CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Echilibrul şi poziţia de mijloc
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Se prea poate ca omul să reprezinte punctul de referinţă, mediu, între microcosmos şi macrocosmos. Adică de la dimensiunea fizică a omului şi până la particulele subatomice există o infinitate de dimensiuni fizice, precum există o infinitate de dimensiuni fizice de la om şi până la dimensiunea Universului nostru. Cu alte cuvinte, omul ar putea fi elementul de referinţă aflat chiar în mijlocul dimensiunii fizice cunoscute de noi. Iată că această poziţie de mijloc a omului în Universul fizic despre care discutăm ar trebui să ne dea de gândit dacă nu cumva omul se află tot timpul într-o poziţie de mijloc, de echilibru, în raport cu întregul Univers. Să luăm exemplul oului fiert. Gălbenuşul se află în centru, protejat de către pereţii groşi ai albuşului. În cazul unui impact între ou şi un alt corp, gălbenuşul este protejat tocmai datorită poziţiei lui, centrale. Sau imaginaţi-vă un autobuz plin cu oameni, lovit de o maşină. Care persoane credeţi că vor suferi mai puţin în urma impactului? Cele din mijloc, probabil. Persoanele mai apropiate de geamuri şi uşi fiind mereu mai vulnerabile. La fel şi în viaţă, este de preferat să căutăm poziţia de mijloc, pentru a nu avea parte de mari încurcături.  

Să luăm un alt exemplu: pe o şosea cu trei benzi pe sens, banda cea mai sigură pentru a rula cu maşina este banda din mijloc. Pe banda din mijloc se rulează de regulă cu viteza de croazieră, iar banda a treia ar trebui folosită doar pentru depăşiri. Însă din alt punct de vedere mai important, a siguranţei deplasării, banda din mijloc este de fapt cea mai sigură. Chiar şi atunci când apare vreo defecţiune la sistemul de direcţie al maşinii sau vreo vietate ce traversează în fugă şoseaua, dacă maşina rulează pe banda din mijloc, şoferul dispune de spaţiu de manevră suplimentar. Evident, acelaşi principiu poate fi aplicat pe toate străzile sau şoselele mai late (destul de rare în Romania) pentru a beneficia de o siguranţă sporită a pasagerilor atunci cand aceştia se deplaseaza cu maşina.  

Dar există şi multe alte lucruri care nu mai depind de voinţa omului, ci de cea a Divinităţii, cazuri în care ideea “echilibrului” se aplică din nou. În sistemul nostru solar, planeta Pământ se află pe o poziţie oarecum de mijloc din punct de vedere a pozitionării Pământului în jurul Soarelui, planeta noastră aflându-se la o distanţă optimă faţă de Soare, astfel încât noi să putem beneficia de condiţiile prielnice apariţiei vieţii în general, dar şi a omului, în particular. Iată cum planeta noastră ne asigură condiţiile de mediu optime vieţuitoarelor: apa, aerul, temperatura, presiunea, lumina, etc, elemente fără de care nu am putea trăi, precum şi mecanismul natural de menţinere a vieţii şi de echilibrare a ecosistemului planetar. Să ne gândim ce s-ar fi întâmplat dacă Pământul ar fi fost cu “doar” câteva milioane de kilometri mai aproape sau mai departe de Soare; raportat la distanţele Universului, câteva milioane de kilometri reprezintă o distanţă neglijabilă. Poate că viaţa aşa cum o cunoaştem noi astăzi, nu ar mai fi existat, şi nici noi, odată cu ea.  

Am mai putea lua în considerare şi exemplul avuţiei: care este media între un cerşetor şi un milionar? În cele mai multe cazuri, chiar dumneavoastră, cel care citiţi aceste rânduri, sunteţi media! Vă asigur că nici cerşetorul, nici milionarul nu sunt mai fericiţi decât dumneavoastră. Poziţia medie asigură mereu echilibrul precum şi apropierea de starea naturală a lucrurilor. Însăşi natura este mereu în echilibru, pentru că ea nu face niciodată excese, ea nu caută să atingă limite, maxime sau minime. Oare de ce omul nu se poate mulţumi cu poziţia de mijloc? De ce caută mereu să atingă anumite limite? Poate că el, inconştient, doreşte mai mult, el vrea să maximizeze, în loc să-şi (re)găsească echilibrul pierdut. Să studiem acum cazul milionarului. Ieşind din tiparul omului normal, cel care îşi permite doar un trai decent fără să epateze şi excese de lux, milionarul părăseşte această poziţie de mijloc, şi, apropiindu-se prea mult de limita superioară a bogăţiei financiare, este luat imediat în vizor. El este căutat de: hoţi, de partide politice şi politicieni, de falşi prieteni, de fisc şi televiziuni, astfel încât toată lumea va sta tot timpul cu ochii pe el şi pe banii lui. Iată că milionarul ajunge uşor-uşor într-o pozitie riscantă, îndepărtându-se de clasa de mijloc. Nu mai este cazul să menţionez nici cealaltă extremă, a cerşetorului, care, involuntar, îndepărtându-se de poziţia de mijloc, îi este pereclitată atât siguranţa cât şi sănătatea, trăind mereu pe străzi, murdar, bolnav şi flămând. De ce să aveţi mereu o viaţă plină de riscuri? Dumneavoastră să consideraţi, dacă este chiar atât de necesară părăsirea poziţiei iniţiale (de mijloc), stricând echilibrul sensibil al vieţii, pentru a avea bani mai mulţi, făcând tot posibilul să deveniţi precum milionarul dat ca exemplu. La urma urmei, satisfacţiile vieţii le regăsim de cele mai multe ori exact în lucrurile care par mărunte şi mai puţin importante pentru noi. Apoi, de cele mai multe ori, acestea nu costă nimic...  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Echilibrul şi poziţia de mijloc / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1242, Anul IV, 26 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!