CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Liliana Lungu         Ediţia nr. 312 din 08 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

PAP, nu este un sunet, ci o necesitate medicala
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PAP, nu este un sunet, ci o necesitate medicală 
  
de Liliana Lungu, Registered Nurse, Atlanta, Georgia 
  
Cînd auzi cuvîntul PAP te gîndesti la un sunet, în acest articol vom discuta de PAP (Papanicolau, denumire populară), dar nu în contextul de sunet ci în contextul de sănătatate a femeiilor. Ce este Papanicolau? Institutul Naţional de Cancer din Statele Unite ne spune că PAP este un test necesar pentru a detecta cancerul de col uterin sau celule anormale care mai tîrziu pot duce la cancer, virusul HPV (virusul papilloma uman) este cel care în cele mai multe cazuri provoacă acest tip de cancer, în acelaşi timp poate detecta condiţii necanceroase, de exemplu infecţii sau imflamaţii pelvine. Tradiţia româneasca ne spune ca românii în general nu sunt dispusi sa meargă la doctor decît atunci cînd sunt simptome de un fel sau altul. As dori ca acest obicei sa fie schimbat, înspre bine, pentru simplul motiv: de ce să suferim dacă putem evita? 
  
Ca asistentă medicală am fost învăţată să merg la internist şi ginecolog anual. Pot să spun ca mă duc religios la ginecolog special pentru Papanicolau. Cu doi ani în urma dupa un anumit test the PAP m-a sunat doctoriţa să mă anunţe că au fost detectate la ultimul test cîteva celule anormale. Nu m-am alarmat dar am continuat timp de doi ani sa merg tot la 3-4 luni, pentru că aceasta condiţie pe care o aveam se vindeca singură, dar iar apărea la urmatorul test. În septembrie 2010 împreuna cu doctoriţa am decis să se obţina o biopsie de col uterin pentru a analiza în profunzime. Rezultatele nu au fost ceea ce aşteptam şi a fost necesar sa fiu supusă unei proceduri de a scoate partea afectata. Adevărul este că chiar nu mă aşteptam ca rezultatele să revină cu diagnostic de celule pre-canceroase, în special că nu am avut nici un simptom care să indice orice problemă. Concluzia este următoarea, nu aşteptaţi pîna in ultimul ceas pentru că va putea să fie prea tîrziu. 
  
Istoria de cancer de col uterin ne spune că progresează foarte încet şi se manifestă prin simptome peste cîţiva ani (Tiffen & Mahon, 2006). De aceea este foarte important ca femeile să ceara sfatul medicului în privinţa testului de PAP pentru a menţine sănătatea personală.  
  
Sănătatea noastră poate fi influenţată de factori direcţi si indirecţi. Pe cei direcţi îi mai putem controla prin igiena corporală, prin evitarea excesivă a alimentelor care produc boli cronice ca diabetul , tensiunea si colesterolul. Dar factorii indirecţi sînt mai greu de eliminat, însa exista metode de detectare şi acţiune asupra eliminării acelor factori indirecţi. Vă propun să fim proactivi în sănătatea noastră.  
  
Dacă aveţi vreo întrebare de sănătate vă rugăm să trimiteţi e-mail la intrebaridesanatate@gmail.com 
  
Referinte: 
  
Tiffen, J., & Mahon, S. M. (2006). Cervical Cancer: What Should We Tell Women About Screening?. Clinical Journal Of Oncology Nursing, 10(4), 527-531. doi:10.1188/06.CJON.527-531 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PAP, nu este un sunet, ci o necesitate medicala / Liliana Lungu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 312, Anul I, 08 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Liliana Lungu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liliana Lungu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!