CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Parfum de orhidee - roman, cap. XXI, partea I
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

DOUĂZECI ŞI UNU  

Parfum de orhidee  

Luni după amiază Sebastian se afla în grădiniţă, făcându-şi de lucru printre rondurile sale cu flori, când auzi sunând telefonul. Spera să fie Adriana, aşa că se grăbi spre chioşc unde lăsase aparatul.  

- Alo, da!  

Era prea târziu, pierduse apelul. Se uită pe ecran la cine-l sunase şi constată că fusese chiar Adriana, aşa că plin de nerăbdare o apelă el de data aceasta. Se auzea cum sună telefonul, dar nimeni nu se grăbea să-l deschidă şi să pună capăt emoţiilor sale. Se gândea să închidă, când auzi ca dintr-o peşteră glasul Adrianei. Nu-şi putea da seama de ce o aude aşa de slab ca şi când ar fi la celălalt capăt al pământului.  

- Alo, Adriana, ţipă el în microfon.  

- Da, Sebi, eu sunt dar nu te pot auzi. Sunt în metrou şi cum trenul aleargă prin tunelurile subterane, semnalul este foarte slab. Te aud cu intermitenţă.  

- Bine atunci, când eşti la suprafaţă dă-mi un apel şi te sun...  

Legătura se întrerupse brusc fără să poată şti dacă a fost auzit ce-a vrut să-i spună. Îşi reluă lucrul între ronduri însă de data aceasta băgă telefonul în buzunar, să-l aibă la îndemână dacă va mai suna. Plivea iarba din jurul florilor, afâna pământul la rădăcina lor, stropea cu îngrăşământ în jurul plantei, însă n-o mai făcea cu atenţie. Gândurile îi erau la cea care-l apelase. A sunat să-i dea rezultatele de la olimpiadă sau doar să-i audă glasul? Din discuţia purtată în timpul cât au servit cafeaua, a înţeles destul de bine că şi ea era atrasă de el şi că şi-ar fi dorit începerea unei relaţii împreună.  

Oare să fie Adriana persoana pe care a tot aşteptat-o iar fosta sa soţie doar un episod al vieţii, o încercare de a-şi găsi acea fiinţă ale cărei sentimente să vibreze pe aceeaşi lungime de undă cu ale sale? I-ar fi plăcut să fie aşa pentru că el chiar o îndrăgea pe această femeie apărută în calea vieţii sale când nu se aştepta şi mai ales atunci când începea să i se complice din cauza celor ce roiau în jurul său ca albinele la urdiniş. Ea i se păruse în puţinele momente petrecute împreună o persoană plină de sensibilitate, care a trăit o experienţă neplăcută ca şi el, eşuând în prima tentativă de a-şi forma o familie închegată pe sentimente solide, aşa cum îşi doreşte fiecare om de bună credinţă. Poate că era prea tânără atunci când s-a îndrăgostit de el, căuta el să-i găsească scuze.  

Nu putea să nu-şi amintească cum cu ceva timp în urmă şi eleva sa, Angela, s-a aruncat în braţele lui spunându-i că este îndrăgostită de el şi de aceea şi-l doreşte. Mai târziu a aflat că de fapt era o competiţie între ea şi Ramona, el reprezentând trofeul. Acum putea s-o îndepărteze interzicându-i orice vizită la domiciliul său, pe motiv că nu se mai pot vedea, fără a avea obligaţia de a-i da şi vreo justificare.  

Telefonul îl trezi din această reverie. Observă că era tot Adriana.  

- Da Adriana, te ascult. Acum te aud bine.  

- Felicitări campionule! Ambele fete au luat premiu, doar că Orru are câteva zecimi mai mult decât cealaltă, al cărui nume îmi scapă.  

- Cristescu Angela.  

- Aşa, Cristescu. Au luat cele mai mari note. Orru are zece cu plus şi Cristescu doar zece. Cred că examinatorii i-au dat un plus doar s-o diferenţieze de ceilalţi concurenţi. Sunt mai mulţi cu note mari.  

- Mulţumesc Adriana pentru vestea bună.  

- Dar ce le-ai făcut profesore de sunt atât de bune la matematică. N-ai mai avut şi alţi elevi care să exceleze la obiectul tău?  

- Ba da, însă cu ele lucrez din clasa a IX - a.  

- Înseamnă că au părinţi potenţi financiar dacă şi-au permis să le mediteze atâţia ani.  

- Aici greşeşti. Nu le-am luat niciun ban.  

- Cum aşa? La mine în liceu sumele solicitate pentru o şedinţă nu sunt deloc de neglijat.  

- Iată că eu sunt mai samaritean. Am făcut-o în tot acest timp voluntar, din dragoste pentru obiectul meu şi cum ele chiar erau inteligente, am găsit un teren fertile pentru a le cultiva pasiunea pentru matematică.  

- Scuză-mă, n-am spus-o cu intenţia de a te jigni. Tu faci parte din excepţia de la practica de zi cu zi. Nu sunt mulţi ca tine.  

- Tu meditezi pe bani?  

- Eu nu meditez din lipsă de timp. Am de crescut singură doi băieţi frumoşi care îmi ocupă restul timpului după terminarea cursurilor. Oricum eşti bun de cinste. Doar meritul lor este şi al tău.  

- Mda, aşa este şi nu mă eschivez de la a face cinste. Chiar o fac cu plăcere. Unde ai dori să se întâmple?  

- Nu ştiu. Deocamdată nu am timpul necesar unei reîntâlniri chiar dacă îmi face plăcerea să se întâmple, dar cum se iveşte suficient spaţiu în puţinul meu timp liber din programul cotidian, te anunţ dacă totuşi vrei să faci cinste.  

- Cu mare plăcere, cum să nu?  

- Bine, aşa rămâne. Dacă doreşti să ne revedem, te voi suna eu.  

- Cu mare drag şi nerăbdare voi aştepta telefonul tău, dar să nu mă faci să-l aştept prea mult timp. Emoţiile mă copleşesc.  

- Chiar aşa domn’ profesor?  

- Chiar aşa. Sunt mai nerăbdător decât elevii noştri când îşi stabilesc întâlnirile amoroase.  

- Ei, nici chiar aşa. Întâlnirea noastră nu este una amoroasă.  

- Bine, bine, este una de prietenie şi de onoare. Trebuie să fac cinste pentru succesul elevelor mele la olimpiadă.  

- Ei, vezi că ne înţelegem bine amândoi! Atunci aşa rămâne. Te voi suna şi îţi promit că nu vei aştepta atât de mult încât din cauza emoţiilor să-ţi pierzi răbdarea şi să disperi.  

- Sunt călit în această privinţă. Rezist la orice lovitură, ca un luptător antic în arenă.  

- Da, dar în arenă cei doi gladiatori erau duşmani de moarte, la noi nu este cazul.  

- Nerăbdarea şi incertitudinea pot deveni şi ele un duşman de moarte când eşti pătruns de fiorul dragostei, ca de vârful lăncii unui adversar din arenă.  

- Chiar aşa Sebastian? Eu ştiam că tu eşti profesor de matematică, nu absolvent de filologie, unde mai descoperi printre ei şi pe unii având înclinaţii poetice.  

- Matematicienii nu au voie la visare?  

- O, ba da, cum să nu dragule! Numai că ei de obicei sunt mai calculaţi, mai reţinuţi în a-şi arăta efuziunea faţă de o anumită persoană.  

- Posibil, dar iată că mai sunt şi excepţii. Depinde nu numai de ce a studiat într-o facultate ci şi de caracterul său, sau de zodia în care s-a născut.  

- Da, ai dreptate. Bine, aşa rămâne, te voi suna cât de curând posibil. De data aceasta eu îţi voi da întâlnire, tu alegi doar locul.  

- Poate fi oriunde sau la mine? Te-ar deranja?  

- Cam devreme o întâlnire la domiciliul unui bărbat pentru o femeie serioasă, dar cum ştiu că şi tu eşti un om serios, vom mai vedea când va veni timpul acela dacă va fi să fie.  

- Mulţumesc. Stai fără grijă. Încă nu mă înfrupt din trupul unor femei.  

- Doar din sufletul lor?  

- Numai în cazul că au ce să-mi ofere şi găsesc la ele ceea ce caut.  

- Şi ce cauţi Sebastian, dragul meu.  

- Nimic deosebit faţă de ce vrei şi tu să găseşti la un bărbat.  

- Mda, te-ai descurcat destul de bine în a-mi răspunde, doar eşti matematician şi bănuiesc că nu sunt probleme care tu să nu le găseşti rezolvarea.  

- Uneori mai poţi întâlni şi astfel de cazuri. În general nu poţi şti răspunsul la toate problemele vieţii.  

- Bine Sebi, la revedere şi îţi promit că nu ai să aştepţi prea mult să-mi faci cinste, încât să doreşti a te răzgândi. Îmi este o aşa de mare sete cum nici nu bănuieşti.  

- Mulţumesc. Aşa să fie. Nu am de ce să mă răzgândesc. La revedere.  

Se auzi cum de partea cealaltă se închise telefonul cu un click obişnuit. De data aceasta vru să pună telefonul tot pe măsuţa din chioşc, dar îşi aminti că elevele lui stau cu sufletul la gură cum s-ar spune, nerăbdătoare să afle rezultatul olimpiadei înainte de afişare, aşa că le sună şi le spuse că au luat medalia de aur şi locul întâi la egalitate de puncte. Nu le-a mai detaliat că una a luat mai mult decât cealaltă la o diferenţă de câteva sutimi, sau poate nici atât ci doar cu un plus pentru o impresie mai bună a examinatorilor când s-au stabilit notele fiecărui concurent pentru ierarhizarea lor.  

De la ultima convorbire cu Adriana au trecut mai mult timp de cât se aşteptase. Sebastian intrase în panică. Nu ştia ce se întâmplase cu ea de nu l-a mai sunat. S-a răzgândit, s-a întâmplat să se fi îmbolnăvit sau cine ştie ce probleme o fi având? După cum i-a spus la telefon că ea va fi aceea care-l va suna, i se părea clar că nu dorea să fie deranjată de telefoanele lui. Relaţia lor era foarte fragilă. Au stat mai puţin de două ore împreună în faţa unor ceşti cu cafea şi a paharelor cu băutura răcoritoare şi atât. Poate că se răzgândise. Totuşi avea încredere în cuvântul ei şi aştepta docil să fie sunat.  

Se apropia marea sărbătoare creştină a Paştelui, când se dădeau zile libere şi bugetarilor, aşa că şi-ar fi dorit să plece împreuna cu Adriana şi cei doi copii ai săi, dacă ar fi fost de acord, undeva la munte sau la o mânăstire, unde să petreacă sfintele sărbători pascale. Făcuse nişte cercetări în această privinţă şi se gândea să pornească într-o scurtă călătorie la una dintre mânăstirile din jurul Bucureştiului, unde să poată participa la ritualul de Înviere. Nu era un mare practicant al preceptelor religioase, însă ştia că Adrianei i-ar fi plăcut să fie înconjurată de acest mister al slujbelor preoţeşti.  

În sfârşit sună şi telefonul mult aşteptat, iar el răspunse cu aceeaşi emoţie în glas, cu o întrebare:  

- Sărut mâna draga mea. Unde ai dispărut? Nu ţi-a fost milă de sufletul meu de m-ai lăsat atâta timp în chinurile temei că nu-mi vei mai răspunde niciodată?  

- Cum aşa? Doar ţi-am promis că te voi suna eu.  

- Da, dar...  

- Am avut de rezolvat anumite probleme personale legate de trecutul meu şi cum trebuia să devin o persoană eliberată de orice impediment ce ar putea sta în calea fericirii mele, nu te-am sunat până nu am rezolvat tot ce era de rezolvat. Scuză-mă, nu am luat în calcul că poate dura atât de mult nişte acte.  

- Bine că a trecut. Acum când ţi-am auzit glasul sunt mai liniştit şi mi-a revenit încrederea în norocul meu.  

- Nu obişnuiesc să spun neadevăruri, poate că din această cauză am uneori de suferit. Nu-i bine uneori să fii prea sincer.  

- Poate că ai dreptate. Şi? Unde doreşti să mergem ca să fac cinste aşa cum am promis? Suntem în săptămâna mare a Sărbătorilor Pascale. Ce zici să mergem la o mânăstire pentru noaptea de înviere? Aşa avem posibilitatea să ne rugăm pentru fericirea noastră comună.  

- Ar fi minunat. Nu ştiam că eşti un om religios.  

- Nu excelez în aşa ceva, însă ştiind că tu eşti o bună creştină, atrasă de tot ce aparţine ritualurilor bisericeşti, m-am gândit că ţi-ar face plăcere.  

- Desigur că mi-ar place. De unde ştii că-mi place să merg la biserică?  

- Mi-am imaginat că aşa este şi am tras această concluzie şi din expozeul tău despre trecutul nu prea îndepărtat al existenţei tale ca profesoară de ţară.  

- Mda, aşa este. Unde ai vrea să mergem?  

- Nu ştiu. Dacă te rezumi doar la noaptea de înviere putem merge la Mânăstirea „Cernica” sau „Pasărea” din apropierea capitalei, sau dacă doreşti pentru mai multe zile, putem merge mai departe, dar nu pe Valea Prahovei unde este prea aglomerat.  

- Eu ştiu ce să zic? Bine atunci, ne întâlnim mâine după ce ieşim de la ore în faţa liceului meu şi vedem unde stabilim să faci cinste cu o altă cafea, ca între timp să vedem unde am putea merge şi pentru cât timp.  

- Bine atunci, ne întâlnim la tine la ora treisprezece ca am ore până la doisprezece patruzeci şi cinci.  

- Atunci aşa rămâne. Vorbim mâine. Te sărut.  

- Mulţumesc de intenţie. Sper să nu uiţi să o şi faci.  

- Hi, hi, hi. Ce crezi că mi-e teamă?  

- Nu ştiu. Voi vedea. La revedere şi închise telefonul.  

Liniştit de data aceasta, Sebastian puse pe marginea fotoliului cartea din care citea înainte de a suna telefonul şi merse la frigider de unde îşi luă o doză de bere rece. Simţea nevoia de a se răcori după atâta timp cât a stat în incertitudine. Tare neplăcut este atunci când depinzi de voinţa altcuiva şi nu poţi influenţa cu nimic scurtarea acestor emoţii. Putea s-o caute la telefon să afle de ce nu-l sună dar n-a făcut-o ştiind că a fost destul de categorică la ultima convorbire când i-a spus că ea va fi aceea care-l va căuta, nu invers. Poate că avea motivele sale să solicite tact din partea lui.  

- Poate că ar fi bine să plecăm mai departe de capitală şi pentru mai multe zile, dacă vrem să fim mai mult timp împreună, îşi pregătea el propunerea ce avea s-o facă Adrianei. Numai aşa vom avea timp să ne cunoaştem mai bine.  

Se gândea să meargă pe Valea Oltului. Ar fi mai departe dar mai frumos şi nu atât de aglomerat ca pe Valea Prahovei. Ar putea merge la mânăstirea Cozia sau la Turnu, ori la Mănăstirea Dintr-un lemn din Frânceşti, în apropiere de Râmnicu Vâlcea, sau la orice alt lăcaş de cult din zonă fiind peste 20 numai mănăstiri. După noaptea de înviere puteau face Sărbătorile Pascale la o pensiune unde se respectă tradiţiile ortodoxe. Apoi puteau să viziteze întreaga zonă de pe Valea Lotrului până la staţiunea Vidra, să poată vedea şi copiii această frumoasă zonă a Olteniei pe care el a vizitat-o de nenumărate ori şi de aceea a rămas profund impresionat.  

A doua zi înarmat cu harta turistică a României a plecat la întâlnirea cu Adriana. Spera să nu aibă alte obligaţii şi să poată fi de acord cu el să petreacă o minivacanţă în afara capitalei, undeva la munte. Găsea el suficiente argumente pentru a o convinge, numai să aibă timpul necesar.  

La ora treisprezece fix, Sebastian era în faţa liceului Gheorghe Lazăr. Adriana era dincolo de uşa liceului îl aştepta şi când l-a văzut venind, ca şi când atunci ieşea din liceu, i-a apărut în întâmpinare.  

- Sărut mâna Adi. Pot să-ţi spun aşa?  

- Bună dragule. Desigur. Ce punctual eşti! Mai ceva decât trenurile japoneze cum s-ar spune.  

- Întotdeauna un bărbat care se respectă pe sine şi doreşte să fie respectat, trebuie să dovedească seriozitate în tot ce spune şi întreprinde. Altfel nu pe cei implicaţi îi desconsideră, ci pe el însuşi.  

- Nu te contrazic. Unde vrei să mergem?  

- Ce zici de Casa Capşa? Nu acolo în perioada antebelică se întâlnea toată crema intelectualităţii bucureştene?  

- Da, desigur. Acum şi noi facem parte din actuala intelectualitate, numai că vremurile diferă, nu mai au farmecul acelor timpuri. Sau poate ele au fost atât de romantic descrise de înaintaşii noştri în scrierile lor nemuritoare.  

- Dar şi ziarele au contribuit la menţinerea în actualitate a acelor întâlniri scânteietoare de cultură românească. Acum ei se ocupă de politică sau de non valorile prezentate pe posturile private de televiziune.  

În câteva minute cei doi profesori se aflau la o masă în noua Capsă, care încerca să redea farmecul celei de odinioară. Imediat ospătarul se prezentă cu lista de meniu şi luă comanda celor doi oaspeţi ai localului.  

Adriana îi povesti lui Sebastian de ce nu l-a putut suna atâta timp, deoarece a avut de rezolvat anumite probleme personale cu tatăl copiilor şi acum până la pronunţarea rezultatelor, poate să stea liniştită, ştiind în principiu care este finalul demersurilor sale.  

- Bine atunci, este în regulă şi eu vreau să-ţi fac o propunere care are să te surprindă poate.  

- Nu-i nimic, poţi să mă surprinzi. Am încredere în tine, te ascult.  

- Ce zici de o mini vacanţă undeva la munte, tot suntem cu toţii liberi în această perioadă.  

- Eu ştiu ce să zic? Chiar că m-ai surprins. Nu ştiu cât de pregătită financiar sunt eu pentru aşa ceva, mai ales după deschiderea acestor demersuri judecătoreşti!  

- Lasă asta în seama mea.  

- Nu ai nicio obligaţie şi nici n-aş dori să-mi fac obligaţii, Sebastian.  

- Nu-ţi faci nicio obligaţie. Uite, putem merge de exemplu pe Valea Oltului. Plecăm sâmbătă după amiază şi ne cazăm undeva la o pensiune din Căciulata. De acolo putem merge la orice mânăstire doreşti pentru noaptea de înviere.  

- Sună tentant, dar ce să-ţi spun? Ce să le zic băieţilor?  

- Că mergi la munte cu un coleg şi gata, doar nu se va întâmpla nimic deosebit. Va fi o perioadă de acomodare. Ce zici?  

- Mă mai pot gândi? Ştii! De când m-am separat de tatăl lor, nu m-au văzut niciodată în compania altui bărbat, pentru că nu a existat şi acum dintrodată...  

- Te descurci tu, doar eşti pedagog. Cât timp îţi mai trebuie? Mai sunt doar trei zile şi a sosit Sâmbăta Mare.  

- În principiu aş fi de acord. Dar...  

- De ce atâtea dar uri? Pregăteşti băieţii de munte, cu haine mai groase că acolo nu-i ca aici aşa de cald şi odată ajunşi, vedem la faţa locului unde ne cazăm sau fac rezervare undeva dacă te hotărăşti.  

- Si cât stăm?  

- Cât ne propunem. Doar suntem în mini vacanţă. Nu se pune problema costurilor dacă eşti invitata mea. Nu trebuia să fac cinste?  

- Mă refeream la ceva modic cum ar fi comanda de pe masă, nu la ceva de asemenea valoare.  

- Lasă-mă pe mine să-mi fac probleme, nu tu. Nici pentru mine nu este cazul să-mi fac. Vom avea camere separate, tu stai cu băieţii şi eu singur, nu te gândi la altceva.  

- A, nu la asta mă gândeam. Era firesc să se întâmple aşa. Bine atunci, rămâne pentru sâmbătă. La ce ora vii să ne iei. La ora zece este bine?  

- Desigur, să avem timp să ajungem fără să ne grăbim, mai ales că şoselele sunt cam aglomerate în această perioadă. Eu voi căuta să găsesc cazarea şi să fac rezervarea.  

Aceste lucruri fiind stabilite, cei doi prieteni discutară despre aventurile vieţii lor, fără a detalia prea mult. Atmosfera din local era destul de agreabilă, se simţeau bine împreună şi începeau să comunice foarte uşor unul cu celălalt. Când Adriana l-a rugat pe Sebastian s-o scuze că nu mai poate rămâne, băieţii fiindu-i singuri acasă, acesta i-a cerut adresa de unde s-o ia sâmbătă dimineaţa cu maşina. La despărţire, cei doi luându-şi la revedere, şi-au întâlnit pentru prima dată buzele dornice de o sărutare mai mult decât pasională, rezumându-se de data aceasta la o scurtă atingere protocolară.  

Sebastian era un mare iubitor al ieşirilor în natura virgină şi unde putea s-o întâlnească decât la munte? De multe ori ca să ajungă acolo unde omul are accesul mai greu să poată a-şi lăsa amprenta trecerii sale prin resturile picnicului, PET-uri, gunoaie şi celelalte urme domestice, prefera să-şi ia rucsacul în spate şi să urce pe cărări greu accesibile, spre diferite cabane sau schituri. Acolo, în liniştea de-ţi pocneau urechile îşi găsea şi el pacea sufletească şi simţea că trăieşte cu adevărat, că este viu şi poate să-şi impună orice şi-ar dori să obţină în viaţa viitoare. Prezentul şi-l ştia.  

Dacă vor ajunge pe Valea Oltului, în cazul că la mânăstirea Cozia va fi foarte mulţi credincioşi participanţi la slujba de Înviere, se va urca în maşină şi vor transversa Oltul pe la Piscul Turnului, turn construit de romani prin secolul al II – lea, urcând la mânăstirea monahală TURNU.  

A vizitat de fiecare dată această mânăstire de călugări când a fost trecător prin Valea Oltului. Îi plăcea istoria sa şi mai ales peisajul din jurul locaşului de cult, cu stânca amenajată de călugării pionieri, care au părăsit mânăstirea Cozia şi s-au stabilit aici în coastă de munte, undeva prin secolul al XV – lea, săpând în stâncă hrube şi trăind într-o sărăcie deplină, hrănindu-se cu ce le putea oferi natura ce-i înconjura. Până şi-au putut realiza un sălaş permanent în adăpostul stâncii de piatră, au trăit în colibe, pentru a se proteja de vicisitudinea vremii de munte. Ei copiau sihăstria altor pusnici înaintaşi ai lor, precum Misail şi Daniil.  

Lui Sebastian i-ar fi plăcut ca cei doi băieţi ai Adrianei, să cunoască prin istoria acestor mănăstiri, istoria ţării în care trăiesc şi ce poate fi mai edificator şi mai pur decât aceste aşezăminte monahale?  

Sâmbăta sosi destul de repede şi cei patru călători, cu bagajele necesare unei mini vacanţe la munte, aşezate ordonat în portbagajul Opel ului lui Sebastian, se străduiau să scape din calvarul traficului bucureştean în prag de sărbători, îndreptându-se spre autostrada numărul unu a ţării, urmând traseul stabilit spre Râmnicu Vâlcea. Nu le luară mai mult de o ora şi jumătate să ajungă la „porţile” oraşului Piteşti, aşa că profitând de faptul că puteau ocoli aglomeraţia oraşului, folosind şoseaua de centură, cu toată viteza legală se îndreptau spre Valea Oltului şi de aici urmărind amonte cursul râului, spre Căciulata unde Sebastian rezervase două camere la care inclusese şi meniul tradiţional specific Sărbătorii Pascale. Cu popasurile făcute pentru dezmorţire, nu făcură mai mult de trei ore până la destinaţie, o pensiune cochetă din Căciulata, aşezată pe malul Oltului, cu o curte largă plină cu maşini, majoritatea cu număr de Bucureşti. Deci nu erau singurii care au preferat Valea Oltului în locul Văii Prahovei.  

Băieţilor în acest timp le dispăruse jena faţă de Sebastian, colegul de catedră al mamei lor, aşa cum le-a fost prezentat şi coborând din Opel cu mingea recuperată din portbagaj, au încins o miuţă imediat, în timp ce mama lor şi colegul său, cărau bagajele în camere. Băieţii aveau spaţiu suficient de mare pentru a nu deranja pe nimeni şi cum mai erau şi alţi copii de vârsta lor cazaţi cu părinţii în aceeaşi pensiune, imediat s-au organizat două echipe mixte de băieţi şi fetiţe iar gălăgia de pe tăpşanul de lângă vilă transformat adhoc în teren de fotbal, a scos pe terasă la o bere mulţi dintre oaspeţii maturi ai pensiunii, deveniţi spectatorii micilor sportivi.  

Terminând cu aranjarea bagajului în dulapuri, cei doi profesori fiind la rândul lor atraşi de hărmălaia de afară de pe păşunea plină cu iarbă din flora spontană, cu mult mai bună pentru o miuţă decât gazonul englezesc de pe Naţional Arena. Se minunau cât de repede socializează copiii şi se împrietenesc fără niciun complex, faţă de cei mari. Parcă se cunoşteau de când lumea între ei şi când o echipă marca câte un gol în poarta celeilalte echipe, simbolizată prin nişte pietroaie, bucuria câştigătorilor era de nedescris după cum ţipau, râdeau şi ridicau mâinile sus simbolizând bucuria victoriei.  

Adriana era entuziasmată văzându-şi băieţii în mijlocul grupului gălăgios de mini fotbalişti. Cel mai mult o distra privind cum fetiţele se luptau cot la cot cu băieţii încercând să le fure mingea şi să-i dribleze pentru a ajunge cu ea în faţa porţii. Această scenă juvenilă a bunei dispoziţii îi umpleau de bucurie şi pe cei maturi, participând acum ca spectatori şi aplaudând zgomotos la fiecare reuşită de o parte sau de cealaltă a jucătorilor. Era mai ceva ca pe un stadion adevărat. Doar de aceea plecaseră de acasă, să simtă că trăiesc o viaţă fără de stres şi tensiunea ce ţi-o induce nevoia de a face faţă acestei stări trepidante a fiecărei zile, în care trebuie să te zbaţi cu toate forţele pentru a-i face faţă.  

Referinţă Bibliografică:
Parfum de orhidee - roman, cap. XXI, partea I / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1112, Anul IV, 16 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!