CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Particularităţile manierei artistice ale marilor opere
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Particularităţile manierei artistice ale marilor 
  
opere  
  
Măsura deplină a geniului a fost dată de marii creatori de valori culturale ale omenirii fie într-o singură operă de sinteză, fie în câteva, dar proeminente, în jurul cărora gravitează creţii ale lor, poate mai mari sau mai mici. 
  
Aceste capodopere se constituie în apoteoza crezului lor estetic, fiind esenţa eului lor creator, oglinda resurselor lor spirituale ce cuprind viziunea fundamentală, imaginile directoare şi ideile pentru întreaga creaţie, în ansamblul ei. 
  
Sunt multe exemple în literature universală, în sensul afirmaţiilor de mai sus, amintim doar câteva, ca:Goethe cu Faust, Shakespeare cu Hamlet, Dante cu Divina Comedie, Beethoven cu Sinfonia a IX-a, Puşkin cu Evgheni Oneghin, Eminescu cu Luceafărul, Rafael cu Madona Sixtină, Lev Tolstoi cu Război şi pace, Byron cu Child Harold şi exemplele pot continua. 
  
Subliniem faptul că aceste culmi artistice nu anihilează sau nu estompează semnificaţia celorlalte opere, aparţinând aceluiaşi creator. 
  
Realitatea, consemnată de istoria literaturii universale, ne arată că de multe ori, opera de proporţii mai mici, dar cu o mare forţă de concentrare şi exprimare, atârnă greu în cântarul valori, germinând ideile mari, habitudini şi principiile estetice de bază ale artistului ajuns la maturitate. 
  
Un exemplu elocvent este cea privind Sinfonia a IX-a care n-ar fi existat, probabil, fără celelalte producţii beethoveniene, în gradaţie ascendentă, după cum ar fi absurd să reducem personalitatea creatoare a lui Dante la geniala sa Divina Comedie, sau la Eminescu la genialul său Luceafăr, din care izvorăsc în raze concentrice atâtea faţete noi, de aceeaşi strălucitoare forţă a geniului, răsfrânte în cuprinsul întregii lui opera poetice. 
  
Când facem referire la scriitorul rus Feodor Mihailovici Dostoievski, ne ducem cu gândul mai întâi la marile sale romane:Crimă şi pedeapsă, Idiotul, Fraţii Karamazov. 
  
Şi totuşi, atât la scriitorii amintiţi mai sus, dar şi la Dostoievski, moştenirea lor literară îmbrăţişează aspecte mult mai bogate şi mai variate, iar în jurul acestor opere cardinale vin să se aşeze, într-o construcţie piramidală- armonioasă chiar în elementele ei discordante şi contradictorii- celelte romane, sinfonii, nuvele, picturi, schiţe sau însemnări memorialistice- fiecare raportându-se la un anumit moment semnificativ din complexul procesului de creaţie.Chiar dacă în unele din aceste opere exprimă violenţe grave, precum bellum omnium contra omnes.Mai mult decât atât, aceste opere de dimensiuni variate cuprind în germene concepţia artistică a acestora, ce stă la baza operelor consacrate prin circulaţia lor universală, purtând amprenta specifică dominantă a întregii creaţii 
  
Această amprentă specifică, cu toată diversitatea evantaiului de sentimente, idei, personaje, conflicte, culori, nuanţe, armonizări, este tragicul, mai precis perceperea tragică a vieţii, îmbrăcând adesea forma fantastică sau romantico-sentimentală specifică manierei lor artistice.  
  
Concluzionând, marile opere, au la bază lucrările de mai mică importanţă, dacă n-ar fi fost ele nu s-ar fi născut capodoperele. 
  
Vorbind metaforic, vârful piramidei se sprijină pe aria bazei.Cu cât aria este mai mare cu atât vârful este mai înalt şi rezistent. 
  
Această comparaţie, ne poate spune multe.Cu cât artistul-creator este dotat de la natură cu geniu şi talent şi având în spate un exerciţiu îndelungat refelectat în opere mai mărunte, cu atât opera capitală este mai aproape, sau chiar genială, de capodoperă. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Particularităţile manierei artistice ale marilor opere / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 213, Anul I, 01 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!