CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Alexandru Stănciulescu Bârda         Ediţia nr. 119 din 29 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

PLANETA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu prilejul colindului cu Botezul, o tânără enoriaşă mi-a prezentat o carte veche, terfelită de prea multă folosinţă, întrebându-mă ce carte ar putea să fie, mai ales că nu mai avea coperţi. Mai mult, enoriaşa respectivă mă îndemna s-o public, ,,fiindcă ar fi foarte căutată”. Am răsfoit-o şi mi-am dat seamă că e vorba de aşa-numita Planetă, care a avut mare circulaţie în societatea românească până la al doilea Război Mondial. În ea erau preziceri privind viitorul fiecărei categorii de oameni născuţi în cele douăsprezece zodii, preziceri privind vremea, calamităţile naturale şi multe altele. 
  
Am spus atunci enoriaşei respective şi o repet acum, socotind că este bine să fie cunoscute aceste lucruri de cât mai mulţi credincioşi ai noştri şi nu numai. Până pe la începutul veacului al XIX-lea au circulat în manuscris sau chiar tipărite trei cărţi de preziceri ale viitorului. Ele ele erau traduceri din literatura slavă, care, la rândul ei, le împrumutase din cea bizantină. Cea dintâi era Rojdanicul. Ea prezicea viitorul omului pe baza zilei de naştere, respectiv a zodiei. Era un fel de horoscop de azi, dar mai dezvoltat. A doua carte de preziceri era Trepednicul. Ea prezicea viitorul pe baza tremurăturilor unor muşchi ai corpului uman. Spre exemplu, dacă ţi se bătea ochiul stâng, era de rău, dacă ţi se bătea cel drept, era de bine. Aceste superstiţii se mai întâlnesc şi azi mai ales în satele noastre. Cea de-a treia carte de preziceri era Gromovnicul. Ea prezicea viitorul pe baza fenomenelor meteorologice. Dacă tuna(dudăia) întâi primăvara la apus, era război în anul acela; dacă tuna în anumită zi, anul avea să fie rodnic şi aşa mai departe.  
  
Planeta prelua cele trei cărţi de care am făcut vorbire mai sus, mai adăuga alte credinţe şi superstiţii care erau foarte căutate de cititori şi astfel devenea o carte foarte căutată. Mărturisesc că în copilărie, când învăţasem să citesc, mămica mi-a adus o Planetă de la cineva din Severin. Am citit-o pe nerăsuflate şi mare mâhnire mi s-a aşternut în suflet, mâhnire împărtăşită şi de părinţii mei. La zodia mea scria că nu am parte de ,,haină neagră”. Gândul ne-a dus imediat la haina preoţească. Tocmai începusem de câţiva ani buni să frecventez biserica, să spun la slujbă Tatăl nostru şi Crezul şi să-mi construiesc vise de viitor privind misiunea preoţească. Iată că azi pot constata că a fost mincinoasă acea prezicere. 
  
Eu, preot fiind, nu pot să public Planeta. Ea nu este în ton cu învăţătura creştină ortodoxă. Ea se bazează pe credinţa, – străină creştinismului ortodox –, că omul este predestinat, ursit, sortit, la venirea sa în lume să facă sau să nu facă anumite fapte, să meargă pe calea păcatului sau a virtuţii, să ajungă în rai sau în iad. Nimic mai fals! Este o superstiţie rămasă în mentalitatea românească şi nu numai din religiile precreştine. Învăţătura creştină propoveduieşte că omul are libertatea absolută de a alege între bine şi rău. Tocmai de aceea este justificată judecata particulară de după moarte şi cea universală de la sfârşitul lumii. Tot aşa este justificată răsplata divină pentru faptele noastre bune şi pedeapsa pentru cele rele. Dacă am fi ursiţi să facem sau să nu facem anumite fapte, am fi ca nişte maşinuţe teleghidate, nu am fi responsabili pentru faptele noastre. Nu este vinovată maşina că face accidentul, ci şoferul care a condus-o. În cazul predestinaţiei, ursitei, destinului, sorţii, noi am fi maşinile conduse de cineva din umbră. În realitate, şi Dumnezeu respectă libertatea noastră de a alege binele sau răul, viaţa sau moartea, virtutea sau păcatul. 
  
Pr. Dr. Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA 
  
aprilie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PLANETA / Alexandru Stănciulescu Bârda : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 119, Anul I, 29 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Alexandru Stănciulescu Bârda : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Stănciulescu Bârda
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!