CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

Coriolano González Montañez, Poezia metafizică a lui Eugen Dorcescu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
Coriolano González Montañez  
 
 
Poezia metafizică a lui Eugen Dorcescu*  
 
Dacă el camino hacia tenerife (Ediciones Idea, Santa Cruz de Tenerife, 2010)** a însemnat descoperirea de către cititorul spaniol a unui autor de talia românului Eugen Dorcescu (Timişoara, 1942), Poemas del Viejo*** reprezintă confirmarea unei voci fundamenale în poezia contemporană.  
Cu un limbaj crud, direct, nud, parcimonios în ce priveşte retorica, Dorcescu confruntă – şi ne determină să confruntăm – viziunea sa descărnată asupra morţii. Eul poetic, alter ego, copie a autorului însuşi, realizează un periplu ce-l conduce la a se întreba asupra locului său în această etapă a vieţii – bătrâneţea -, şi spre ce anume se îndreaptă.  
La fel cum a procedat în el camino hacia tenerife, Eugen Dorcescu adoptă soluţia naratorului la persoana a treia, spre a ne relata clipe, momente, din viaţa Bătrânului, pentru a creiona personaje, într-o operă ce configurează, prin încordată reflecţie, un întreg ansamblu de idei, privitoare la insul ce se află faţă-n faţă cu senectutea:  
 
...ştie  
că a iubi pe cineva dintre oameni  
înseamnă  
a dori să trăieşti tu în locul lui  
- spre a-l feri de ororile vieţii –...  
 
Într-un joc continuu de oglinzi şi contrarii, iubirea şi ura îi deschid Bătrânului calea spre meditaţie, el optând să ocolească o atare tensiune, întrucât, în ce-l priveşte, se situează dincolo de respectiva dihotomie. De aceea afirmă:  
 
şi bătrânul nici nu se iubeşte,  
nici nu se urăşte...  
 
Implicitele referinţe religioase ce apar în operă îl poartă pe Bătrân în spaţii purificatoare, acolo unde focul îndeplineşte un rol simbolic preponderent:  
 
aşteaptă clipa când îşi  
va îmbrăţişa mesagerul de  
flăcări...  
 
În această peregrinare pe cărări ce trasează frontiera dintre viaţă şi moarte, întâlnirea cu ”cadavrele încă vii din oraş”, cu oameni apropiaţi, cu elemente ale naturii, precum soarele şi luna, cu tineri ce nu mai caută în acumularea anilor semnele experienţei, ci sunt animaţi de curiozitatea faţă de postura vitală în care trebuie să te fixezi în asemenea momente ale existenţei – toate aceste întâmplări desenează peisajul spiritual de care ne apropie Eugen Dorcescu. Fiindcă Bătrânul evocă inevitabilul destinului uman, iar persoana sa trezeşte teamă, de vreme ce îşi însuşeşte cu împăcare, cu melacolie ceea ce a decis Providenţa.  
Totul se dovedeşte o rătăcire în aşteptarea plecării, plecare ce este, în ea însăşi, o replică la golul ce-l invadează pe Bătrân:  
 
fiindcă frumuseţea nu mai ajunge la sufletul lui...  
 
 
 
Din fericire,  
moartea însăşi simplifică  
totul,  
clarifică, elimină, şterge...  
 
Eliberatoarea extincţie (va fi flacără tânără, lumină tânără, izvorâtă din  
flacără) îl transferă pe călător în propria esenţă, deoarece el a pierit, n-a trăit niciodată, ci a preexistat, într-o moarte continuă spre adevărata viaţă, cea care transcende această existenţă efemeră. De aceea se simte viu, şi aşteaptă:  
 
bătrânul îşi caută, de ani şi  
ani, sufletul...  
 
Ura faţă de trupul pământesc, trecător şi dorul arzător după suflet se finalizează cu integrarea în creaţia divină, în Acela ce abia-i sugerat, ce abia dacă e numit.  
 
Acceptare a morţii şi contemplare/ căutare a sufletului/ contemplare cu seninătate a relelor lumii./ Nu se mai teme de umbrele trecutului...  
 
Eugen Dorcescu a fost calificat drept poet metafizic, versurile sale mustind, în plus, de nuanţe ascetice: individul uman ce se întreabă asupra vieţuirii sale şi care află ecou în cugetarea profundă, în scrutarea onestă a temerilor ancestrale. Autorul român găseşte răspuns în seninătate, în acceptare, scriind o poezie sugestivă şi tăioasă, ce tulbură spiritul şi nu-l lasă indiferent pe cititor.  
Eugen Dorcescu, poet imprescindibil şi necesar, deschide, cu această carte, porţile introspecţiei. Trebuie doar să trecem dincolo de ele şi să călătorim alături de Bătrân.  
 
 
___________  
*Comentariu tradus din limba spaniolă. Textul original a apărut în El Perseguidor. El vuelo de ĺcaro, CLXXV, miercuri, 28 martie 2012, p. 7, Tenerife, Spania.  
.**Versiunea spaniolă a volumului drumul spre tenerife, Editura Eubeea, Timişoara, 2009. Tălmăcirea a fost realizată de Coriolano González Montañez şi Eugen Dorcescu.  
***Eugen Dorcescu, Poemas del Viejo – Poemele Bătrânului, ediţie bilingvă, Prefaţă: Andrés Sánchez Robayna; Traducere: Rosa Lentini şi Eugen Dorcescu, Ediciones Igitur, Montblanc, Tarragona, Spania, 2012.  
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Coriolano González Montañez, Poezia metafizică a lui Eugen Dorcescu / Eugen Dorcescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 476, Anul II, 20 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Eugen Dorcescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Dorcescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!