CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Raiul, Iadul şi reîncarnarea
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Există momente în viaţa unui om, când acesta se întreabă, uneori, dacă mai există ceva dincolo de moarte, dacă sufletul muribundului se va reîncarna după un timp, în vreun nou născut, undeva pe Pământ. Nu ştiu dacă am putea da un răspuns acestei întrebări sau mai degrabă nu cred că poate fi vorba de un singur răspuns. Unii consideră că după moarte, totul se va sfârşi pentru om. Omul nu are spirit, deci totul se va termina odată cu momentul morţii acestuia. Alţii consideră că după moartea omului, spiritul său ajunge în Rai dacă acesta a făcut suficiente fapte bune sau în Iad dacă a făcut prea multe fapte rele şi a fost catalogat drept un pion al răului, de către Dumnezeu. Există şi cei care fac parte din a treia categorie de persoane, aceia care consideră că după moarte, spiritul omului se va reîncarna imediat în alt corp, pentru a începe o nouă viaţă. Reîncarnarea ar putea fi luată în considerare fără nicio problemă, dacă acest proces este doar una dintre etapele necesare în evoluţia pe termen lung a spiritului. Dacă un spirit are şanse reale de perfecţionare din punctul de vedere al Divinităţii, atunci acesta ar putea suferi reîncarnări succesive, nelimitate, până când spiritul va putea atinge nivelul maxim de evoluţie (un fel de mântuire, după cum spun preoţii). Mergând pe ipoteza existenţei spiritului, după atingerea nivelului maxim de evoluţie, spiritul ar putea ajunge în cea mai înaltă dimensiune, cea pe care noi oamenii o numim Rai. Dacă tot ceea ce a fost creat de către Divinitate are ca scop perfecţionarea continuă, atunci Iadul nu ar trebui să existe. În acest caz, Iadul ar putea fi considerat tot ceea ce se regăseşte în afara Raiului. Consider că de cele mai multe ori, omul este nevoit să parcurgă etape desprinse parcă din Iad pentru a ajunge, în final, în mult râvnitul Rai.  

Apoi, nu aş miza pe existenţa unui Dumnezeu răzbunător, căutător de dreptate absolută, sub forma unui judecător care abia aşteaptă să trimită spiritul ne-evoluat al omului în cele mai întunecate locuri, pentru suferinţe cumplite, în eternitate. Mai degrabă aş conta pe ideea distrugerii complete a unui spirit, decât trimiterea lui în Iad spre ispăşirea păcatelor. Pentru că fiecare reîncarnare ar putea reprezenta o nouă şansă dată spiritului, pentru a atinge Raiul, acea dimensiune înaltă, unde acesta va dăinui, în armonie şi fericire, pentru totdeauna. Dacă nici după un număr mare de reîncarnări, spiritul nu poate evolua, Divinitatea ar putea lua în calcul şi distrugerea matricei spiritului. Matricea spiritului este nucleul de bază al unui spirit, nucleu care conţine toate informaţiile şi proprietăţile spiritului, concretizate exact în esenţa lucrurilor, a ceea ce omul a reuşit să asimileze în întreaga lui călătorie spirituală. Dacă această matrice este distrusă, spiritul nu va mai exista, deci nu s-ar mai pune problema unei noi reîncarnări.  

Este foarte intersant faptul că fiecare religie mizează pe o idee de bază, unele religii susţin existenţa spiritului, altele, dimpotrivă, dezaprobă complet această idee. Unele religii, precum cele orientale, susţin ideea de reîncarnare, iar altele nu. Raiul şi Iadul sunt prezentate drept două lumi, aflate într-o antiteză extremă: Raiul sub forma unui tărâm al fericirii şi armoniei eterne, într-un peisaj paradisiac, iar Iadul, un tărâm al terorii şi a suferinţei continue pentru spiritul celui ajuns în întuneric. Totuşi, puţini filosofi s-au gândit să propună o teorie în care aceşti termeni să fie corelaţi şi explicaţi pe înţelesul tuturor. Dacă noţiunile de Rai şi Iad apar în scrierile antice precum cele din Biblie, în ceea ce priveşte scrierile filosofice, mai recente, acestea nu mai pot avea aceleaşi conotaţii. Mai degrabă, modul de prezentare al celor două tărâmuri biblice (Rai şi Iad), pare unul motivaţional pentru cititor: încercarea de a forma un stil de viaţă corect, etic, al individului, prin prezentarea celor două stări finale, din care doar una va fi eternă pentru spiritul plecat din corp după moartea omului. În acest caz, mesajul transmis cititorului, sună în felul următor: “fii de partea binelui, ca să nu sfârşeşti rău!” Deci, un fel de condiţionare a atingerii Raiului, în funcţie de faptele bune şi săvârşirea necondiţionată a binelui. Or, ceea ce se întâmpla aici, este exact inversul conştiinţei individului. Adică Biblia devine un real mesager pentru cititor, înştiinţându-l de ceea ce va urma, dacă îşi va trăi viaţa într-un fel sau altul. Astfel aveam de-a face cu un soi de asumare a răspunderii omului în funcţie de calea aleasă, spre bine sau spre rău. Ceea ce ar trebui să conteze însă, în alegerea gândirii pozitive, a rămâne de partea binelui pe tot parcursul vieţii, ar trebui să provină tocmai din conştiinţa omului, şi nu din Biblie. Conştiinţa omului este de fapt o caracteristică de bază a spiritului, căci ea ar trebui să determine o persoană în alegerea adevarului şi a binelui în defavoarea minciunii şi a răului. Existenţa sau inexistenţa conştiinţei individului, va determina în cele din urmă, conducerea spiritului omului către una dintre cele trei situaţii finale discutate mai sus: maxim de evolutie spirituală, deci intrarea în Rai, reîncarnarea pe Pământ (pentru continuarea evoluţiei spirituale) sau distrugerea completă a matricei spiritului pentru cazul în care nu mai există nicio posibilitate de evoluţie spirituală. Poate că liberul arbitru al fiecărui om, va confirma, cândva, dacă această teorie este adevărată sau nu. Însă, ce este cu adevărat important, este faptul că şcoala vieţii este foarte lungă, şi uneori suntem nevoiţi să repetăm, ori de câte ori este necesar, pentru absolvirea ei.  

În zilele noastre, oamenii de ştiinţă discută tot mai des despre existenţa mai multor dimensiuni, despre faptul că nu mai putem să ne limităm doar la Universul nostru, cel care a fost studiat deja pe toate părţile şi care nu mai prezintă atât de multe necunoscute, pentru noi. Deja se discută tot mai mult de lumi paralele, de dimensiuni care, deşi pot exista toate la un loc, acestea nu interacţionează prea mult unele cu altele. Poate că Raiul sau Iadul reprezintă astfel de dimensiuni. Sau poate că şi în acest moment, noi, oamenii, împărţim acelaşi spaţiu "fizic" cu alte entităţi, care, existând într-o dimensiune la care noi nu avem acces, nu suntem conştienţi de existenţa lor. De exemplu, nu putem spune că nu există ceea ce nu putem demonstra că există. Se aplică şi când vine vorba de Dumnezeu, de “omuleţii verzi”, sau de orice altă entitate pe care noi oamenii nu o putem atinge. Poate că nu suntem pregătiţi pentru a interacţiona cu ei, poate că nu trebuie să o facem vreodată, poate că aceste teorii nu vor fi demonstrate vreodată. Fie că vorbim despre vechile teorii ale reîncarnării, despre tărâmurile Raiului sau Iadului, despre dimensiuni şi lumi necunoscute, de fiecare dată, conştiinţa noastră este cea care ne dictează de care parte a baricadei vrem să trăim. Consider, totuşi, că avem multe de câştigat, având credinţă în Dumnezeu chiar dacă El nu ar exista, facând fapte bune atunci când avem posibilitatea să o facem, căutând atingerea Raiului chiar şi atunci când acesta nu ar exista, studiind cât mai mult lumea (dimensiunea) în care trăim, Universul şi legile care îl guvernează, şi nu în ultimul rând, trăind mereu cu picioarele pe pământ, chiar şi atunci când ne permitem să “filozofăm” despre lucrurile prea mari, care depăşesc cu mult mintea unui simplu om...  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Raiul, Iadul şi reîncarnarea / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1253, Anul IV, 06 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!