CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Maria Diana Popescu         Ediţia nr. 137 din 17 mai 2011        Toate Articolele Autorului

PANTOFUL GĂURIT
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Pe hîrtiile celor care ne-au băgat pe gît miliardele de euro scrie că România a ieşit din recesiune. Fără recesiune, dar în criză. Românii plătesc mai mult pentru orice şi iau cei mai puţini bani. Una peste alta, dragi români, pregătiţi-vă de numărătoare! Statul cheltuieşte iar bani cu recensămîntul, ca să numere sclavii şi bunurile lor. Să vadă ce şi cît mai au după bisturiul guvernului, ce şi cît au mai acumulat, să ştie sigur cu cît îi mai poate jecmăni. Obligaţie civică? Cetăţeanul are numai obligaţii, trebuie să ofere codul numeric personal şi inventarul vieţii sale statului, sistemului mafiot de la putere, care la rîndul lor le vor preda unor instituţii europene. Gîndul acesta mă face mai îngăduitoare chiar şi cu mirifica puterea mondială, de care şi-au agăţat complicitatea armate de teoreticieni şi practicieni. De pe malul acesta al istoriei pe care ne aflăm, politica se vede ca o ticăloşie de vocaţie, un mod de manipulare a privilegiilor. De multe ori m-am întrebat cum reuşeşte să locuiască un ticălos cu imaginea lui. Cu talpa găurită la unul din pantofi, afişat ostentativ de la înălţimea şi grosimea portofelului său, Franks de România, se bucură din plin de autoritate pe teritoriul nostru, la fel ca bondarii aduşi din Olanda ca să sa facă roşiile româneşti să zumzăie de gust şi sănătate. Pe acest misionar nu l-am auzit niciodată spunîndu-ne: să construim, să oferim, ci doar să tăiem din toate. Românii se zbat pe două fronturi: unul din Afganistan, altul de acasă. Se zbat să supravieţuiască. Din păcate pe ambele fronturi se moare. 

  
Dacă instituţiile fantomă ale puterii mişună şi se lovesc cap în cap, ce s-a gîndit Guvernul? Hai să înfiinţăm o funcţie de ministru delegat pentru problemele lor de competitivitate. Noul ministru va avea rolul să promoveze şi să pună în aplicare hotărârile viitorului Consiliu Naţional de Competitivitate. Consiliu se va constitui pe lîngă Executiv pentru coordonarea politicilor publice, potrivit Programul Naţional de Reformă 2011-2013, recent adoptat de Palatul Victoria. Formulare academică pentru o structură supranumerară, deloc necesară. Era de ajuns un consilier bine pregătit, nu un batalion de funcţionari, care să execute misiuni la limita legii, adică de dare a banilor publici pe-ale sîmbetelor ape politicieneşti. Alte salarii uriaşe de la buget, alte cheltuieli cu iniţierea la cursurile de şantaj. Închidem spitale, deschidem consilii de tăiat frunză şi de spălat bani. E clar, nu se poate ieşi din criză cu hoţii şi cu incompetenţii care-şi plătesc locurile pe listele electorale şi fără un cod de legi clare şi aplicabile. Românii o duc din ce în ce mai greu, iar vina este căutată la alţii, nu la cei care se ascund în spatele averilor frauduloase şi ale privilegiilor. Neexistînd un cod al onoarei şi al demnităţii, politicienii noştri şi-au pierdut respectul pentru morală. Vina aparţine şi sistemului care a creat asemenea mutanţi în rîndul clasei politice. 
  
Aşadar, la noi se anunţă un nou record la scumpiri, iar la Cannes,  alte polemici şi anul acesta. N-a fost nicio ediţie a Festivalului fără filme scandaloase, erotismul şi valurile de sînge au depăşit mereu cordonul de pluş, viziunile unor regizori indignînd pe critici. Paris Match a întocmit o listă cu filmele care ar putea genera proteste, în cursă aflîndu-se Sleeping Beauty al lui Julia Leigh, L'Apollonide al lui Bertrand Bonello, Hara-Kiri: Death of a Samourai al lui Takeshi Miike. Nu există decît violenţă în Univers; iar noi sîntem stricaţi de filosofia modernă, care spune că totul e în ordine, în vreme ce răul a întinat totul, şi, într-un sens foarte real, totul e rău, deoarece nimic nu e la locul său , spunea la vremea sa, Maistre. Putem scrie la nesfîrşit despre răul din lume, despre răsturnări politice, economice, despre înnoiri şi schimbări. Ele conţin oricum germenul dezastrelor şi au o singură trăsătură comună: decepţia pe care o provoacă acelora care au crezut cu fervoare în ele. O înnoire structurală de esenţă a lumii e doar o schiţă pe planşeta celor ce cos şi descos planurile de aşa-zisă redresare globală, de fapt, o vicleană punere la cale, parafrazîndu-l pe Isaia. De când eram copil, o săgeată a durerii s-a spart în inima mea. Atît cît ea va rămâne, voi fi ironic  (Sřren Kierkegaard -Jurnal, 9 iunie 1847). 
  
Maria Diana Popescu, Agero 
www.agero-stuttgart.de 
Referinţă Bibliografică:
PANTOFUL GĂURIT / Maria Diana Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 137, Anul I, 17 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Maria Diana Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Diana Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!