CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  
Autor: Violetta Petre         Ediţia nr. 251 din 08 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Parfum de violete- despre volumul de poezii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cartea de versuri „Dincolo de cer”,apărută în 2010 la editura PIM din Iaşi ne propune o lectură agreabilă a unei poete care trăieşte vârste diferite în acelaşi timp. Găsim în cartea de versuri adolescenta diafană veşnic îndrăgostită, femeia tânără şi iubitoare şi femeia matură care îşi caută locul dincolo de cer iubind iubirea de Dumnezeu şi de sacru,spre liniştea ei sufletească. Te atrage pe loc şi definitiv disponibilitatea poetei în a crea cu sinceritate artistică şi sufletească metafore noi cu parfum de flori de violete.”Miroase a răşină arsă şi mai cad/ Cuvinte dintr-o tainică prefaţă ... ”,versuri din poezia „Inele..ruginesc” ne arată cum dintr-o imagine banală pentru inşi se transformă în poezie pentru o fiinţă sensibilă.Altă metaforă reuşită în poezia sa „Casa părintească..””Casa părintească,busuioc de leac/ Prins pe la icoane care încă plâng”,unde întoarcerea plânsului mamei în plânsul veşnic al icoanei denotă talent şi sensibilitate şi întreaga poezie „Poemul meu”,adevărată profesiune de credinţă.Cartea este fundamentată pe credinţă religioasă în sensul cel adevărat ,pe de-o parte,în poezii purtând titluri semnificative(Sfânta Marie ,primeşte-ne la tine!,Schimbarea la faţă,Izvorul tămăduirii,Buna Vestire,De Bobotează etc) şi pe iubirea laică ,pe de altă parte(Poemul meu,Fumegă-nserarea,Cascada ... o plângere extremă de iubire etc) N-am să fac apropieri cu alţi autori,pe considerentul că orice asemănare între poeţi este un simplu act de exerciţiu intelectual,iar în realitate sensibilităţile nu pot fi comparate.Tematica este a vieţii laice îngemănate cu viaţa întru credinţă ,despre iubirea ei pentru Regina Maria,nuntă în cer şi pe pământ,amintiri despre părinţi, iubirea pentru ţinutul natal,toate poeziile conţin versuri de o certă frumuseţe . Nu încape nicio îndoială că avem în faţă opera unei poete atinse de har,luminată de îngeri şi prietenă cu muzele. Tonul,atât de blând şi de bun este ca un medicament împotriva deznădejdii,un parfum îmbătător pentru cei dăruiţi cu iubirea de frumos,cititorii. Merită cu prisosinţă aplecarea spre filele acestei cărţi care conţine şi grafica de excepţie a doamnei Geanina Vatamanu,care realizează şi coperta. Merită să menţionăm şi faptul că apariţia acestei cărţi frumoase a fost sprijinită de Asociaţia Universul Prieteniei din Iaşi,care promovează operele celor pe care îi are prieteni, iar nouă ne rămâne bucuria de a-i transmite poetei mulţumirile noastre,îndemnându-i pe cititorii de poezie bună să caute „Dincolo de cer” în librăriile terestre. 
  
Emil Druncea 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Parfum de violete- despre volumul de poezii Dincolo de cer / Violetta Petre : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 251, Anul I, 08 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Violetta Petre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Violetta Petre
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!