CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Pilulele de suflet ale doctorului Schor
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Revista „Rapsodia” din Sibiu are un program bine chibzuit de promovare a scriitorilor de limbă română de pretutindeni. În consecinţă dispune şi de o arhivă destul de bogată cu scrierile autorilor din această zonă. Printre acestea şi deja celebrele: „Ziceri” ale doctorului Dorel Schor prezente în presa din întreaga lume. 
  
Redactorul-şef al revistei, poetul şi eseistul Ioan Gligor Stopiţa despre care cronicarii ar scrie că este: „degrabă vărsătoriu de cuvinte cu ocară asupra mâzgălitorilor ce strică limba” are, mde, scuzabil, fiindcă din scris nu se prea poate trăi, o mică afacere, de altfel foarte potrivită situaţiei. Un magazin de vinuri în care se găsesc şi câteva mese pentru destul de puţinii vizitatori, împătimiţi mai mult de cele ale scrisului decât de licorile din pivniţă. Numit, printre cunoscători drept: „Lăptăria”, locaţia adună seară de seară poeţi, scriitori, membrii colegiului redacţional şi, aşa cum se întâmplă de obicei, ascultători care, spre lauda lor, au renunţat la programele difuzate pe micile şi otrăvitoarele ecrane, acela care tropăie victorioase prin „cultura” mileniului. Într-o seară, întrucât urmau să fie trecute în numărul următor al revistei, au fost citite de redactorul -şef, câteva dintre numitele: „Ziceri”. Entuziasm general! Până la urmă seara s-a transformat într-un fel de recital Dorel Schor spre bucuria ascultătorilor, să recunoaştem, destul de puţin familiarizaţi cu farmecul şi subtilităţile genului. Drept urmare, următoarele seri, după această lectură spontană, au fost dominate de cererile celor prezenţi, făcute în dulcele grai ardelenesc: 
  
- N'apo' bădie, mai dă-ne, pe lângă glaja de beutură şi câteva pilule de suflet de la doctoru' Şor, rogu-te! Iar „bădia”, Ioan Gligor Stopiţa, nu se lasă deloc aşteptat ...  
  
Amuzat de această frumoasă întâmplare, imediat ce am aflat-o, i-am povestit-o lui Dorel cel cu care împart, prieteneşte, de câţiva ani, tot felul de bucurii şi tristeţi din lumea noastră. Numai că el avea una şi mai bună! 
  
Un prieten de-al lui, Gheorghe Goldhamer din Naharia, îi trimite, cu ceva timp în urmă, câteva aforisme traduse de el dintr-o revistă de limbă maghiară din Budapesta. Nu erau semnate, însă nici nu era indicată sursa. Aceasta, sursa deci, fiind repede descoperită ca fiind cartea: „Înger cu coarne” pe care Dorel Schor o publicase în anul 2007. Facem noi puţin haz pe tema devenirii ca sursă „folclorică” şi povestesc la rândul meu, unor prieteni, cele două întâmplări, fiind ele, aşa consider, demne de a fi reţinute. Unul dintre ascultători, om de mare ispravă dar cam obsedat de a explica totul prin prisma cartezianului de serviciu spune: 
  
- Mdaaa, acesta ar cam fi efectul globalizării în plan cultural! 
  
Iar eu care nu sunt frământat deloc de realismul ştiinţific, ba chiar am o plăcere aproape vinovată de a trăi într-o lume plină de întrebări care-şi caută răspunsul, m-am gândit că poate aşa o fi, dar mult mai credibil mi se pare faptul că lucrurile stau invers. Cultura, prin expresia ei calitativă, aceea care răspunde nevoilor noastre intime, este fenomenul care se globalizează înaintea conceptelor politice sau economice. Şi chiar, cu riscul asumat de a ne pierde identitatea individuală cred că intrarea în „folclor” este, neîndoielnic, un autentic certificat de calitate. 
  
Mihai BATOG-BUJENIŢĂ 
  
iunie 2011  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Pilulele de suflet ale doctorului Schor / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 158, Anul I, 07 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!