CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Timpul, inamicul omului modern
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Să presupunem că, pentru o zi, ne-am regăsi în pielea unui animal. Aflaţi în pielea acestuia, primul lucru pe care îl observăm, încă de la bun început, este faptul că am scăpat de principalele forme de stres, specifice gândirii omului inteligent. Presupunem că avem ce mânca şi unde dormi, deci, implicit, avem un stăpân. A doua constatare, este faptul că pentru animal, noţiunea de timp se rezumă strict la perioada pe care acesta trebuie să o aştepte până la lăsarea serii, iar aceasta este calculată din instinct, în funcţie de poziţia soarelui pe cer sau nivelul de luminozitate din mediul natural. Noţiunea de timp, ca percepţie, mai poate fi luată în calcul şi în funcţie de perioada în care animalul trebuie să aştepte până ce va primi următoarea porţie de hrană. Pentru animal, coordonata timp dispare aproape definitiv, deoarece animalul trăieşte în fiecare moment al vieţii, atemporal.  

Dacă noi, oamenii, am reuşi să “trăim clipa” atemporal, aşa cum o face animalul, dintr-o dată am elimina tot stresul legat de anumite lucruri ce trebuie realizate sau finalizate, de gânduri sau dorinţe legate de viitor precum şi de oricare altă problemă legată de timp. Noi (cei mai mulţi dintre noi) facem mereu aceleaşi greşeli: trăim fie în trecut, fie în viitor, dar rareori în prezent. Pentru noi, prezentul nu are nicio valoare. Deseori trecem pe langă el, ca şi cum nu ar exista. Fie suntem prinşi în proiecte de viitor, fie cufundaţi în amintiri şi nemulţumiţi de viaţa pe care o ducem. Raportarea omului la timp nu poate fi decât o imensă pierdere pentru el, de fapt, chiar omul este “inventatorul” timpului. Prin această născoceală numită “timp”, omul modern a definit coordonata timp, şi, odata cu ea, a început să-şi complice inevitabil modul de existenţă. Automat, începem să ne facem griji: cum vor arăta anii ce vor urma? Vom mai avea un loc de muncă? Vom mai avea suficienţi bani pentru a trăi? Dar sănătate? Toate aceste întrebări, sunt foarte bine înrădăcinate în noţiunea de timp. Pentru om (cel modern în special), încercarea de a forţa limita hazardului şi a naturalului, aceea de a controla viitorul, va duce automat la acutizarea unui nou tip de stres, cel al subconştientului. Pentru animal, acest tip de stres nu există. Omul, dotat cu inteligenţă superioară animalului, îşi complică singur existenţa.  

Trecând peste problema temporală, dacă am trăi în pielea unui animal, ar trebui să comunicăm oamenilor, în special stăpânului, diferite dorinţe sau stări sufleteşti, fără a dispune de posibilitatea de a grăi. Deşi multe persoane nu consideră adevărat faptul că un animal este inteligent, chiar şi prin exemplul de mai sus, ni se dovedeşte încă o dată că animalul este nevoit să folosească inteligenţa pentru a comunica fără grai, doar prin comportament şi atitudine. În ceea ce priveşte omul modern, precum banii, timpul a fost întotdeauna un factor cheie negativ în a creşte îngrijorarea acestuia cu privire la viitor. Ceea ce omul modern ar trebui să înveţe de la animal, este să trăiască clipa (prezentului) bucurându-se de ea, făcând abstracţie de ce s-ar putea întâmpla în viitor, precum şi de ce s-a întâmplat în trecut. Aşa cum animalul reuşeşte să uite aproape imediat amintirile neplăcute, fiindu-i imposibil a purta ură omului sau unui alt animal, tot în acelaşi fel, omul ar trebui să adopte acest mod de a vedea lucrurile, pentru a-şi curăţa mai repede sufletul de răutăţi. Odată înlăturată “memoria negativă”, spiritul începe să evolueze, oferind omului o viaţă mai bună, plină de împliniri.  

Se spune că animalele şi copiii mici au sufletul curat; ei nu pot gândi cu răutate la adresa semenilor, ci reuşesc să trăiască în fiecare moment, făcând abstracţie de răutăţi şi gânduri sumbre legate de viitor. De ce nu este condamnat un copil sau vreun animal pentru că a săvârşit o faptă urâtă? Pentru că ei, nici nu posedă gândirea coaptă a unui adult, nici nu conştientizează săvârşirea unei asemenea fapte. Această inocenţă ce îi scuteşte pe copii de a răspunde în faţa legii, devine, imediat, un atu faţă de cei adulţi. Iată că această caracteristică, prin care omul din antichitate încă se asemăna cu animalele, a dispărut aproape definitiv, în ceea ce-l priveşte pe omul modern. Raportându-ne prea mult la “timp”, ajungem, uşor-uşor, la un stil de viaţă defectuos, devenind prizonieri ai timpului inventat chiar de noi înşine, regăsindu-ne într-un efort continuu în a realiza proiecte de viitor, adunând bogăţii şi lucrând până la extenuare , uneori, pentru a mai putea urca o treaptă, mai sus, pe scara noastră socială…  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Timpul, inamicul omului modern / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1191, Anul IV, 05 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!