CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Prinţ sau cerşetor?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Poate că mulţi oameni se întreabă, în momentele grele ale vieţii lor, de ce au ajuns să ducă o viaţă de proastă calitate din punct de vedere material, social sau spiritual? Pe câtă vreme alţii, se simt împliniţi din punctele de vedere enumerate mai sus şi de cele mai multe ori, consideră că viaţa armonioasă pe care o trăiesc se datorează capacităţii lor intelectuale precum şi a norocului de care au avut parte. De fapt, ar trebui menţionate două ipoteze importante legate de acest aspect:  

1. Fiecare om are un destin pre-programat de către Divinitate (Dumnezeu), chiar înainte ca omul să se nască, urmând apoi ca viaţa pe care o va duce să tindă accentuat către una dintre cele două stări pe care el le va percepe pe parcursul vieţii: prinţ sau cerşetor. În acest caz, cuvintele prinţ şi cerşetor, nu se referă neapărat la starea materială a individului, ci mai ales la starea socială şi spirituală a acestuia, devenind în timp o stare generală reprezentativă, pe toată perioada vieţii lui.  

2. Existenţa unui destin foarte puţin influenţabil de către om, unul care nu poate fi schimbat, un destin ce se contopeşte de fiecare dată cu spiritul omului, pentru totdeauna.  

Este de-a dreptul neindicat ca omul să caute perfecţiunea, pe care dealtfel nu o va atinge niciodată, de tipul totul sau nimic. Omul ajunge nemultumit de viaţa pe care o duce pentru că nu este satisfăcut per total, pe toate cele trei planuri: material, social şi spiritual. Or, căutarea unei vieţi perfecte, prin atingerea gradului de satisfacţie totală pe toate cele trei planuri, se dovedeşte, de fiecare dată, imposibilă. Susţinătorii teoriei reîncarnării spun că viaţa de proastă calitate pe care o trăiesc anumiţi oameni, reprezintă, de fapt, încercările vieţii date omului de către Dumnezeu, atât de necesare purificării şi evoluţiei spirituale. Tot aceeaşi teorie spune şi că aceste încercări reprezintă plata în viaţa actuală a păcatelor din vieţile anterioare. Am încercat să observ mereu, dacă există vreo persoană ce trăieşte o viaţă fără cusur pe toate cele trei planuri expuse mai sus, dar de fiecare dată, constat, că cel puţin pe unul dintre acestea, individul este nemulţumit de situaţia în care se află. Pot spune astfel cu convingere, că încercarea de a fi fericit, prin atingerea satisfacţiei totale (pe toate cele trei planuri), este practic imposibilă. Mai degrabă, atingerea fericirii ca un soi de mulţumire sufletească, ducând o viaţă normală şi echilibrată, este posibilă prin schimbarea mentalităţii, prin încercarea omului de a se mulţumi cu mai puţin, prin a se bucura de cele mai simple şi naturale lucruri, iar nu în ultimul rănd de sănătate, căci e mai bună decât toate.  

Aici se conturează o dilemă care incită pe mulţi: ce ar trebui să considerăm mai valoros în viaţă? Încercând să găsesc o importanţă a lucrurilor, fiind conştient că punctul meu de vedere este personal şi subiectiv, voi considera, în ordinea importanţei, următoarele:  

- credinţa în Dumnezeu (Divinitate);  

- sănătatea - în lipsa sănătăţii, nimic nu mai are sens;  

- libertatea - în lipsa libertăţii, dispare creativitatea omului, precum şi elementele prezentate mai jos;  

- familia - asigură omului un echilibru emoţional, precum şi un sprijin total;  

- iubirea - pe care individul o primeşte din partea părinţilor, soţiei, copiilor, etc;  

- respectul, admiraţia şi simpatia - primite din partea rudelor, prietenilor şi a persoanelor apropiate  

- situaţia materială - care să asigure individului un trai decent, nu ocazia de îmbogăţire.  

În articolele anterioare am discutat despre piramida lui Maslow (piramida nevoilor). Poate că mulţi oameni nu s-au gândit la prezentarea unei piramide a valorilor individuale, specifice fiecărui om (în funcţie de nivelul de evoluţie spiritual) care ar trebui urmărite de către fiecare om, pe toată durata vieţii, sub forma unui cumul de valori ce i-ar putea asigura o viaţă normală, decentă, valori care să-i asigure împlinirea spirituală, adevarata stare de fericire. Dacă în cazul piramidei lui Maslow, baza acesteia era reprezentată de către nevoile primare (aer, mâncare, somn, necesităţi fiziologice, etc.), în cazul piramidei valorilor individuale, baza piramidei ar trebui să fie: credinţa, sănătatea şi familia, adică exact în ordinea prezentată mai sus. Astfel se poate observa că exact ceea ce se află în vârful piramidei (situaţia materială) este de fapt partea cea mai solubilă, cea mai puţin importantă şi vulnerabilă în viaţa omului. Închipuiţi-vă că veţi construi o piramidă în care materialele cele mai rezistente vor fi aşezate la temelie, iar cele mai uşoare în vârf. Piramida va dăinui o veşnicie. Am mai putea compara piramida cu un copac, care are nevoie de rădăcini puternice pentru a rezista în caz de furtună. Chiar dacă simţim uneori că ducem o viaţă de prinţ sau cerşetor, din punct de vedere material, social sau emoţional, dacă admitem mereu faptul că urmăm propriul destin impus de către Dumnezeu, precum şi faptul că fiecare om are un rol deosebit pe Pământ, vom constata, că încet-încet, viaţa va curge mai uşor, mai lin şi mai frumos decât vreodată ne-am fi închipuit. Precum Iisus a reuşit prin rolul Său să devină un model, generând o întreagă religie, un concept şi o viziune importantă a oamenilor obişnuiţi asupra lucrurilor, tot aşa, fiecare om (sărac sau bogat, prost sau inteligent, cu sau fară carte) are un rol important pe Pămant, chiar mai mult, fiecare om are puterea de a schimba mersul lucrurilor (spre bine), devenind uneori un model pentru cei mulţi.  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Prinţ sau cerşetor? / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1204, Anul IV, 18 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!