CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Eliminarea adversarului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Există diferite tipuri de competiţii precum şi tot la fel de multe tipuri de conflicte. Fie că este vorba de o partidă de şah sau de o confruntare din viaţa de zi cu zi, despre o mică bătălie sau un întreg război economic, politic sau militar, şansele de a elimina adversarul pot creşte considerabil dacă sunt respectate trei condiţii necesare, dar nu întodeauna şi suficiente.  

Prima condiţie este ca jucătorul să nu facă nicio greşeală, lăsându-l pe adversar să greşească primul. Atunci când planul sau strategia de atac se desfăşoară fără nicio eroare, când totul decurge aşa cum a fost planificat de către jucătorul-comandant, aproape inevitabil, adversarul va greşi într-un fel sau altul. Tot în această situaţie, în practică, cu cât unul dintre jucători va greşi mai puţin, cu atât celălalt va greşi mai mult, suma greşelilor într-o confruntare fiind mereu constantă.  

A doua condiţie pentru a câştiga lupta este ca jucătorul să exploateze la maximum greşelile adversarului pentru a ajunge încet-încet într-o poziţie dominantă. Odată câştigată supremaţia luptei, jucătorul va avea şanse tot mai mari să câştige partida prin eliminarea definitivă a adversarului. Fie că este vorba de un joc strategic sau de o bătălie de orice fel, jucătorul nu trebuie să rămână ancorat definitiv în strategia iniţială cu care a pornit la începutul jocului/conflictului. Strategia trebuie înlocuită din mers cu mici tactici adaptate la mutările adversarului, adică trebuie să ţină cont în primul rând de realitatea acţiunilor adversarului şi nu doar de strategia fixată la început. Dacă privim înapoi în istorie, numeroasele bătălii au avut la bază o strategie genială, dar pe parcurs ea a suferit modificări importante pentru a duce la câştigarea bătăliei.  

A treia condiţie este atacul continuu. Precum într-o partida de şah sau într-un meci de fotbal, se zice că cea mai bună aparare este atacul. Oare acelaşi lucru au gândit şi marii cuceritori înca din antichitate şi până la cele două războaie mondiale? Fie că este vorba de comandanţii Imperiului Roman, de Alexandu cel Mare sau Napoleon, se pare că mulţi conducători au considerat că este mai bine să ataci consecvent decât să rămâi în defensivă mereu. Nu doresc să analizez premizele care au determinat acei conducători să pornească atacul celorlalte regiuni sau ţări, ci doar să prezint trei dintre condiţiile necesare pentru câştigarea unei confruntări sau chiar a unui întreg război.  

Şi totuşi, aceste trei simple condiţii ar trebui regândite atunci când, într-un conflict, ajung implicate mai multe părţi. De exemplu, într-un război, de cele mai multe ori există puteri aliate, în cele mai multe cazuri istoria ne-a demonstrat erau două tabere, două mari puteri, chiar dacă acestea presupuneau unirea în luptă a mai multor regiuni sau ţări. Putem lua ca exemplu razboiul grecilor cu perşii, când atenienii şi spartanii, care mai înainte erau rivali, au fost nevoiţi să se unească împotriva perşilor. Atunci când într-un teatru de război există trei mari puteri, acestea se pot alia două câte două împotriva celei de-a treia. La fel se întâmplă şi în rândul oamenilor, uneori se aliază doi contra unuia singur sau poate lupta fiecare împotriva celorlaţi doi. Strategia pe care un jucător-comandant încearcă să o aplice acestui tip de sistem cu trei mai puteri devine uneori foarte complicată sau dificil de pus în aplicare, pentru că raportul de forţe se poate schimba din moment în moment. Imaginaţi-vă cum s-ar desfăşura un joc de şah cu trei jucători, rezultând un grad de complexitate care ar creşte exponenţial.  

O altă metodă de a ieşi câştigator din conflict este atragerea adversarului în capcană. De exemplu, în şah, jucătorul poate sacrifica o piesă de valoare medie pentru a-şi croi o anumită configuraţie a pieselor pe tabla de şah, una care va aduce victoria sigură, câteva mutări mai tarziu. Precum un manager care conduce în special partea economică a companiei, jucătorul sau strategul militar trebuie să prevadă câteva mutări înainte. Mai mult chiar, jucătorul trebuie să aibă o viziune de ansamblu asupra bătăliei. El trebuie să dispună de toate resursele pe care le deţine şi să le organizeze cât mai eficient, să ştie când trebuie să piardă şi ce anume trebuie să sacrifice pentru a câştiga.  

Evident că atunci când discutăm despre o partidă de şah, un meci sau un război, trebuie să amintim şi regulile ce le definesc. Dacă în cazul partidei de sah sau a unui meci de fotbal, regulile după care se ţine partida sunt cunoscute încă de la început şi respectate pe tot parcursul jocului, în cazul unui razboi de orice fel, regulile se schimbă în timpul jocului, iar spre final, dispar cu totul din strategia comandanţilor de oşti. Replica machiavelică “scopul scuză mijloacele” îşi face apariţia la orizont, conflictul escaladând până la final, fără respectarea vreunei reguli de orice fel. Astfel se întâmplă şi în politica românescă, atunci când regulile jocului sunt schimbate pe parcurs sau când cei mai mulţi dintre liderii politici renunţă la orice regulă, de multe ori chiar şi la cele de bun simţ.  

Despre eliminarea adversarului şi a cauzelor generatoare de conflict sunt încă multe de spus, însă aici intrăm pe tărâmul filosofiei, atunci când se impune să gândim care este originea răului care îl corupe pe om. Poate că ideea de conflict este sădită în mintea omului încă de la apariţia lui pe Pământ, poate că Diavolul întunecă minţile oamenilor şi îi îndeamnă mereu la război, însă un lucru este întotdeauna sigur: odată aruncat în conflict, omul nu are altă cale de scăpare din el, decât aplicând regulile prezentate mai sus, reuşind eliminarea adversarului, pentru că aceasta este singura lui şansă de a scăpa cu viaţă sau de a rămâne în libertate, în ţara în care s-a născut.  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Eliminarea adversarului / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1281, Anul IV, 04 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!