CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  

Ploua pe linia lui 4...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ploua mărunt şi rece, deşi era o frumoasă dimineaţă de mai. Ziua de marţi mi-e mai lejeră, de obicei...şi mai lenevesc. De data aceasta mă sculasem chiar foarte devreme, căci aveam prima mea întâlnire, “ca scriitor”, cu un colectiv de elevi.  
 
Mă invitase o doamnă bibliotecară, foarte drăguţă, acompaniată de d-na ei directoare (ambele cititoare de-ale acestor nevinovate mărturisiri). Nu râdeţi...chiar eram gâtuită de emoţie. Am fost în diverse ipostaze prin şcoli (elev, profesor, metodist, şef de cerc metodic, inspector, coleg şi prieten...dar ca „scriitor”, niciodată!).  
 
Afară ploua, de parcă se rupea tot cerul. Am ieşit în duşul de mai, sperând ca umbrela să-mi protejeze măcar umerii. E o umbrelă mov, pe care o iubesc.Am dat 7 euro, la Bordeaux, pe o ploaie...cam tot aşa de navalnică.  
 
De emoţii, am uitat să cobor şi a trebuit să mă întorc...pe ploaie, spre Şcoala cu clasele I-VIII „Avram Iancu”, din Timişoara...pe linia tramvaiului 4.  
 
Eleva de serviciu, de la poartă, era instruită să mă legitimeze, să-mi noteze datele şi să o anunţe pe d-na director că am sosit. N-a fost nevoie de tot protocolul, căci vocea d-nei director m-a întâmpinat, cu bucurie. E o emoţie aparte să simţi/ să vezi asta. Ca inspector, mereu mi-am pus întrebarea „Cine mai e sincer pe lumea asta?” Acum nu mai era cazul. Eram o colegă, care a răspuns, şi pe ploaie, unei invitaţii. Eram fericită. Îmbrăţişarea ei a risipit toţi norii. Nu mai conta că eram udă, de la mijloc în jos.  
 
Am fost invitată în direcţiune, la un ceai/o cafea...A apărut şi d-na bibliotecară. Toată un zâmbet, femeia asta e atât de tonică, de volubilă şi de agitată...un spectacol întreg! N-ai cum să n-o iubeşti.  
 
Mi-am amintit cum am cunoscut-o. Cineva mi-o vorbise de rău...(pe vremea aceea răspundeam şi de bibliotecile şcolare)...că „se dă mare”, că „îşi bagă nasul unde nu-i fierbe oala”. Şi aşa trebuia să fac mici sau mari controale...M-am echipat, fără gând rău, şi am venit să văd persoana...biblioteca, activitatea cu elevii şi cu profesorii. Cu adevărat am rămas “ca la dentist”. D-na era cel mai autodidact om pe care-l ştiu. Nu era domeniu în care să nu ştie să facă recomandări pertinente ... şi recenzii ad-hoc ... Mulţi dintre colegii profesori se consultau cu ea pentru recomandările făcute elevilor, dar şi pentru propria lor lectură. Mi-a povestit că era fiica unui director de fostă Casă de cultură ... şi că îi cunoscuse, în casa părinţilor ei pe mulţi scriitori, muzicieni, pictori ... tovarăşi de la partid. Ştia multe despre acei oameni, lucruri care nu erau scrise prin cărţi. Am ascultat cu plăcere şi răbdare ... câteva ore ... Regretul ei era acela că nu şi-a făcut studii superioare ... că vin acum tot felul de fetişcane, cu Biblioteconomie şi riscă să-şi piardă chiar postul.  
 
Timpul ne-a împrietenit şi azi e studentă, la zi! Chiar dacă e un student tomnatic ... e bursieră. O admir pentru asta! Marea ei bucurie e fiica, cercetător şi doctorand în Germania. Mă serveşte cu ciocolată nemţească. Mmmmm ... au nemţii aştia o cioco ... adevărată!  
 
Se suna ... Pe coridoare, zgomotul se stingea. D-na directoare mă invită la o clasă de-a VIII-a, cu mulţi elevi olimpici, o parte dintre ei voind să vină la liceul la care predau. Fără să o plănuiesc, am făcut reclamă, indirect, şi şcolii.  
 
Elevii, în galben şi verde, păreau scoşi dintr-o revistă de reclame la uniformele şcolare. Ochii aceia isteţi, cărora le poţi ghici, după 26 de ani de învăţământ, performanţele viitoare, mă priveau ... ca pe un mutant!  
 
În prezidiu erau mai multe scaune ... nu ştiu pentru cine. Unele au fost ocupate ... de o altă colegă, de limba română şi de o colegă de religie (care scrisese câteva culegeri ... dacă am reţinut bine). Cea de religie începuse discursul cu ceva citate din Noica ...  
 
Elevii mi-au cerut să le lecturez câteva povestiri, pe care le consider potrivite vârstei lor. M-au surprins zâmbetele lor de plăcere. Mai voiau ... ”încă una!” Mărturisesc ... mi-a plăcut sentimentul acesta ... să vezi cum li se luminează chipurile ...  
 
Am trăit şi o clipă de cumpănă ... Dacă le place mai mult lectura mea teatrală decât textul propriu-zis? Am mai păţit asta, cu textele altora. Unii elevi mi-au spus, peste ani, că atunci când au lecturat singuri un text prezentat de mine la clasă, nu le-a mai plăcut la fel de mult.  
 
“Ce regretaţi cel mai mult în viaţă?” m-a întrebat un elev. Nu mai ştiu ce i-am răspuns, pentru că întrebarea mă frământă şi azi. Chiar aşa ... ce regret cel mai mult? De la oră la oră cred c-aş putea alege altceva ... într-o ierarhie niciodată fidelă.  
 
La plecare, am primit un coşuleţ verde, cu garofiţe albe, înnebunitor de mirositoare. Asta mi-a fost confirmat în tramvai, şi apoi în cancelarie, la mine la şcoală, când toată lumea căuta sursa mirosului ... de vară.  
 
În stradă, ploaia îşi mai domoli potopul. Fusta udă şi bluza rece, mă aduseră la realitate. Aveam de stat ... cel puţin încă 5 ore aşa ... murată!  
 
Pe linia tramvaiului 4 ploua mărunt şi trecătorii se opreau, fără greş ... ”Vai, ce flori frumoase!”  
 
Perpendicular pe linia tramvaiului 4, la 5 minute de mers pe jos, stătea un drag prieten. “Aş putea să merg la el ... să-mi dea un tricou uscat ... măcar plămânii să-i scap de necaz. Până la mine ... dus şi întors ... îmi lua mai bine de-o oră. Bani de taxi nu am ... îmi zic în gând ... şi plâng, odată cu ploaia, pe linia lui 4. Nu de nefericirea pecuniară ... acută deja, pentru noi, bugetarii ... ci de bucuria pe care o poate trăi un scriitor când opera lui îşi găseşte destinatarii potriviţi.”  
 
Ploua ... ploua ... Dar cui îi mai păsa?  
 
Timişoara, 22.06.2012 Corina-Lucia Costea  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ploua pe linia lui 4... / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 539, Anul II, 22 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!