CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Ai grijă ce-ţi doreşti, să nu greşeşti!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Uneori am impresia că Dumnezeu nu îmi îndeplineşte anumite dorinţe, încercând să mă protejeze de eventualele urmări. Probabil şi altora. Plecând de la ipoteza că Dumnezeu ştie ce este mai bine pentru fiecare, dându-i fiecăruia exact ceea ce merită, este foarte probabil ca unei persoane să îi fie îndeplinite doar anumite dorinţe, în funcţie de posibilele urmări ce ar rezulta din îndeplinirea lor. Această presupunere, mi s-a adeverit, de multe ori, când în cele din urmă am reuşit să îmi îndeplinesc unele dorinţe, iar apoi am regretat că acestea s-au îndeplinit. Desigur, nu erau chestiuni grave şi nu am păţit nimic. Omul are o gândire limitată, îşi doreşte anumite lucruri care i-ar aduce multe neplăceri pe termen lung. El ştie că vrea şi că ar face orice pentru a-şi îndeplini dorinţa, dar niciodată nu poate intui urmările îneplinirii dorinţei, pe o perioadă mai lungă de timp. El doreşte şi hotărăşte instinctiv, este încăpăţânat şi frustrat atunci când ceea ce şi-a propus nu s-a înfăptuit. Omul aleargă continuu către obiectivul stabilit, iar obiectivul cu atât se îndepărtează mai mult. Cu cât veţi dori mai mult un lucru, cu atât acel lucru nu se va întâmpla. De cele mai multe ori, o dorinţă are cauze de natură afectivă şi foarte rar cauze practice, iar omul nu poate înţelege acest lucru.  

Uneori am senzaţia că Dumnezeu se joacă cu omul, lăsându-l să-şi îndeplinească o dorinţă, apoi omul să experimenteze pe propria-i piele consecinţele realizării ei. Omul, în simplitatea gândirii lui, nu poate estima o schimbare drastică a destinului, oricât de inteligent ar fi, prin impunerea unor dorinţe stupide care pot ajunge, uneori, obsesii. Fiecare încercare a omului de a forţa propriul destin va duce mereu la complicarea existenţei lui, la apariţia diferitelor probleme, în special pe termen lung. Mai bine să ne lăsăm în voia sorţii, aşa cum a fost stabilită de Dumnezeu, pentru că numai El ştie cel mai bine ce anume trebuie să primim şi când. Odată luată această grijă de pe cap, vom constata că ceea ce am primit este de fiecare dată, darul nostru cel mai potrivit.  

Poate că ar trebui mai întâi să aflăm ce anume stă la originea dorinţei. Aşa cum există gânduri bune şi gânduri rele, gânduri constructive şi gânduri distructive, tot aşa avem de-a face şi cu dorinţe care s-ar putea concretiza în ceva constructiv sau distructiv pentru individul care doreşte. Pentru a studia această cauză, mai înainte, ar trebui specificat faptul că omul poate dori cu mintea sau cu sufletul. De exemplu, un tânăr doreşte să-şi întâlnească jumătatea, viitoarea iubire a vieţii lui, pentru că sufletul lui simte nevoia ca individul să-şi întemeieze o familie. Astfel, o dorinţă pornită din suflet are cele mai mari şanse de a se concretiza în ceva constructiv, de lungă durată, benefic pentru cele două persoane care vor fi implicate în viitoarea relaţie. Însă dorinţa poate veni şi din partea minţii, al ego-ului individului, atunci când acesta doreşte ceva, de cele mai multe ori absurd dintr-un punct de vedere obiectiv (văzul din exteriorul situaţiei). De exemplu, un individ doreşte achiziţionarea unei case sau a unui automobil scump, doar pentru a concura cu prietenii lui, demonstrându-le acestora că el este capabil să strângă bani mulţi şi să iasă în evidenţă achiziţionând un astfel de bun. Iată o dorinţă care nu duce nicăieri. Nu are sens, cap sau coadă. Să fie adevărat ce spun preoţii, anume că toate dorinţele sunt de la Diavol, iar omul este cel care iese de fiecare dată pierzător?  

Apoi, dorinţele pot fi mărunte - caracteristice vieţii de zi cu zi sau importante – de cele mai multe ori având un scop nobil, ele se adresează omenirii în general şi rareori individului, în particular. Putem exemplifica dorinţa unui dictator de a porni razboaie cu alte ţări pentru a forma un nou imperiu. Sau putem exemplifica dorinţa unui călugăr de a aduce prin rugă, pace, întregii omeniri. Un om poate avea dorinţa de a fi util societăţii prin munca sa ori prin acordarea ajutorului necondiţionat celor nevoiaşi. Însă, de fiecare dată, trebuie să analizăm foarte bine lucrurile, dacă dorinţa noastră va duce la ceva benefic sau nu, pentru societate ori pentru alt individ. Pentru că discuţia despre minte şi suflet, respectiv genul de dorinţă ce ar rezulta din cele doup părţi importante ale omului, este una prea lungă şi ar face obiectul unui alt subiect, propun deocamdată să ne oprim aici. În încheiere, precum spune şi titlul articolului, înainte de a stabili o dorinţă, ai mare grijă ce-ţi doreşti să nu greşeşti! Poate că la un moment dat, Dumnezeu se plictiseşte de atâtea dorinţe omeneşti şi, supărat pe om, Îşi zice: “Prea bine. Facă-se voia ta, omule!”.  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Ai grijă ce-ţi doreşti, să nu greşeşti! / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1218, Anul IV, 02 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!