CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Omagiu >  
Autor: Petru Creţiu         Ediţia nr. 1207 din 21 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

 Petru CREŢIU - AMINTIRI DESPRE TITI CRĂCIUN-TIRA

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

S-a stins o lumină, dar în acelaşi timp s-a aprins într-o altă lume mai bună, mai frumoasă şi fără de lacrămi. Despre EA cunoaştem puţin şi ce ştim este numai prin „Convingere şi Revelaţie personală”!  

În toamna anului 1967 eram ucenic în anul trei la Uzina de Strunguri din Arad, fiind repartizat la secţia „Mecanic Şef”. În prima zi de ucenicie am privit o faţă cunoscută din biserica penticostala din Bujac, un bărbat drept ca un brad, în persoana fratelui Titi (Crăciun) Tira, care lucra pe o maşină de rectificat. Mai pe urmă, în zilele in care mergeam la practică în uzină, ca ucenic, admiram măiestria, modul cum lucra acest bărbat. În conversaţiile pe care le aveam doream tot mai mult să-i fiu pe plac, vedeam în el un lider, un om a lui Dumnezeu, cu reputatie buna între muncitorii din secţie. Titi Tira a fost membru activ şi apreciat în biserica din Bujac, cânta în corul mixt, la tenori, alături de bunii prieteni: Puiu Szabo, fraţii Mitru şi Pascu Hărţău, fraţii Ioan, Gusti, Cornel Bulza, Pavel Miclea şi mulţi alţii, in timp ce eu cantam la bas avându-i ca dirijori pe fraţii: Dinu Bulza, Palea Bodea, Trandafir Ardeu, Tudur Iovu şi mai pe urmă cu ce-a mai lungă slujire, fraţii Lelu şi Tuţu Ardeu.  

În preajma anului 1960, Dumitru Moraru (verişorul lui Titi), Ioan Mercea, Dinu Bulza, Puiu Szabo, Teodor Mercea şi Pascu Hărţău preteni buni, mergeu adesea in misiune prin bisericile de la sate. Ioan Mercea era un bun acordionist, un mare cântăreţ, iar Titi Tira slujea cu darul de-a recita poezii. Misiunea şi dorinţa lor era şi de a-şi găsi un „ajutor potrivit”.  

În timp ce Titi recita versurile de poezie, biserica era cercetată prin Duhul Sfânt, deoarece mesajul era dat de Domnul prin revelaţie divină. Pentru mulţi ani la dubla sărbătoare de „Crăciun”, cu o voce blândă, recita câte o poezie prin care Înălţa Numele Acelui născut în Betleem. Titi Crăciun a fost un om care a umblat zilnic cu Dumnezeu. Pastorul Petru Ardeu l-a provocat apoi să dea îndemnuri la rugăciune în timpul serviciilor divine. Un al doilea poem primit tot prin descoperire Cerească în anul 1984 avea titlul: „Cristos a Înviat”. Acel poem a fost pus pe note de catre dirijorul Ţuţu şi se cântă şi astăzi în multe biserici din România şi din SUA. Tot în acea perioada, Domnul i-a dat fratelui Crăciun-Tira şi cântările „Sus pe plaiurile Cerului” şi “Noi suntem din Israel, noi nu ne inchinăm”. La început aceste două cântări au fost interpretate de fraţii Nicu şi Vasile Hojdea la evanghelizări, unde participa şi corul bărbătesc. In acest mod, cântările au fost răspândite foarte repede, astăzi sunt cântate pretutindeni în România şi peste tot în lume pe unde au ajuns românii.  

Au trecut anii şi în toamna anului 1990, în data de 26 august eram pe peronul gării din Arad, înconjurat de o mare mulţime. Eram în aşteptarea acceleratului de Bucureşti cu paşaportul de plecare definitivă în SUA. Eram foarte emoţionat! Printre cei mulţi ce erau în jurul meu era şi Titi Crăciun. Ce nu am uitat, şi parcă şi astăzi aud vorba lui: „Petrică, ne vedem în America!”. Pe 29 august 1990 am ajuns în Arizona...  

Tot în anul 1990, din relatarea fratelui Tuţu Ardeu, pe stadionul de la UTA (Arad) a venit un mare evanghelist. Făceam repetiţii cu „Corurile reunite”. Chiar atunci, Titi Crăciun a venit să-şi ia rămas bun de la corişti şi-a spus: „Eu merg în America, şi dacă se poate, doresc să fac o slujbă de misionar”. El a avut un har de la Dumnezeu să compună, să compuna versuri şi melodii. Familia Tira, Crăciun, Viorica cu Marcel, Adriana, Delia şi Ligia au ajuns pe un nou pământ, în Statele Unite ale Americii. Adaptarea la o nouă viaţă, o altă cultură, nu a fost uşoară. „Dacă veneam în America când eram mai tânăr...” obişnuia să spună Titi.  

Viaţa îşi continuă cursul şi Adriana, cel de-al doilea rod al dragostei lor se căsătoreşte. Zile de mare bucurie! Dar, nu după mult timp, un vânt rece loveşte necruţător familia Tira, în urma căruia Adriana trece in lumea celor drepţi... la vârsta de 22 de ani. În perioada următoare am vorbit mult cu Titi... Ore-n şir! I-am spus multe în „nopţile grele” când norii mari au apăsat din greu peste cortul sau. Au mai trecut anii şi-a mai venit înca un val. „Petrică nu ştiu ce-i cu mine, nu am poftă de mâncare, slăbesc...”. Când a aflat de boala care-i măcina trupul, Titi nu s-a rugat Domnului să-l vindece. Dorea mai degrabă să plece... „Nu mă opriţi, fiindcă Domnul mi-a dat izbândă în călătoria mea! Lăsaţi-mă să plec şi să mă duc la Stăpânul meu!”.( Genesa 24:56).  

Atât familia mea, cat şi familia lui Tuţu Ardeu si „Corului Bărbătesc”, transmitem cele mai sincere condoleanţe pentru familiei Tira. Titi va rămâne veşnic viu în memoria noastră. Domnul Dumnezeu să vă mângâie aşa Cum numai El ştie! „Iar tu, Titi, du-te, până va veni sfârşitul. Tu te vei odihni şi te vei scula iarăşi odată în partea ta de moştenire, la sfârşitul zilelor!” (Daniel 12 :13).  

Petru CREŢIU
Phoenix, Arizona
Florii, 13 aprilie 2014
 

Referinţă Bibliografică:
Petru CREŢIU - AMINTIRI DESPRE TITI CRĂCIUN-TIRA / Petru Creţiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1207, Anul IV, 21 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Petru Creţiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Petru Creţiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!