CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

PLÂNSUL INIMII, de Prof. Petronela ANGHELUŢĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

”Eşti o floare de colţ în mâna lui Dumnezeu,  

Priveghind prăpastia sufletului meu!...”  

 

Uneori, destinul (acest amalgam de fericiri, tristeţi, plecări şi veniri) ne încearcă sub diverse forme, ne oferă totul, dar ne şi răpeşte, fără milă, pe cei dragi, trecând apoi triumfător pe lângă noi, spulberând armonia vieţii pe care deseori o credem eternă. Cel rămas singur, lipsit de tot ce a însemnat fiinţa-pereche în viaţa lui, cu toate adevărurile şi credinţele sfărâmate, constată că universul îşi opreşte mersul şi că nimic nu va mai fi ca înainte. El rămâne să-şi ducă singurătatea ca pe o povară, îşi cheamă iubita din lumea de dincolo, cea fără de întoarcere, plânge iubirea pierdută şi speră să fie posibil ca ea să se mai întoarcă o dată, chiar dacă ar trebui să plece din nou. Cu toate acestea, pe măsură ce timpul trece, inevitabil, cel rămas singur se simte parcă tot mai legat şi atras de femeia iubită, care, deşi fără fiinţă, îi este în preajmă, ca o apropiere, dar şi ca o depărtare. Astfel, pentru că a pierdut-o şi pentru că doreşte să o regăsească, pentru că iubirea persistă, nealterată de trecerea timpului, MARIAN MALCIU, autorul volumului de faţă, aduce un omagiu duios şi gingaş, sensibil şi delicat CELEI CE NU MAI ESTE... Poeziile reprezintă un mesaj pios şi special, dedicat soţieipentru eternitate, dovadă de netăgăduită iubire, de respect şi preţuire.  

Pierderea unicei iubiri şi disperarea eternei despărţiri generează o tristeţe sfâşietoare a discursului liric, iar ”uitarea-mireasă” nu-şi va face efectul, pentru că doamna inimii sale îl va însoţi mereu, cu dragoste şi zâmbet protector.  

Moto-ul cărţii, aparţinând lui Heinrich Heine, sugerează încercarea de a îngropa iubirea, dar şi de a o conserva în neuitare, în veşnicie, lăsând-o posterităţii. Figurile de stil utilizate (mai ales metaforele) sunt pline de miez literar, transmiţând profunda trăire a eului liric. Dorinţa (din păcate irealizabilă) de întoarcere la iubirea de altădată, este deplină şi copleşitoare, fiind evidenţiată atât ideatic, cât şi morfologic (prin unele verbe bine plasate). Intimitatea iubirii pierdute, dar dorite continuu, apare uneori mai direct, alteori mai discret, creând o magie poetică, un tot poetic unitar. Repetiţiile completează universul liric, accentuând, dar şi amplificând dorul, punctând, în mod cu totul potrivit, mesajul poetic transmis. Chemarea şi căutarea iubitei sunt pregnante, pline de promisiuni de iubire şi de afecţiune. Cu o substanţă lirică ce surprinde în mod plăcut,  

printr-un aparent paradox, sentimentul singurătăţii apăsătoare este prezent în toate compoziţiile, sub forme diferite (raportul realitate – himeră, perceperea iubitei cu ochii închişi / deschişi). Dorinţa şi setea de iubire sunt atât de mari, încât poate fi acceptată şi simpla prezenţă în vis a iubitei.  

Cu smerenie şi cu o undă de regret, este invocată iertarea prin utilizarea imperativului repetat, ce induce sinceritatea sentimentului, dar şi părerea de rău pentru vina de a fi greşit faţă de iubita care, poate, deja l-a iertat.  

Singurătatea (percepută acut, în mod direct, sau surprinsă printre rânduri) alcătuieşte o simbioză cu poetul, nepărăsindu-l, protectoare într-un fel şi devenită aproape o certitudine, o prietenă.  

”Un jalnic dor” îl încearcă pe poet şi atunci când, după retrospectiva unei vieţi în doi pline de fericire, iubire şi credinţă, constată că dorinţa de a-şi revedea iubita în vis este zadarnică, iar solitudinea rămâne definitivă. Dar, pe de altă parte, iubita rămâne ca un astru veghetor din alte lumi, fiind alături de cel rămas singur ”în orice timp”, mulţumită de calea pe care el a urcat-o în ”mersul vieţii”, cu smerenie, pioşenie şi evlavie.  

”Te- am iubit” este o mărturisire caldă, emoţionantă a motivelor pentru care soţia a fost iubită, motive amintite delicat, dar şi cu patos, creând, parcă, un portret al iubirii, dar şi al iubitei adorate.  

Ultima parte, RONDELUL, cuprinde câteva poezii-bijuterie, şăgalnice unele (”De-ţi este dor”), nostalgice altele (”Îţi aminteşti?”, ”Amintiri”, ”Timp”). Iubirea este prezentă şi aici, presărată cu trandafiri roşii, catifelaţi şi cu săruturi ”spălate de lacrima iubirii”, iar anotimpurile sau florile primesc mângâierea lirismului, cristalizate în versuri perfecte, armonioase, ce încântă plăcut cititorul.  

Unitatea volumului este asigurată şi de repartizarea riguroasă a poeziilor sub aspectul conţinutului lor, culminând cu cea din final (”Când voi veni”), ce emană resemnare, împăcare cu viaţa şi chiar cu destinul implacabil.  

Regăsind, într-un fel, ceea ce a pierdut, regăsindu-se, poate, pe sine însuşi, MARIAN MALCIU oferă un volum de versuri emoţionante, cuceritoare, filigranate, izvorâte dintr-o mare iubire.  

 

”Am uitat demult plânsul ochilor.  

Acum ştiu cum se plânge cu inima.”  

 

 

Autor,  

Prof. Petronela ANGHELUŢĂ  

 

P.S.  

Sincere mulţumiri doamnei prof. Petronela Angheluţă!  

Desprind atenţia deosebită acordată primului meu volum de versuri, deşi a fost prezentat în ciornă, format electronic, dar şi manifestarea de suflet ce se desprinde din organizarea ideilor şi formularea frazelor. Pe de altă parte, aducând la cunoştinţa cititorilor că doamna profesoară este corectoarea lucrării mele după ce am finalizat-o, o rog să primească şi pe această cale mulţumirile mele! De asemenea, acelor cititori care au avut de făcut observaţii la versurile postate în acest spaţiu virtual - Confluenţe Literare - le mulţumesc sincer!  

Referinţă Bibliografică:
PLÂNSUL INIMII, de Prof. Petronela ANGHELUŢĂ / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1012, Anul III, 08 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!