CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Dincolo de aparenţe
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sunt încă mulţi cei care cred că tot ceea ce zboară se mănâncă. Fie că sunt tineri sau persoane trecute de prima sau a doua tinereţe, cei mai mulţi dintre oameni se află într-o mare dificultate în a descoperi adevărata faţă a celor din jur. De exemplu, uneori, chiar unele persoane implicate în căsnicii de peste zece ani vechime nu au reuşit să cunoască, până la final, adevărata faţă (natura sufletească) a jumătăţii cu care au convieţuit. Evident, odată prins cu mâţa în sac, individul dintr-o relaţie uneori lungă, începe să aducă propriile argumente pentru a justifica anumite fapte, pe care, chiar dacă uneori le regretă, nu le mai poate repara. El este precum croitorul care a apucat să taie materialul înainte de a-l măsura sau mai rău, precum chirurgul care a apucat să taie unde nu trebuia.  

Dar dacă însă am cunoaşte o a treia persoană care ar avea cunoştinţă despre acest caz, cineva care ar putea prezenta situaţia dintr-un punct de vedere exterior celui care justifică eroarea? În acest caz, poate că am descoperi o versiune a situaţiei ce ar putea incrimina persoana implicată în relaţie. Este drept că adevărul este mereu la mijloc, dar totuşi, când într-un cuplu apar probleme care duc la despărţire, chiar dacă ambii parteneri au greşit într-un fel sau altul, este totuşi evident că unul dintre parteneri a comis o greşeală fundamentală, mult mai serioasă, pe care celălalt partener nu a mai putut să o treacă cu vederea. Fie că este vorba despre adulter sau despre oricare alt mod de a înşela partenerul, despre o viziune eronată asupra viitorului cuplului sau despre imposibilitatea de a lua decizii în interiorul cuplului, fără influenţa familiilor celor doi, în timp, greşelile lor vor pune baza unei definitive despărţiri. Din păcate, toate aceste greşeli, sunt mascate în general de o sumedenie de aparenţe, unele atât de bine camuflate, încât unul dintre cei doi, nu le-ar fi putut percepe prea uşor.  

Există multe persoane singure, unele cu voia lor, altele prinse în anumite triste împrejurări. Însă când vine vorba de despărţiri, există mereu câteva etape care preced despărţirea. Deşi unii pun despărţirea pe seama lipsei de comunicare între cei doi, în realitate, nici măcar comunicarea nu mai poate remedia lucrurile intre ei. Apoi, câţi oameni sunt dispuşi să ierte, chiar în cunoştinţă de cauză, atunci când lucrurile au scăpat cu totul de sub control? Unele lucruri pot fi iertate, altele nu. Depinde de fiecare cât de mult este dispus să ierte. Sau cât de mult este dispus să se înjosească. Depinde şi de cât de gravă este situaţia. Apoi, fiecare cu limitele lui. Mai trist este atunci când copiii rezultaţi dintr-o asemenea căsnicie vor avea de suferit tot restul vieţii lor.  

Dar să lăsăm la o parte situaţia cuplurilor şi să ne îndreptam atenţia către relaţiile interumane din afara micuţei instituţii numită familie. Fie că este vorba de locul de muncă, de relaţiile dintre şef şi subaltern sau de comportamentul omului în societate, în general, aparenţele îşi fac loc, mereu, în acelaşi fel precum unii schimbă diferite măşti pentru a câştiga ceea ce îşi doresc. Chiar şi atunci când omul ce pare bun, “pâinea lui Dumnezeu”, atunci când acesta pare să ajute dezinteresat persoana de lângă el, dacă am pătrunde în mintea lui, uneori am constata că acel bine “dezinteresat” a fost făcut cu un real interes. Nu vi s-a întâmplat vreodată să primiţi ceva din partea cuiva, apoi, în timp, să vi se ceară ceva înapoi, precum se vorbeste încă din antichitate despre cadourile oferite de greci? Sau să primiţi un favor, apoi să fiţi nevoit să plătiţi cu vârf şi îndesat pentru el? Iată că nimic nu este gratuit, iar handicapul omului de a nu putea detecta aparenţele îi va aduce numeroase probleme în viitor.  

Există mai multe tipuri de aparenţe: fizice, verbale, comportamentale, chiar şi în scrierile celor întelepţi. Precum în dictonul “să faci ce zice popa, nu ceea ce face”, pot exista neconcordanţe între scriere şi ceea ce scriitorul gândeşte. Şi nu înseamnă că ceea ce el a scris este greşit, nici că ceea ce gândeşte este o formă voalată de ipocrizie sau cinism. Deseori, unii scriitori acţionează contrar faţă de ceea ce au scris sau gândit în decursul vieţii lor. Chiar dacă la prima vedere pare un lucru rău, poate că ar trebui să trecem peste aceste piedici psihologice. Dacă am reuşi să preluăm tot ce este mai bun din oceanul de informaţie pe care navigăm, lăsând la o parte mintea complicată a scriitorului, poate că, în timp, vom deveni mai buni şi mai înţelepţi. La urma urmei contează cât de mult ne poate schimba viaţa (în bine) ceea ce citim, dar şi cât de mult se potrivesc cele scrise cu realitatea noastră de zi cu zi. Dar de fiecare dată, există şi partea plină a paharului, atunci când avem şansa să întâlnim acea persoană lipsită de aparenţe, în preajma căreia ne face o deosebită plăcere nu doar să existăm, ci să avem şi câte ceva de învăţat, o persoană care să ne lumineze viaţa mereu…  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Dincolo de aparenţe / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1305, Anul IV, 28 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!