CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  
Autor: Radu Alexandru         Ediţia nr. 156 din 05 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

Petroşani-prezent şi viitor
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Petroşaniul este cel mai frumos oraş din lume!Este oraşul păzit de Masivul Parâng ,unde Jiul îşi începe cursul îndrăzneţ printre stânci şi unde oamenii au acea agresivitate oltenească ,mândrie bănăţeană ,calm ardelenesc ,dar şi isteţime moldovenească. 
  
Petroşaniul este locul magic al copilăriei mele ,în care copiii se mai pot juca printre blocuri ,fără a fi agresaţi de maşini ,în care vârstnicii se pot plimba pe străzi umbrite de castani şi în care tinerii se înlâlnesc veseli în cel mai mare parc din oraş din dorinţa de a se distra şi de a socializa. 
  
Intrarea României în Uniunea Europeană şi-a pus amprenta şi asupra oraşului meu ,care de câţiva ani înfloreşte mai frumos în fiecare primăvară.Asfaltarea străzilor ,pavarea trotuarelor ,anveloparea blocurilor şi crearea micilor oaze de verdeaţă ,presărate cu panseluţe şi lalele multicolore ,dau o nouă şi proaspătă faţă oraşului. 
  
Orice trecător poate remarca schimbarea ,aspectul nou al oraşului ,toate instituţiile fiind complet renovate în ultimii ani (şcolile ,grădiniţele ,teatrul ,judecătoria ,bisericile ,universitatea ). 
  
Ce s-ar mai putea schimba în acest oraş?Mă întreb în fiecare zip e care o petrec în această comunitate în care sunt foarte bine integrat ,de care mă simt legat şi ,pe care probabil , nu aş părăsi-o niciodată. 
  
Azi ,15 mai 2011 ,ora 11:20 ,am revenit în faţa calculatorului ,pentru a continua lucrarea începută ieri.Azi voi scrie despre un mâine virtual.De ce virtual?Pentru că am dat peste un joc de strategie care mi-a permis să-mi văd oraşul în viitor.Mă strecor şi studiez oportunităţiile pe care mi le oferă jocul şi descopăr suma pe care o am la dispoziţie pentru a schimba oraşul aşa cum vreau eu. 
  
În primul rând mi-am format viziunea asupra acestui loc :”Petroşani ,o atracţie turistică ,un loc în care să trăieşti ,să munceşti şi să studiezi ,un loc cu cetăţeni educaţi ,responsabili şi activi.”Am amplasat panouri cu acest crez la intrările în oraş ,dar şi pe arterele principale ,acesta fiind unul din punctele din planul de promovare a oraşului meu.Pentru a-l dezvolta trebuie să atrag cât mai multă lume aici! 
  
În continuare am să mă ocup de cîteva domenii.Primul este infrastructura.Trebuie să termin ce este deja început :asfaltarea străzilor ,amenajarea trotuarelor ,anveloparea blocurilor.Voi construe câteva blocuri pentru tineri şi voi amenaja staţiile de autobus.Acestea vor fi dotate cu adăpostuiri şi copertine pentru a proteja călătorii de intemperii ,dar şi cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap.Pe lateralele adăposturilor voi oferi spaţii pentru reclame ,astfel încât voi scoate ,în scurt timp ,banii investiţi în ele. 
  
În cartiere şi în spaţiile agglomerate voi construi parcări subterane şi supraterane ,pentru a elibera arterele de circulaţie ,deoarece străzile sunt subdimensionate ,iar numărul maşinilor a crescut simţitor în ultimii ani.Dotez parcările cu sistem de taxare automată. 
  
Îmi îndrept atenţia asupra dezvoltării economiei la nivelul municipiului.Înfiinţez câteva întreprinderi mici şi mijlocii şi creez locuri de muncă pentru cetăţeni.Centrul de sprijinire a dezvoltăii mediului de afaceri şi centrul de formare continuă şi reconversie profesională contribuie la susţinerea proiectului de dezvoltare economică. 
  
Tot în acest sens ,Universitatea din Petroşani şi liceele de aici îşi dezvoltă noi specializări în domeniul silviculturii şi al turismului. 
  
La marginea oraşului ,groapa de gunoi va genera biogazul necesar energiei electrice şi termice pentru oraş.În acest fel scad cheltuielile ,iar prin gestionarea deşeurilor menajere în mod eficient ,protejez mediul.Mă gândesc să “plantez” şi o reţea eoliană ,în Munţii Parâng ...  
  
Pentru a proteja copii de diferite boli ,în fiecare şcoală voi înfiinţa cabinete medicale şi stomatologice.Voi amenaja la Brădet ,pentru toţi locuitorii oraşului ,o zonă de agrement ,unde se pot practica diferite sporturi (fotbal ,tennis ,volei ,handball ,iar iarna hochei şi patinaj) ,pe trotuare voi delimita piste pentru biciclişti ,iar în Piaţa Victoriei voi deschide un centru de închiriere a bicicletelor. 
  
Fiecare şcoală va dispune de un campus şcolar ,în care construiesc cantine şi săli pentru derularea programului school after school.Copiii îşi vor petrece mai mult timp sub indrumarea cadrelor didactice ,iar educaţia acestora se va imbunătăţii simţitor. 
  
Populaţia tânără şi activă va beneficia de servicii de consilierefamilială şi de programe ce stimulează responsabilizarea părinţiilor privind creşterea şi educarea copiilor. 
  
Între LUKOIL şi căsuţa albastră voi înfiinţa OACa PARK ,un parc de distracţii pentru copii ,dotat cu topogane cu apă ,piscine ,maşini ,castele şi personaje de basme ,în care copiii (dar şi adulţii) să se joace şi să se distreze. 
  
Pentru tinerii ce sunt pe cale să abandoneze şcoala ,ce consumă droguri şi şi-au pierdut calea în viaţă ,Centrul de consiliere va prganiza programe de recuperare a acestora ,deoarece tinerii sunt cei ce trebuie să cinstruiască viitorul acestui oraş. 
  
Nu pot uita nici persoanele vârstnice pentru care construiesc tocmai acum Centrul “Nu eşti singur!” ,în care aceştia pot citi ,pot juca cărţi ,şah ,remy ,pot viziona filme sau pot socialize pe internet ,cu alte persoane ,pentru ca singurătatea să le fie mai uşoară.Autocarul aflat în dotarea centrului îi va purta prin locuri nemaiîntâlnite din preafrumoasa noastră ţară.Construiesc şi o reţea de îngrijitori la domiciliu ,pentru a sprijinii persoanele bătrâne şi bolnave. 
  
Programele culturale şi educative vor contribui la educarea cetăţenilor oraşului ,dar şi la promovarea imaginii acestuia la nivel naţional şi internaţional. 
  
Muzeul de obiecte momârlăneşti ,organizat pe lângă Biserica “Sf. Varvara” ,va atrage turiştii care vor vizita staţiunea montană ,iar la teatru ,Casa de Cultură şi Casa Studenţească se vor organiza : parade de modă (organizate de fabrica de tricotaje ,dar şi de creatorii de modă din ţară ) ,expoziţii de pictură şi artă fotografică ,festivaluri de teatru / film pentru elevii şi studenţii din ţară şi din străinătate ,concerte şi lansări de carte. 
  
Cele mai mari evenimente vor fi Carnavalul florilor ,organizat în luna mai şi Festivalul Fulgilor de nea ,organizat în luna decembrie ,ce vor avea ,cu timpul , prestanţa şi renumele carnavalelor de la Veneţia şi de la Rio.Invitaţii din ţară şi din străinătate vor duce cu ei imaginea frumoasă a Vaii Jiului. 
  
Acesta este viitorul virtual al municipiului Petrosani ,care sunt convins că va ajunge o realitate în cel mai scurt timp. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Petroşani-prezent şi viitor / Radu Alexandru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 156, Anul I, 05 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Radu Alexandru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Alexandru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!