CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Viaţa, sens sau scop?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Privesc oamenii din jur şi mă întreb, uneori, cum văd ei viaţa în general? Au diferite scopuri în viaţă ce trebuiesc atinse, unul câte unul, ori la atingerea fiecărui scop, apare unul mai nou? Dacă ar fi să privim viaţa unui om, din punct de vedere a realizărilor materiale, lumeşti, pesemne că fiecare individ are o anume listă de obiective ce trebuie atinse până la sfârşitul vieţii lui. Nu ştiu însă, câţi se gândesc în felul următor: bine, bine, dar după ce am atins toate scopurile propuse, ce mai este de făcut? Tocmai aici este întrebarea cheie, căci viaţa nu trebuie să pară o adunătură de obiective, ci mai degrabă un soi de lucrare, un proiect măreţ, mai însemnat decât o simplă înşiruire de obiective materiale. Pe de altă parte, poate că viaţa nu are un scop anume, ci ea însăşi este scopul.  

Citeam undeva următoarele: “în viaţă, nu destinaţia este scopul, ci călătoria”. Sau în altă formă: “Nu există o cale către fericire, ci fericirea este calea”. Asemenea lucruri nasc dileme şi ne pun un pic pe gânduri. E drept, pe unii, nu pe toţi. Dacă ne gândim la o evoluţie spirituală, atunci, nu destinaţia este scopul, ci călătoria, doar ea ne poate ajuta în evoluţie, iar când spun călătorie, mă refer la călătoria vieţii, a spiritului, de la facerea lui şi până la mântuire. Astfel, destinaţia devine premiul cel mare al călătoriei, dacă am reuşit să evoluăm suficient de mult cât să ajungem în Rai. Popular se spune mântuire, filosofic vorbind, aş numi-o: un fel de punct maxim de evoluţie a spiritului.  

Uneori, viaţa de zi cu zi, mi se pare cam banală şi stupidă. Fie că urmezi un tipar prestabilit de către societate, fie că nu, la un moment dat, tot îţi vei pune problema sensului vieţii, dacă ceea ce faci în decenii de viaţă, are sau nu vreun rost, dacă există un scop, un sens, şi dacă da, atunci care este acesta? Dacă m-ar întreba cineva cum mi se pare viaţa oamenilor pe acest Pământ? aş răspunde scurt: banală, stupidă, dar provocatoare în acelaşi timp. Acesta ar fi răspunsul dacă aş privi lucrurile dintr-un punct de vedere mai simplist. Totuşi, nu pot să nu mă gândesc şi la o mică parte a omenirii, la cei care nu văd lucrurile aşa. Acea mică parte, probabil mai puţin de 5% din populaţia lumii, ar merita cu totul alt răspuns: viaţa oamenilor este o călătorie plină de învăţăminte, de situaţii noi şi împrejurări, o călătorie în care fiecare participant îşi are rolul însemnat şi bine determinat, precum o piesă într-un joc de puzzle, fără de care acesta nu poate fi completat.  

Atunci când viaţa nu reprezintă o banală înşiruire de obiective materiale, sau scopul de a supravieţui, specific regnului animal, atunci putem vorbi de un nou nivel de conştiinţă, aceea care va face diferenţa rapidă între omul-animal şi omul-spiritual.  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Viaţa, sens sau scop? / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1179, Anul IV, 24 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!