CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Ediţia nr. 752 din 21 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Părinți și copii celebri
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Compozitori contemporani ai Rusiei - Igor Nikolaev  
 
Igor Nikolaev s-a născut în familia poetului rus Iurii Nikolaev, pe 17 ianuarie 1960, în orașul Holmsk (regiunea Sahalin). În 1974 termină Școala de Muzică cu specializarea vioară și intră la Școala de Muzică din Sahalin, la clasa Teoria muzicii. La 15 ani, Igor Nikolaev pleacă din Sahalin la Moscova , unde își continuă studiile la Conservatorul P. I.Ceaikovski. În 1978, în familia lui Igor și a soției sale Elena, se naște fiica lor, Iulia.  
Începând cu anul 1980, Igor Nikolaev este pianist și aranjor în ansamblul Allei Pugaciova. În același an a absolvit Institutul de Cultură, Departamentul de Estradă.  
Nu după mult timp, în 1983 Alla Pugaciova interpretează primele piese compuse de Nikolaev, "Aisberg" și "Spuneți, păsărilor". În 1986 își începe cariera solo cu piesa "Moara" și de aici încolo succesul nu-l mai părăsește pe artistul, textierul și compozitorul Igor Nikolaev.  
În 1987 apare primul său album solo și împreună cu Alla Pugaciova merge în turneu în Japonia la invitația cântăreței japoneze Tokiko Kato, care a și interpretat piesa compozitorului tradusă în japoneză "100 de prieteni". De asemenea, în 1988, Igor Nikolaev în duet cu trupa Roxette susțin finalul ceremoniei de acordare a premiilor muzicale Grammis din Suedia.  
Încă după un an, este implicat într-un proiect muzical ruso-american cu ocazia căruia cântăreața Cyndi Lauper din SUA vine în Uniunea Sovietică și înregistrează împreună cu Nikolaev piesa „Cold Sky”. Ulterior colaborează cu Liz Nilson, Tommy Korberg, Benny Andersson (ABBA), Toto Cotugno ș. a. Igor Nikolaev scrie piese pentru cei mai de seamă artiști ai Rusiei, obține numeroase premii pentru compoziție și interpretare, iar în 2001, prin decretul Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, a fost distins cu titlul de Artist Emerit al Federației Ruse. Dintre albumele sale amintim:  
1987 - "Mill"  
1989 - "The Kingdom of Carnival Mirrors", Suedia  
1989 - "Fantasy"  
1991 - "Miss Separation"  
1992 - "Dolphin and Mermaid"  
1994 - "Raspberry Wine"  
1995 - "Let Us Drink to Love"  
1997 - "Fifteen Years. The Best"  
1998 - "Igor Nikolayev -98"  
2000 - "The Broken Cup of Love"  
2001 - "My Most Beloved"  
2001 - "Daughter :and me" (featuring J. Nikolayeva)  
2002 - "Forgive and Let Go"  
2003 - "The Best for You"  
2003 - "Five Reasons"  
2003 - "On the Magazine’s Cover"  
2004 - "Million of Beautiful Women"  
2004 - "Hello"  
2004 - "DVD Video"  
2006 - "You Are So Beautiful"  
2008 - "Igor Nikolaev: Favorite Collection" mp3.  
Compozitorul participă la nenumărate proiecte de televiziune, susține turnee atât pe întregul teritoriu al Rusiei cât și în afara ei. În 1997, la New York, pe arena Madison Square Garden, are loc premiera spectacolului său "Delfinul și Sirena", iar 10 ani mai târziu revine în metropola americană cu un nou concert în teatrul Millenium.  
În 2006 i se acordă Ordinul de Aur pentru merite deosebite și Ordinul pentru Cultură Petru cel Mare I. De-a lungul anilor Nikolaev obține premiile: Compozitorul anului, Poetul anului, Piesa anului, Duetul anului, Tatăl anului sau Perechea anului - pentru Dragoste. Compozitorul este printre cei ale căror nume apare pe Aleea Celebrității din Moscova. În 2007 apare filmul “Say it in Russian” regizat de Jeff Celentano la casa de producție Imperia Entertainment, a cărui coloană sonoră îi aparține lui Nikolaev. Filmul hollywoodian obține mai târziu 11 premii internaționale care îi certifică valoarea.  
La începutul lui 2009 Igor Nikolaev concertează în SUA alături de Iulia Proskuryakova și Julio Iglesias Jr.  
Pentru a nu se abate de la regulă, fiica maestrului, Iulia Nikolaeva în vârstă de 34 de ani, crescută alături de mamă la Miami, a urmat cariera tatălui și a devenit la rândul ei compozitoare și interpretă.  
Oameni meniți să lase ceva în urmă, conștienți sau nu de valoarea lor, ne bucură sufletele cu nesomnul creațiilor sale, cresc și marchează generații, iar tradiția rusă ne dovedește că știe să-și protejeze personalitățile culturale, să le conserve și să le ridice la cel mai înalt nivel.  
 
Когда-нибудь меня не будет (de Iurii Nikolaev)  
Eu știu că voi pleca din lume (traducere de Tatiana Scurtu-Munteanu)  
 
Когда-нибудь меня не будет –  
Eu știu că voi pleca din lume –  
Никто не вечен под Луной.  
Sub Lună sunt un trecător,  
Но я живу мечтой одной:  
Dar mângâiat de-un singur dor:  
Пройти бы так свой путь земной,  
Nu am trăit întâmplător,  
Чтоб верить: я был нужен людям,  
Am fost un sprijin pentru oameni,  
Им было хорошо со мной.  
Și nu un simplu călător.  
Referinţă Bibliografică:
Părinți și copii celebri / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 752, Anul III, 21 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!