CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: Ştefan Doru Dăncuş         Ediţia nr. 100 din 10 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Pana la urma ... s-a dus si Ion Burnar
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

„Până la urmă oi muri şi eu”, mi-a spus acum vreo 20 de ani, la OJT-ul din Baia Mare, Ion Burnar. Eram mai tineri atunci, şi eu – şi el, am râs, am zis că poetul poet rămâne, ori că iese din OJT-ul băimărean, ori că îşi bagă picioarele în istoriile literaturii române tot mai ambigue. Pe vremea aceea, Marian Ilea pleca în Italia. Pe vremea aceea nu exista Ioan Romeo Roşiianu, Dumitru Mariş, Dorin Ştef, Nicoară Mihali, prefecţi, primari, încrengături politice – nici măcar Gheorghe Mihai Bârlea, nici măcar Gheorghe Pârja nu existau, abia de-şi scotea capul un Gheorghe Peter de la Borşa. 

  
Pe vremea aceea am crezut în Augustin Cozmuţa, în Ion Bogdan (Dumitru Iuga), în Vasile Dragomir şi în acest Ion Burnar – că restul mentorilor migraseră spre Bucureşti ori se închiseseră în „turnul de fildeş”, după funestul an 1992, ale cărei urmări le încasăm azi cu vârf şi îndesat. 
  
Ion Burnar (şi acum plâng, îmi curg lacrimile pe tastatură) mi-a spus când toată revoluţia noastră din 1990 a devenit apă de ploaie: „Ştefane, Dorule drag, nu te uita la ei, tu eşti un mare poet, tu trebuie să fugi din Baia Mare că ăştia îs ca şi cânii, te-or mânca de ziu”. I-am lăsat pe Pârja, pe Marchiş, pe Bârlea să pună cu botul pe labe un Maramureş care nu le aparţine numai lor. 
  
Aşa cum l-aţi văzut pe Burnar: surd, insignifiant, umblând de la un ziar la altul pentru a mai aduna oarece leuţi să trăiască, să-şi poată plăti vodca la OJT, omul acesta mi-a spus ceva incredibil: „Nimeni nu-i profet în cetatea lui, Doruţule, mai bine ai pleca” – ceea ce am şi făcut. 
  
Voiam să lansez volumul „Scrum” la OJT în Baia Mare, cu el alături, să-i dau revista „Singur” unde, la pagina 3, la rubrica „Scriitorul cu scrisul de mână”, era el, Ion Burnar. Chiar am vorbit cu Vasile Dragomir să fac lansare acolo. Acum, ce rost mai are? 
  
Odihnească-te Dumnezeu în pace, bun părinte al meu care mi-ai spus: „ăştia îs ca şi cânii, te-or mânca de ziu”. 
  
Ştefan Doru DĂNCUŞ 
Director al revistei „Singur” 
21 octombrie 2010 
  
--------------------------------------------- 
Burnar Ion, (24 octombrie 1947 – 20 octombrie 2010), născut la Dragomireşti, judeţul Maramureş. Absolvent al Facultăţii de filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. Om de litere, scriitor, poet, jurnalist, secretar literar şi traducător. Redactor şi redactor şef la mai multe reviste de prestigiu din Baia Mare precum „Archeus”, „Babylon de Maramureş”, „Clipa Zilei”, „Informaţia Zilei”, „Măiastra” şi din capitală precum: „Expres Magazin” şi Evenimentul Zilei”. Cărţi publicate: „Adunarea şi scăderea punctelor cardinale”, „Aştept metropoliţii” „Gâlceava scopului cu mijloacele”, „Memorandum liric”, „Viaţa la ţară cu şi fără Tănase Scatiu”, „Tratat de aristologie” şi altele. A tradus din limba franceză cartea lui Tenney Merill: „Isus Cristos în istorie”. (GR, Romanian VIP) 
  
Referinţă Bibliografică:
Pana la urma ... s-a dus si Ion Burnar / Ştefan Doru Dăncuş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 100, Anul I, 10 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ştefan Doru Dăncuş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Doru Dăncuş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!