CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  

Platforma japoneza de Mariana Zavati Gardner
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Platforma japoneză 
  
- Mami, bunico! Strigă Scumpa, cârlionţi rebeli dansându-i pe faţă. 
  
- Priveşte, Scumpo! Platforma asta a plutit din Japonia ...  
  
- Plictisitor ... eu vreau ..., dar dorinţele-i sunt luate de vânt... 
  
- Nu mai întrerupe, Scumpo ... a plutit mai mult de un an de pe cealaltă parte a oceanului, până să ajungă pe plajă aici. 
  
Scumpa ţopăie pe plajă şi sare printre dune, ignorând ceea ce-a făcut ştirile principale pe coasta de vest a Pacificului; urmăreşte şi se holbează la o macara uriaşă care a fost adusă pe plajă pentru a ridica platforma japoneză. 
  
Persoane cu copii, persoane cu câini, şi oamenii singuri sunt aici grămadă să se uite la platforma care a venit din Japonia, dupa tsunami. 
  
Mami, bunica şi Scumpa merg pe cărăruia marginită de iarba infuzată în ultima zi a platformei japoneze. Atmosfera-i marcată de alge, de macaraua uriaşă pe nisipul fin al plajei, de scoici bizare şi de lemnul adus de ocean. - Scumpo, sunt alte vremuri acum. Acum petrecem concediul pe coasta Pacificului. În tinereţea mea mergeam la Southwold. Îmi amintesc cum căldura intersecta suprafaţa mării. Reflectă bunica, cu ochii mari albaştrii spre orizont. - Aşa-i maman, îmi amintesc stivele de şezlonguri şi cabanele de pe plajă în culorile mării.  
  
- Bunico, vreau îngheţată! Nările Scumpei adulmecă aroma care vine de la un vânzător ambulant de îngheţată. - Scumpo, iar ai uitat pe „te rog”!  
  
- Bunul Dumnezeu s-o binecuvânteze! Are personalitatea în formare! Are doar zece ani neîmpliniţi! Spune bunica clipind continuu în soarele înţepător. 
  
Mami, bunica şi Scumpa se pun la coadă să cumpere îngheţată, în spatele unui bărbat cu un câine lup priponit într-un ham roşu. 
  
Peste ochelari de soare, pescaruşi taie aerul în bucle ascuţite, tot mai aproape de îngheţata de căpşuni a Scumpei. 
  
- Să mergem pe dig, Scumpo! Spune bunica şi bea apă minerală cu aromă de piersică dintr-o sticlă din plastic. Mami, bunica şi Scumpa merg pe dig unde se opresc în faţa instalaţiei cu ceas în formă de cadă. Roţi propulsate de apă marchează ora şi jumătatea. Mami, bunica şi Scumpa merg printre mame îmbrăcate în culori de azur cu privirea pe copii lor care înghit apă carbogazoasă refrigerată sau mănâncă îngheţată şi chicotesc. 
  
Taţi şi bunici epuizaţi stau tolăniţi pe şezlonguri sub cerul greu de azur. 
  
Mami, bunica şi Scumpa sunt la capătul digului unde pescari amatori verifică orizontul. Pelicani stau pe parii din lem ai digului meditând la umbrele în mişcare care se petrec de-a lungul falezei. - Mă dor picioarele. Bunico, ia-mă-n braţe! - Nu pot, Scumpo, nu cu hernia mea. Spune bunica şi mai ia o înghiţitură din sticla cu apă minerală cu aromă de piersici. 
  
- Mami, ia-mă-n braţe! 
  
- Eşti prea mare ca să fii dusă în braţe acum! Cocuţa din burta mea nu va aprecia! Şi nu uita „te rog” Scumpo!  
  
- Mă dor picioarele. Mami, ia-mă-n braţe! Zbiară Scumpa. Pelicanul cel mai apropiat o priveşte dezaprobator, la fel ca şi un număr de părinţi cu copii tăcuţi.  
  
Macaraua ridică platforma japoneză sub cerul greu de azur şi toţi, de la mic la mare, abandonează castelele de nisip şi sandvişurile cu şuncă, găleţelele, lopăţelele şi formele pentru nisip şi urmăresc fascinaţi ce se întâmplă pe plajă. - Mi-e de ajuns! Plictisitor! Vreau să merg acasă! Zbiară Scumpa fixând aerul cu ochi furioşi. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Platforma japoneza de Mariana Zavati Gardner / Mariana Zavati Gardner : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 957, Anul III, 14 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mariana Zavati Gardner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Zavati Gardner
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!