CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

Personalităţi uitate, de ce? Al. A. Philippide
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Personalităţi uitate, de ce ? Al. A. Philippide 
  
Comentariu de reevaloare, de Al.Florin Ţene 
  
Există o mişcare secretă a cărţilor pe raftul bibliotecii. Cărţi care au stat pe primul rand, ajung, cu timpul, să trecă pe al doilea rand, sau pe ultimul, şi apoi colbul uitării să se aştearnă peste ele.Aşa s-a întâmplat cu multe personalităţi din domeniul culturii.  
  
Începând cu acest material voi încerca să reamintesc cititorilor noştri viaţa, activitatea şi cărţile unor mari personalităţi din domeniul culturii, articole ce vor apărea sub întrebarea Personalităţi uitate, de ce? 
  
Omul de cultură de care mă voi ocupa în acest material este Al. A. Philippide, critical şi poetul. Însă, nu în ultimul rând voi pune un accent pe omul Al.A.Philippide, asupra căruia, se pare că însuşi poetul a impus o anume discreţie, considerând că “valoarea literară a unei opera nici nu creşte, nici nu scade prin cunoaşterea vieţii autorului “. Cu toate că în unele lucrări de critică Al.A. Philippide se întâlnesc referinţe biografice care pot ajuta la mai buna înţelegere şi explicare a operei. 
  
Fiu al renumitului filolog Alexandru Philippide ( 1858-1933), fost profesor al Universităţii din Iaşi şi membru al Academiei române, autor al unor studii filologice şi literare cunoscute şi peste hotare-Al.A.Philippide s-a născut la Iaşi în anul 1900. De la tatăl lui a moştenit pasiunea ideilor precise şi clare, iar de la mama înclinaţia spre meditaţie şi o sensibilitate ascuţită. 
  
La vârsta de 22 de ani îşi face debutul editorial, el având o profundă şi temeinică pregătire clasică. George Călinescu scria despre Al.A. Philippide: “În câmpul clasic, poetul ştie tot “. 
  
Primele poezii i-au apărut în paginile revistei ieşene Viaţa românească, la care colabora şi ilustrul său părinte. 
  
Un sector important al activităţii sale îl constituie traducerile. Prima culegere de tălmăciri îi apare în 1940 şi cuprinde selecţiuni din Holderlin, Novalis, Motike, Rilke, volum apărut la Bucureşti, Fundaţii, 1940. În 1957 publică o nouă culegere de traduceri din Baudelaire “Flori alese “ din Les fleurs du mal. A mai tălmăcit din literature rusă, pe Lermontov, Pu;kin şi Maiakovski, din poezia germană pe Goethe, Schiller ;I Heine, apoi din Shakespeare, Tagore, etc. A mai trades din Andersen, Herzen, Cernîşevski, Pogodin, Thomas Mann, J.Vales, G.Courteline ş.a. 
  
Al.A. Philippide s-a remarcat între cele două războaie mondiale prin publicarea de eseuri şi studii critice despre mari scriitori universali, iar apoi s-a aplecat cu înţelegere asupra poeziei tinerilor, continund să scrie totodată studii şi portrete literare despre acei scriitori cu care are anumite afinităţi. Philippide consideră că omul de azi nu mai poate citi totul şi, de fapt, nici nu trebuie citit totul, ci esenţialul, non multa sed multum ...  
  
Trăsăturile funciare ale omului şi scriitorului Al.A. Philippide sunt onestitatea, modestia şi discreţia. Niciodată nu a făcut caz de opera sa, deoarece avea convingerea că în literatură, cel mai bun judecător este timpul.( op.cit. p. 143 ). Scriitorul avea o înaltă conştiinţă despre datoria scriitorului care constă în oglindirea interpretativă a vieţii. Detesta imposture, egoismul şi lipsa de pregătire a scriitorului. Scriitorul, afirma Philippide, trebuie apreciat şi după cărţile pe care le-a citit, după autorii pe care îi cunoaşte. Datoria criticului literar, după Philippide, constă însă şi în stabilirea înrudirilor spirituale, a afinităţilor existente între scriitorul cercetat şi înaintaşii sau contemporanii săi. Ceea ce nu trebuie să uite critical literar, spunea Philippide, în analiza operei operei literare este pe lângă calitatea valorii literare- aceasta fiind un lucru esenţial- şi pe aceea şi mai ales a valorii sale adânc umane. 
  
Un procedeu characteristic încercuirii critice profesate de Philippide este paralelismul, punerea în oglindă. Astfel, între Andersen şi Creangă, critical stabileşte o interesantă şi deosebit de instructivă paralelă:”Andersen îşi adduce aminte de căsuţa copilăriei lui din strada Morii din Odense, aşa cum îşi adduce aminte Creangă de căsuţa din Humuleşti, în care a copilărit. Locurile şi împrejurările pot fi deosebite, deosebite sunt şi firile celor doi scriitori, totuşi şi la unul şi la celălalt găsim aceeaşi contemplare înduioşată şi transfiguratoare a unei copilării petrecute în condiţii grele de viaţă săracă( e drept la Creangă poate mai puţin grele decât la Andersen) “( p. 96). 
  
Philippide considera că în procesul de creaţie lucrează doi factori:”talentul, care este dat, şi meşteşugul, care se învaţă “( p. 55). 
  
Aspectul principal, esenţial al activităţii lui Philippide nu-l constituie însă critica literară, ci poezia.Acesta alături de Arghezi, Blaga şi Barbu este unul din poeţii reprezentativi ai epocii în care a trăit. 
  
Poetul Philippide scria: “Caut ceea ce durează “, în poezia Viaţa alături. Îl chinuie, însă, ca şi pe Holderlin, sentimental neîmplinirii plenare:” O cântecul acesta fără nume / Am să-l aud şi-n pragul morţii oare? / Voi izbuti în clipa mea din urmă / Să pot cunoaşte fără dor şi spaimă / Pe cântăreţul cel ascuns în mine?“( În marile singurătăţi). 
  
Toţi criticii şi istoricii literari de până acum ausemnalat faptul că poezia lui Philippide este înrudită cu marea poezie romantică. George Călinescu îl apropia de Edgar poe, Baudelaire, Novalis, Holderlin. La rândul său, Al.Piru îl considera ultimuzl mare poet romantic, alături de Blaga şi Argezi, “din descendenţa marilor romantici germani Holderlin, Novalis şi Morike, împrospătat cu fiorii noi ai poeziei lui Baudelaire şi Rilke “( Cuvânt înainte , la ediţia “Cele mai frumoase poezii “, 1965, p. 6).Eugen Lovinescu i-a găsit înrudiri cu modernişti, aceleaş consideraţii le avea şi Ion Biberi. Eu consider că are afinităţi ca Gide. 
  
La sfârşitul acestei succinte prezentări, de aducere aminte, sunt în măsură să afirm că întreaga poezie a lui Philippide este de fapt o continuă meditaţie asupra lumii şi rosturile omului. Iar despre critca acestuia putem sublinia că avea o pasiune pe care o depunea în a descoperi la autorul cercetat acel sunet inimitabil, secretul poeziei, însuşirile caracteristice, valoarea literară, dar în aceaşi măsură valoarea adânc umană a unei opera literare. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Personalităţi uitate, de ce? Al. A. Philippide / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 275, Anul I, 02 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!