CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  

Pădurea din stradă
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La extremitatea nordică a Sucevei, la marginea ansamblului de locuinţe Cartodrom, a apărut, din toamna anului trecut, o pădure în...stradă. 
  
Unul din reperele vizuale ale urbei 
  
Un artist plastic sucevean a realizat o lucrare de pictură parietală exterioară (pe un zid cu lungimea de cca. 20 de metri şi înălţimea de aproximativ 3 metri) care se înscrie deja ca unul din reperele vizuale ale urbei. 
  
Pe întreaga suprafaţă exterioară a zidului Terasei „Doi Brazi” (sau terasa lui Americanu’, cum îi spun clienţii patronului Nicolae Bujorean, nu doar pentru că alături de drapelul românesc arborează la intrare steagul SUA, ci şi pentru că a trăit o vreme dincolo de ocean) a „crescut” o pădure înverzită, cu copaci înfloriţi, cu păsări măiestre şi fluturi multicolori zburând printre flori, o feerie pictată de poetul şi artistul (dascălul de educaţie plastică de la Şcoala generală cu clasele I - VIII, din comuna suceveană Satu Mare) Dan Cornel.  
  
Un gest pornit din pasiune şi o demonstraţie de virtuozitate artistică  
  
Dan Cornel, care nu este la prima lucrare de acest fel (a mai executat picturi murale de dimensiuni mari, dar de interior, la Babadag, în Harghita, sau la Dorneşti, în judeţul Suceava, unde a pictat holul Ateneului Cultural realizând o lucrare extinsă pe o suprafaţă de cca. 30 m. p. cu genericul „Ploaia de stele”), pictează din plăcere şi din dorinţa de a lăsa ceva în urma lui. „Lucrarea aceasta - spune el îndreptând mâna spre zidul înflorit - va ţine o sută de ani!”. Pictura nu face obiectul unui contract sau a unei înţelegeri care să-i aducă câştiguri pecuniare, ci este doar un gest pornit din pasiune şi o demonstraţie de virtuozitate artistică.  
  
„Am vrut să fac o lucrare civică, de care să se bucure cât mai mulţi oameni”  
  
„Ideea realizării acestei lucrări - mărturiseşte Dan Cornel - mi-a venit când am văzut acest zid. I-am spus patronului terasei, dintr-un impuls de moment, că vreau să-l pictez! Am vrut, de la bun început, să fac o compoziţie civică, o lucrare pentru mii de ochi, de care să se bucure cât mai mulţi oameni”. Americanu’ s-a lăsat atras în această aventură, a procurat imediat culorile („culori de ulei bune, procurate din Germania”) şi, aşa cum spune entuziast Dan Cornel, „m-a lăsat să fac ce vreau eu”.  
  
Nici măcar nu i-a prezentat beneficiarului o schiţă a lucrării, ci a conceput compoziţia „din mers”, desenând-o direct pe zid (după ce a aplicat un grund, care constituie secretul său profesional) şi a purces imediat la lucru.  
  
„Asta-i bucuria mea!” 
  
Suprafaţa pictată de Dan Cornel este o suprapunere vizuală de anotimpuri (nu o succesiune a acestora), o înşiruire cromatică de simboluri şi interpretări. Având la bază relieful vălurit al Obcinilor Bucovinei, lucrarea, în care fiecare coroană de arbore este un adevărat univers survolat de păsări şi fluturi, este aidoma unui covor tradiţional punctat de bogăţia floricolă a verii, de frunzele toamnei şi de fulgii de nea ai anotimpului hibernal.  
  
Dan Cornel a pictat zidul în timpul său liber, fără pretenţia vreunui câştig, spunându-le tuturor cu seninătate: „Asta-i bucuria mea! Decât să stau în casă şi să mă uit la televizor, mai bine pictez! O mulţime de copii vor deschide ferestrele şi se vor uita la pădurea asta!”. 
  
Tiberiu COSOVAN 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Pădurea din stradă / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 119, Anul I, 29 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!