CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

PARFUMUL PAPUSILOR DE PORTELAN 24-25
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
24 
  
DESPRE FERICIRE 
  
Dacă ar trebui să se scrie o cronică despre fericirea unei femei, cu umorile şi ambiţiile ei, care îşi face din sex o armă mortală, în mod sigur că modelul cel mai pregnant ar fi Marea Marmara.  
  
Rămasă singură, părăsită de cei trei copii ai ei, pe care nici ea n-ar fi putut să jure cu cine-i făcuse de-a lungul anilor, dar cu ajutorul cărora punctase, ricana ea, victorii măreţe asupra bărbaţilor dotaţi cu acel maţ de umflat burţi de proaste, se consolase cu “acea victorie” – cum îi zicea ea, asupra ei însăşi, adică îşi înfrînase spiritul ca să-i triumfe simţurile ... de puştoaică îşi dorise să se vorbească numai despre ea, se visa crăcoasă ca Natalia Oreiro şi frumoasă şi vestită precum Cristina Aguilera, avea formele exuberante şi incitante pentru bărbaţi precum Victoria Abril, care a declarat, pozînd goală: “J'ai plusieurs clitoris, un qui se situe au meme endroit que chaque femme et un dans la tête, qui doit aussi être sollicite.”, dar, în plus, ea avea acea ambiţie de a reuşi cu sexul, pe care şi-l substituise în locul creierului, şi chiar reuşise în unele perioade să-şi limpezească drumul în viaţă, desigur, după o primă încercare în care, după ce îi trăsese senină şi cinică un copil unui regizor, acesta refuzase să-şi lase nevasta pentru ea şi, mai ales, s-o lanseze pe scenă ca pe o mare vedetă.  
  
A doua ocazie îi ieşise în faţă sub forma unui scriitor boem şi dispreţuitor faţă de concreteţea vieţii, căruia nu-i păsa de ziua de mîine, el trăind cu voluptate într-o lume cu fantome gen Cicero, Ovidiu, Catul, Aristotel, Pitagora şi Iulius Caezar ... mai se putea spune şi că era prea tînăr, vorbea franţuzeşte ca la Paris, ceea ce o umilea cu prisosinţă, dar pentru toate aceste fumuri avea să i-o plătească cu vîrf şi îndesat, dar asta după ce se va fi folosit de el, ca să se lanseze printre nemuritori, dacă, să fie actriţă, nu-i fusese dat ...  
  
Dar anii au trecut, n-a ajuns nici cea mai mare, deşi se numea, predestinat, Marea ... şi încă Marmara; dar pe idiotul de care se folosise l-a aruncat la lada de gunoi, ea a rămas cu copilaşii, pe care i-a terorizat într-un mod diabolic, dispreţuindu-i cu adevărat, din tot sufletul, urlînd la ei, cînd se îmbăta şi i se bulbucau ochii în cap: “tembelilor, animalelor, vă duc în cîrcă, nu sînteţi buni de nimic, cretinilor ... ” – şi se izolase în lumea ei în care mai important decît orice era salamul de cal halit la prima oră a dimineţii, omleta făcută din douăzeci de ouă şi oloiul cu ciorbă de burtă, cam de vreo şapte kilograme, pe care îl sorbea însetată, în fiecare zi pe la ora prînzului, din picioare.  
  
25 
  
DESPRE RELIGIE 
  
Popa Gheorghe, fie-i cădelniţa uşoară şi psalmii spornici, argumenta mai prin vară că ortodoxismul este superior tututor celorlalte religii din cauza apei sfinţite, care rămîne proaspătă şi un an de zile, fără să se strice, cum s-ar întîmpla cu apa obişnuită, de la fîntînă sau de la robinet. Crucea, liturghia, busuicul, credinţa puternică, spovedania, poruncile, smerenia, alungarea mîniei din suflet, rugăciunea, ascultarea ... Cînd se punea pe vorbit despre cele sfinte, chipul lui se lumina puternic, ochii îi străluceau şi vocea îi tremura de emoţie. Altfel, era un bărbat care îşi iubea nevasta, din iubito n-o scotea niciodată, era temător de Dumnezeu şi ţinea postul cu evlavie autentic-duhovnicească. Pe de altă parte, era şi un luptător, pentru că reuşise să mobilizeze un sat întreg, refăcuse o biserică şi iată-l stravosfor şi mutat la Bucureşti în triumf.  
  
Cînd am auzit povestea, am reacţionat şi eu ca oricare cititor al acestei cărţi, care este de bună credinţă şi nu vrea să fie dus cu preşul. Da' de ce trebuia popa Gheorghe să-şi anunţe superiorii de la patriarhie de rîvna lui? Nu putea să trăiască mai departe cu modestie, aşa cum îi stă bine unui slujitor al bisericii, ce îşi primeşte salariul lunar direct de la Dumnezeu?! Biserica trebuia sfinţită de patriarh?! Fără el nu exista? Atunci, eternitatea de cine este condiţionată, tot de patriarh?! 
  
Thomas mi-a spus că nu-şi dă seama pînă unde se întinde ambiţia lu' popa Gheorghe şi nici nu-l interesează acest subiect. 
  
Uite, părinte, i-am spus eu; problema cu apa sfinţită este adevărată, dar trebuie să-mi răspunzi nesmintit la o întrebare: ce e mai tare, crucea sau busuicul?! Poţi să sfinţeşti apa de la fîntînă numai cu crucea?! 
  
După această discuţie, relaţiile noastre s-au răcit. 
  
Ce-o mai fi şi cu busuicul ăsta?! s-a mirat Thomas. Tu ce crezi, Licurişco? 
  
Şi Thomas a prins a behăi. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PARFUMUL PAPUSILOR DE PORTELAN 24-25 / Ioan Lilă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 442, Anul II, 17 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ioan Lilă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Lilă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!