CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Violenţa naşte monştri
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

In contextul crizei din peninsula Crimeea, când marile puteri militare ale lumii par să-şi poziţioneze şi concentreze o parte însemnată de militari şi armament în această zonă, parcă începem să ne gândim că se prefigurează premizele unui nou război mondial. Oare omenirea nu a învăţat nimic din cele două războaie mondiale? Sau tocmai asta e problema, că singurul lucru pe care l-a învăţat este faptul că muniţia de război, blindatele, avioanele şi alte dispozitive distrugătoare trebuie “primenite” din când în când, să nu cumva să rămână sub formă de vechituri “pe stoc”? Sau poate că nu mai ajung teritoriile, vechilor şi noilor imperii? Probabil că nu este suficientă o criză economică precum cea de dinaintea celui de al doilea război mondial şi, inevitabil, ajungem iarăşi la război. Această încăpăţânare a omului de a se lupta cu orice chip, încep să cred că face parte, nativ, din ADN-ul lui. Se pare că omul este doritor de violenţă, de distrugere şi de chemare a morţii asupra celor mulţi, dar slabi. Parcă suntem actorii unui film care se joacă după reguli bine stabilite de către regizor(i), suntem actori care nu au nici cel mai mic drept de a se abate de la scenariul prestabilit. Fie că jucăm într-un rol principal sau unul secundar, violenţa este omniprezentă. De la cei care deţin puterea militară, politică sau religioasă şi până la omul de rând, aproape toţi caută să genereze violenţă.  

Pe de altă parte, tot mai des constatăm un comportament violent atât la copii cât şi la adulţi. Violenţa poate fi verbală sau fizică, determinând un comportament înspăimântător pentru cei liniştiţi. Întâlnim violenţă în şcoli, în licee, pe stradă şi în general, acolo unde nu există nicio supraveghere a comportamentului indivizilor, în special din punct de vedere psihologic. Dacă educaţia dată în familie, precum şi cea pe care ar trebui să o ofere învăţătorii nu este de ajuns, atunci s-ar putea ca individul să-şi păstreze condiţia (violentă) pe tot parcursul vieţii, devenind apoi un pericol pentru toţi cei din jur. Pe principiul acţiunii şi reacţiunii forţelor din fizică, violenţa naşte violenţă atât la nivel verbal cât şi comportamental. Trebuie ştiut faptul că pentru orice problemă există cel puţin o cale de rezolvare, iar aceasta ar trebui să fie mereu una paşnică, non-violentă. Din păcate numărul persoanelor care promovează non-violenţa este destul de scăzut la nivel mondial, iar acest lucru se poate observa prin lipsa persoanelor instruite special, ca atenuatori de conflicte.  

Unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai conceptului de folosire a non-violenţei, Mahatma Gandhi, iniţiator al mişcărilor populare neviolente din India, a susţinut mereu principiul non-violenţei, ca armă principală în rezolvarea problemelor poporului Indian. Acest principiu, expus atât de bine în scrierile sale, a impresionat numeroase personalităţi în decursul timpului, dintre care pot fi menţionate: Nelson Mandela (fostul preşedinte al Africii de Sud), marele savant Albert Einstein, precum şi Al Gore (fostul vicepreşedinte al SUA). În autobiografie, Mahatma Gandhi spunea: „Când mă cuprinde disperarea, îmi amintesc că, de-a lungul istoriei, calea adevărului şi iubirii a învins mereu. Au existat tirani şi criminali, pentru un timp, păreau de neînvins dar, în cele din urmă, au căzut, întotdeauna”. Aşa cum am scris şi în articolul “Forţă sau putere?”, forţa şi violenţa sunt elemente specifice oamenilor slabi, iar aceştia reuşesc să rezolve problemele (au impresia că o fac) pe termen scurt, dar nu au niciun rezultat pozitiv pe termen lung, rezultatele lor nefiind recunoscute de către oamenii cu adevărat puternici şi înţelepţi. Există şi o violenţă prin folosirea gândului. Chiar dacă mulţi nu consideră gândul unui individ ca fiind un real pericol pentru ceilalţi, totuşi, gândul (intenţia) poate deveni violent atunci când este negativ şi stăruie o perioadă mai mare de timp în mintea unui individ. Aşa că înainte de toate, păziţi-vă bine gândurile, pentru că ele sunt seminţele întâmplărilor voastre şi a celor din jur! Ele pot degenera oricând în acţiuni violente, paşnice, creatoare sau pline de iubire. Acum a venit timpul să alegeţi!  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Violenţa naşte monştri / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1200, Anul IV, 14 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!