CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Vârsta ideală
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Constat cu părere de rău, în ultimul timp, că tot mai multe persoane sunt nemulţumite de vârsta lor sau se comportă ca şi când ar avea o cu totul altă vârstă. Faptul că unii se comportă ca şi când ar avea o altă vârstă, incompatibilă cu cea biologică, nu este neapărat ceva rău, dar nici bine nu este. Putem lua în calcul situaţia optimistului, care, în ciuda vârstei biologice înaintate, are încă sufletul tânăr, atât din punct de vedere al poftei de viaţă cât şi a evoluţiei spirituale. Evident, există şi cazul pesimistului, atunci când individul, deşi tânăr, se comportă precum un bătrân lipsit de toate plăcerile vieţii, dar în special de pofta de a trăi. Nu ştiu dacă vremurile pe care le trăim, pline de stres şi greutăţi, sunt cele care îndeamnă tot mai mulţi tineri să-şi schimbe concepţia despre viaţă şi stilul de a o trăi. În special în ţările dezvoltate, vedem bătrâni cu o adevărată poftă de viaţă, care îşi petrec o parte însemnată din timp vizitând ţări străine sau mergând la cursuri de dans. Poate că şi nivelul ridicat de trai, cât şi mentalitatea occidentală sunt cauzele unui asemenea stil de viaţă. Este drept că pensionarii din România trăiesc de pe o zi pe alta, având mai multe neajunsuri decât cele necesare unui trai decent, aşa că ei nici nu ar putea visa la croaziere pe mările lumii sau să frecventeze cluburile de dans.  

Apoi avem o a doua categorie de oameni, aceia care sunt complet nemulţumiti de vârsta lor. Copiii doresc mereu să se maturizeze rapid, să înceapă în grabă mult râvnita viaţă de adult, să scape mai repede de şcoală şi dădăceala parinţilor, să poată face orice doresc cu viaţa lor. Apoi sunt adolescenţii, cei care sunt mereu nemulţumiti de anii “interminabili” de şcoală, de faptul că sunt mereu dependenţi financiar de părinţi, de faptul că trebuie să respecte programul zilnic, strict, creat de părinţi. Poate că doar cei care au vârsta cuprinsă între 35 şi 50 de ani, să mai beneficieze de un răgaz de la aceste nemulţumiri. Ei sunt în perioada în care, încă în floarea vârstei, mai au puterea de a se bucura de plăcerile vieţii, dar în acelaşi timp au şi maturitatea necesară pentru a fi fericiţi. În final, ajungem şi la categoria bătrânilor, cei care devin nostalgici după perioada tinereţii, care încep să realizeze uneori că nu mai pot trăi viaţa precum în anii tinereţii sau care încep să se gândeasca, inevitabil, la iminentul sfârşit.  

Mai putem discuta despre vârsta ideala a unui om, din încă multe alte puncte de vedere, de exemplu: vârsta la care omul ar trebui să se căsătorească, vârsta la care ar trebui să facă un copil, vârsta la care ar trebui să construiască o casă, să scrie o carte, să pornească vreo afacere sau să îndeplinească orice alt obiectiv. Desigur, toate acestea sunt subiective, pentru că ele capătă valoare şi prioritate în funcţie de conjunctura de viaţă a individului. Dar care să fie oare vârsta ideală pentru a muri? Probabil că cei mai mulţi vor spune că este ceva natural ca omul să dorească a trai cât mai mult, stabilind mereu noi scopuri şi obiective pentru viaţă. Alţii vor spune că fiecare are un destin, că oricum Dumnezeu hotărăşte pentru om, momentul când va muri. Poate că vârsta ideală este acea vârstă, oricare ar fi ea, când omul este fericit şi se simte într-un echilibru spiritual definitiv, în primul rând cu el însuşi, apoi cu întreg Universul şi toţi cei din jur. Şi nu mă refer acum la atingerea stării Nirvana, ci la acel echilibru aflat la îndemâna oricui. Nu este nevoie nici să atingem iluminarea, ci doar să descoperim latura adevărată a sufletului nostru, să facem un mic efort de a-i înţelege toate fiinţele din jur. Considerând că fiecare om va înţelege într-un moment al vieţii lui, că fiecare vârstă este una “ideală”, pentru că ea este ideală pentru om să fie fericit oricând, continui să sper că omul va avea mereu dreptul la fericire precum dreptul la libertate, iar propriile bariere psihologice - de cele mai multe ori greşite, le va depăşi în curând.  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Vârsta ideală / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1237, Anul IV, 21 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!