PAP, nu este un sunet, ci o necesitate medicală
de Liliana Lungu, Registered Nurse, Atlanta, Georgia
Cînd auzi cuvîntul PAP te gîndesti la un sunet, în acest articol vom discuta de PAP (Papanicolau, denumire populară), dar nu în contextul de sunet ci în contextul de sănătatate a femeiilor. Ce este Papanicolau? Institutul Naţional de Cancer din Statele Unite ne spune că PAP este un test necesar pentru a detecta cancerul de col uterin sau celule anormale care mai tîrziu pot duce la cancer, virusul HPV (virusul papilloma uman) este cel care în cele mai multe cazuri provoacă acest tip de cancer, în acelaşi timp poate detecta condiţii necanceroase, de exemplu infecţii sau imflamaţii pelvine. Tradiţia româneasca ne spune ca românii în general nu sunt dispusi sa meargă la doctor decît atunci cînd sunt simptome de un fel sau altul. As dori ca acest obicei sa fie schimbat, înspre bine, pentru simplul motiv: de ce să suferim dacă putem evita?
Ca asistentă medicală am fost învăţată să merg la internist şi ginecolog anual. Pot să spun ca mă duc religios la ginecolog special pentru Papanicolau. Cu doi ani în urma dupa un anumit test the PAP m-a sunat doctoriţa să mă anunţe că au fost detectate la ultimul test cîteva celule anormale. Nu m-am alarmat dar am continuat timp de doi ani sa merg tot la 3-4 luni, pentru că aceasta condiţie pe care o aveam se vindeca singură, dar iar apărea la urmatorul test. În septembrie 2010 împreuna cu doctoriţa am decis să se obţina o biopsie de col uterin pentru a analiza în profunzime. Rezultatele nu au fost ceea ce aşteptam şi a fost necesar sa fiu supusă unei proceduri de a scoate partea afectata. Adevărul este că chiar nu mă aşteptam ca rezultatele să revină cu diagnostic de celule pre-canceroase, în special că nu am avut nici un simptom care să indice orice problemă. Concluzia este următoarea, nu aşteptaţi pîna in ultimul ceas pentru că va putea să fie prea tîrziu.
Istoria de cancer de col uterin ne spune că progresează foarte încet şi se manifestă prin simptome peste cîţiva ani (Tiffen & Mahon, 2006). De aceea este foarte important ca femeile să ceara sfatul medicului în privinţa testului de PAP pentru a menţine sănătatea personală.
Sănătatea noastră poate fi influenţată de factori direcţi si indirecţi. Pe cei direcţi îi mai putem controla prin igiena corporală, prin evitarea excesivă a alimentelor care produc boli cronice ca diabetul , tensiunea si colesterolul. Dar factorii indirecţi sînt mai greu de eliminat, însa exista metode de detectare şi acţiune asupra eliminării acelor factori indirecţi. Vă propun să fim proactivi în sănătatea noastră.
Dacă aveţi vreo întrebare de sănătate vă rugăm să trimiteţi e-mail la intrebaridesanatate@gmail.com
Referinte:
Tiffen, J., & Mahon, S. M. (2006). Cervical Cancer: What Should We Tell Women About Screening?. Clinical Journal Of Oncology Nursing, 10(4), 527-531. doi:10.1188/06.CJON.527-531