ABĂLAŞEI-DONOSĂ, editura SINGUR, Târgovişte 2011, 58 pagini, face parte din Proiectul „Întoarcerea poetului risipitor” iniţiat de editura ca acelaşi nume. Un cuvânt de prezentare vine, cu reverenţă, din partea domnului Ştefan Doru Dăncuş  

Această carte, pe care am primit-o în dar cu prilejul recentei expoziţii de pictură a autoarei, mă îndeamnă la câteva reflecţii. Pentru că, vorbind despre această scriitoare, poetă-pictoriţă şi pictoriţă-poetă, adeziunea celui care se află în faţa unei creaţii care-i aparţine este totală. Puterea autoarei de a-şi exprima simţămintele se întâlneşte cu puterea de a înţelege, de a simţi a celuilalt. De fapt, de a empatiza. Pentru că cele două părţi dau dovadă de bune intenţii: una de a transmite, cealaltă de a recepta. În măsura în care acestea se întâlnesc pe drumul frumos al cunoaşterii, înrâurirea reciprocă este garantat fructuoasă. Căci sufletul omenesc este înduioşat şi această întâlnire aduce alinarea pe care o caută fiecare.  

Tablourile expuse, o creaţie plină de vivacitate, care conţin lucrări executate în acuarelă (flori, natură statică, peisaj), grafică în peniţă şi grafică mixtă, se datorează nu numai dragostei cu care a lucrat, ci şi realităţii pe care a zugrăvit-o. Din ele izbucnesc efluvii de bucurie. O bucurie apropiată de ingenuitatea copilăriei, în care fiecare a visat la soarele său crescător. Căci pictoriţa este un om care iubeşte viaţa, exprimându-se în această formă de descătuşare a trăirilor din vălătucul unor norme care, eventual, i-ar putea constrânge înţelesurile. Subiectul fiecărui tablou este reprezentat, în felul lui, de tot ceea ce, zi de zi, ne înconjoară. Oameni; Natură; Flori; Edificii - esenţă de mândrie; Portrete - prinos de admiraţie şi recunoştinţă. Într-un cuvânt viaţă!...  

Despre compoziţia, expresia sau coloritul lucrărilor? Aceştia sunt parametri pe care îi las spre analiză specialiştilor în domeniu…Voi spune doar că partea picturală a compoziţiei se împleteşte armonios cu acea parte poetică a autoarei, care ne cheamă în fiecare tablou, pentru că pictoriţa şi-a desenat trăirile sufletului său şi le-a lăsat să vorbească privitorilor. Expresia tablourilor ne cheamă în lumea sa, în interioritatea sa sufletească, s-o aflăm şi să o cunoaştem.  

Despre culoare? În aceste tablouri culorile alternează una cu cealaltă, uneori îndrăzneţ, conducând la tuşe contrastante sau suave, ambele variante fiind la fel de captivante. Alteori, o culoare alternează cu ea însăşi şi creează nuanţe fericit alcătuite. Este această alternanţă o luptă interioară?...Este ca o dispută metaforică între culoare şi nonculoare, printr-o construcţie armonioasă, care reconciliază nuanţele între ele, rezultând lumini şi umbre, ce ne subjugă sufletul?...Sau este doar un joc prin care pictoriţa se caută, se regăseşte şi se autoreprezină? Pentru că noi vedem cum din fiecare tablou transpare bucuria omului simplu, cu suflet mare, a cărui imaginaţie se converteşte în aşteptări, temeri, iluzii strâns legate cu asumarea unui drept, prin care doreşte să spună ceva, ca un strigăt spre lume, aşa cum face şi în scrierile sale.  

Ambele moduri artistice de exprimare (scrisul şi pictatul) ne arată că autoarea lor are o deosebită măiestrie, în care meşteşugul s-a împletit cu talentul şi peste toate se aşează, ca un corolar, dragostea de natură, dragostea de oameni. Căci doamna Conslanţa Abălaşei Donosă este şi o scriitoare redutabilă, fapt confirmat de numeroasele premii obţinute.  

Volumul acesta de versuri, „Poezii pastelate”, în care penelul sufletului său zburdă neobosit pe clapele cuvintelor, reuşeşte să prindă într-un şasiu de înţelegeri toate minunile din jurul său: frumuseţile din natură, anotimpurile colorate, plecări şi reveniri, rătăciri şi regăsiri. Totul, cu o infinită dragoste, aşa cum ne-a obişnuit în toate scrierile sale. „Revino şi-ţi / voi mai naşte / mângâieri de cuvânt / pe care să le porţi / între palme, / strivite. (Revino!, pag. 41). Este chemarea acestei poete, care se închină în Sfintele mânăstiri zidind în muzeul acestora picătura de nemurire a picturilor sale, mulţumind Tatălui pentru rodirea şi ocrotirea gândului bun. „Te caut în Sfânta Liturghie / Începută în sunet de clopot.” (Te caut, pag. 41). Se înclină în faţa pânzei albe, care-i nemureşte visele: „Încă o pasăre - / Se opreşte în grădina mea, / Lângă celelalte păsări tăcute - / Ca-n uleiurile mele nepictate” (Peisaj, pag. 10).  

Autoarea este mulţumită de bucuria de a avea cui să-i împărtăşească trăirile sale. Poate fi un interlocutor cu care vorbeşte personal sau altul căruia îi trimite scrisori. Grădinii în care „Doar zăpada sclipitoare / e un covor fără sfârşit” (Scrisoare grădinii, pag.10); iernii privilegiate, căreia „Ploaia, spală toamna părăsită / Aşternându-i iernii, / De nămeţi, pufos covor.” ( Scrisoare iernii, pag. 34); primăveriiDoresc ca primăvara / Să-mi fie oglindă nocturnă…/ Să-mi fie poem sau stih de iubire, / Pentru noi, pentru pictură.” (Scrisoare primăverii, pag. 35); toamneiAgăţată-n crengi” (Toamnă supusă, pag. 36), când „Tună, plouă prăpădind / Toamna-n gri s-a îmbrăcat.” (Scrisoare toamnei, pag. 34).  

Poeta, mereu gata să dăruiască „Îţi dau din dorul nevăzut / Un petic din inima mea /… / Îţi dărui sufletul meu răstignit…” (Îţi dărui, pag. 40), închină un vers de poezie pastelată, pecetluind totul cu „….mai mult / de-o îmbrăţişare: / sărutul meu - / de toamnă şlefuit.” (A mai trecut o zi, pag.45), încercând să eternizeze propriul său timp între locul naşterii sale „ceasul cu cuc şi-o casă veche” (Tablou cu amintiri, pag. 9) şi locul trăirilor sale „În parcul vechi, cu ceasul cunoscut /…/ Era popasul nostru sfânt / De întâlniri tăcute.” (Oraşul cu amintiri, pag 7).  

Cu multă dragoste închină sonate. Timpului Dacă pasăre aş fi / Căreia i s-ar fi dat / Destinul de a fi pictor, / Ţi-aş face un peisaj.” (Sonata timpului., pag. 39); ochilorCei ce văd lumea pentru mine / Şi-mi descriu întreaga natură” (Sonată ochilor, pag. 41); naturii Cerul meu privea prin stele…Ploaia mea cânta prin stropi…./ Eu vedeam prin ochii minţii / Dorul tău, şoptit în şoapte(Sonată de suflet, pag 40). Şi lasă un fel îndemn, ca un testament: „Pictează o pasăre, un copil, / O grădină, o fereastră. / Privind cerul descoperi pământul. / Privindu-mă pe mine / Te vei descoperi pe tine!” (Tablou, pag. 22).  

Formula aceasta fericită de a combina poezia cu pictura a condus, desigur, la o pictură plină de poezie, la o poezie pastelată, picturală, fără a mediocriza pe vreuna dintre ele…Prin tot ceea ce realizează, această iubitoare de oameni şi de frumos, Constanţa Abălaşei Donosă doreşte cu ardoare să arate tuturor, dar mai ales sieşi, că este aici, în această viaţă din care alege frumosul, oriunde s-ar afla el.!...Şi aici va rămâne şi după!...  

Este pictoriţa care face din tablourile sale o poezie!...  

Este poeta care face din versurile sale un curcubeu de culori!...  

 

Lucia Pătraşcu, Brăila, 10 februarie 2014  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
POEZII PASTELATE -Constanţa Abălaşei Donosă / Lucia Pătraşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1152, Anul IV, 25 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Lucia Pătraşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lucia Pătraşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!