CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Poezia modernă – vârful tendinţelor artei şi modei
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune.” Dante  
În ultimele luni, am avut ocazia să citesc mai multă poezie decât în tot restul vieţii mele. Poezie modernă. În toate etapele sale: de la intenţii la ateliere şi de la versiuni parţiale la publicaţii finale.  
Poezia modernă intenţionează a elibera poetul de orice forme de constrîngere formală (rima, versificaţie, etc.), pentru ca autorul să se poata exprima direct, în emoţia cea mai pură. Astfel, versurile libere, au devenit o regulă: fără ritm, fără rimă; ritmul interior al poeziei fiind cel care dă tonul, iar combinaţiile de cuvinte dau forma. Totuşi, ritmul poeziei moderne ar trebui să urmeze ideea, să o sublinieze, să aibă curgerea izvorului peste pietrele de munte.  
Din poezia modernă, curentul principal de astăzi, pare a fi cel psiho-urban, menit să descrie trăirile interioare ale cetăţeanului civilizat, modern, locuitor al marilor aglomerări urbane, iar pe de altă parte să descrie oraşul în toate formele sale de exprimare, zgomotele şi ritmurile sale.  
Aşa se intenţiona, însă, de la intenţie la împlinire se trece prin lungul şir al incompeţentelor. Ritmul poeziei moderne a dispărut, fiind înlocuit de un fel de delir psihotic, uneori ambiguu, alteori părând a fi doar o proză oarecare, rimele desfiinţate şi ele nu au fost înlocuite cu nimic. O depresie generală pare a fi înlocuit gândul, meditaţia, sensul filozofic sau spiritual, poeţii rezumându-se a descrie doar stări interioare negative, trunchiate, simpliste, incapabile să transmite cea mai mica emoţie.  
Dacă muzicalitatea, metafora sau formele stilistice au fost abandonate, de aşteptat era să aibă de beneficiat în urma acestei dezbrăcări de formă, sensul, profunzimea, trăirea şi capacitatea de a transmite cititorului sentimente şi stări în care să se regăsească şi care să fie demne de luat în seamă.  
Poeţii: fără de cultura artistică şi pregătire teoretică, aruncă cuvinte fără sens pe hârtie şi sunt lipsiţi de un fior poetic menit să descrie o idee, un motiv, o trăire.  
Promotorii: incapabili de trăiri autentice şi fără simţ artistic, publică volume pe interese personale şi favoruri, conştienţi de lipsa de valore şi de banii aruncaţi.  
Criticii: lipsiţi de sensibilitate şi de capacitatea de a aprecia valoarea, se limiteaza la “bravo” sau jignire, uitind că o analiză poetică înseamnă atât semnalarea deficienţilor de compoziţie, stil, idée, cât si evidenţierea aspectelor deosebite şi/sau impresiile personale.  
Cititorii: neputincioşi în alegerea a ceea ce le place, deoarece nu sunt educaţi în înţelegerea artei moderne şi nici nu se regăsesc în stilul depresiv al autorilor.  
Transformarea poeziei moderne este analoaga trecerii de la simfonie, la muzica urbană. Când se face cu har, rezultatul este uimitor. Când nu, un dezastru auditiv. Pentru a exemplifica aceasta comparaţie, putem să ne amintim de trupa “Sistem”, de faptul că folosind pentru percuţie doar nişte butoaie metalice, reuşeşte să facă o sală întreagă să se ridice în picioare în aplauze şi empatie. Nu acelaşi rezultat au cei ce fac acelaşi lucru întâmplător, fără să transmită un mesaj artistic, o stare, fără să aibă cultura muzicală. Şi ei pot folosi butoaie metalice, să bată în ele fără să aibă un scop şi talent, însă rezultatul este asemenea zgomotului scos de fiarele contorsionate dintr-un cimitir de vechituri.  
Îmi pare rău că din lipsa valorilor în poezia urbană modernă a trebuit să recurg la o comparaţie muzicală, unde cea mai bună dovadă de reuşită este succesul prin multitudinea de artişti şi grupuri creatoare de curente (sub)urbane: Sistem, Simplu, BUG Mafia, La Familia sau Paraziţii.  
Intenţia de exprimare a trărilor intime cele mai profunde în stresul dat de mediul urban s-a transformat în descrierea psihozelor personale, fără cap şi coadă, fără cale de comunicare cu cititorul. Ce fel de arta este aceea care işi este adresată strict siesi?  
Intentia de eliberare din limitele formelor clasice s-a transformat in neglijenţa exprimării, teribilism, nevoia de exprimare fără suportul talentului, al muncii pe text. Ce fel de arta este aceea care nu are fărâmă de estetic? Oricine poate mâzgăli dar numai artiştii pictează.  
Intenţia de promovare a originalului s-a tranformat în promovarea ciudăţeniilor, a nonsensului, a frâmturilor de idée, a exprimărilor ciobite. Ce fel de arta este aceea fără de mesaj, fără de cap şi coadă?  
Astfel, în poezia modernă totul a devenit haotic, dizgraţios, lipsit de sens şi uneori alienat.  
Aşa a murit arta: prin pretextul bogăţiei culturale, lipsite însă de discernământul valorii.  
Autor Marghidanu Marian,  
Sursa> revistacititordeproza.wordpress.com  
 
Referinţă Bibliografică:
Poezia modernă – vârful tendinţelor artei şi modei / Valentina Becart : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 589, Anul II, 11 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!