CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Pamflet: Servi(r)tuţi electorale şi la ...locale!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Servi(r)tuţi electorale şi la ... locale! 
  
Hârşiţi în rele, hărăziţi sau predispuşi încăierărilor de orice fel, fideli coteriilor şi alianţelor chiar „contra naturii” suntem o populaţie îmbogăţită din două surse: din luat-uri şi din dat-uri. Avem „dat-uri”, nu glumă! Datul în scrânciob, în bărci, în vileag, din coate, în petic, cu gura, la gioale, cu gioarsa, „tunuri” etc. sunt varii circumstanţieri pe care le folosim pe o plajă diversificată care apropie ţinte, focalizează inamici, sapă şi trasează imaginare tranşee, utilizează accesorii verbale şi chiar fizice pentru apropierea victoriei. Foloseşte nutrienţi din te miri ce, care prelucrează şi desăvârşesc orice intenţie, gest sau faptă - într-un poligon de tragere unde sunt exersate armele atavice ale răutăţii, invidiei şi mândriei, păstrate, multiplicate şi distribuite apoi la scară mică în relaţiile zilnice ale fiecăruia dintre noi. Bieţii de noi, am săpat vârtos în minereul diamantin al înţelepciunii strămoşeşti pentru a scoate la iveală denominaţiuni care acoperă toată gama exprimării malverse „in vitro” a manifestărilor omeneşti, ba chiar şi alte câteva pe deasupra ...  
  
O oportunitate neîndoielnică de exprimare a acestor năsărâmburi o reprezintă alegerile. Aproape toţi oamenii aşteptau cu sufletul la gură reacţiile, comportamentul aleşilor. Dar mai ales al „alesului”. Şi onorarea promisiunilor, cu care cel din urmă credea că va sparge gura târgului! Mai existau desigur „cârtitorii”, dar unde nu sunt şi când anume n-o fac la fereală!? Unii compuseseră „rime” de circumstanţă, ziceau maliţioşii pentru a „cinsti în ode” (în metru cu-antic, pentru pricepătorii în d-alde Eminescu!) numele cu care Dumnezeu Bunul, îi procopsise o bună bucată de vreme în fruntea lor, de la alegerile „ălilante”.  
  
Alţii îi justificau „personalitatea” prin recursul la un trecut nu prea îndepărtat, când prin „curajul” cu care ar fi iscat un „iminent scandal” (într-un domeniu sensibil pentru autorităţile comuniste), cu o pregnantă boare de zefir cu iatac (şi perversitate intimă, au apreciat „adulatorii”!), chiar de „sexualitate feroce” au adăugat „mişmaşii” la care îşi invitase galant „pretendentele” june. Erau destui şi din cei care răbufniseră, cum că acesta nu ar fi nici pe departe un „merit”, doar ceva care se apropie mai curând de dezmăţ şi decadenţă – pe o scară a „nimicniciei” ce şubrezeşte orice comunitate civilizată, virtuoasă ...  
  
Linguşitorii „linguşitorului şef” acced în sferele (mai) înalte ale puterii doar prin intermediul „Notes”-ului celui din urmă, ce conţine cifrat nume, numere de telefon, adrese electronice şi altele şi socotesc că vorbe cu „relief înalt” dar spuse şugubăţ, mimând cu umilinţă onestitatea şi sinceritatea şi pronunţându-le cu dichis, oportun şi cu intonaţie mieroasă dau bine şi vor ajunge de-a dreptul la inima celor „îndoiţi”, pentru a topi gheaţa neîncrederii şi a-i înmuia de partea cui trebuie ... ”Feed-back”-ul trebuia să se vadă musai în ghereta secţiei de votare. Şi, fireşte, în plic! 
  
Se ţinuse sfadă pe ascuns, „staff”-ul „cantidatului” era alcătuit din „mărimi” cu varii experienţe, nu lipseau cei deprinşi deja cu exerciţiul prestidigitaţiei şi nici cei (sau mai ales) cu buzunarele ferite (la timp!) din calea urgiei miticului Eol de iminentă criză. Se stabileşte cu meticulozitate clientela, listele cu cei pro sau contra se ştiau pe dinafară, de nehotărâţi nu se mai punea problema pentru că, nu-i aşa, ei merg întotdeauna (s-a dovedit!) cu „turma” ...  
  
Strategiei ce putea face posibilă o „dictatură de uliţă” nu-i erau străine „panoplii electorale”, pe care o sărăcie aproape endemică le putea pune la „dispoziţie”: kilul de ulei, de „zacăr”, de „foină”, şi nelipsitul întăritor, bei nu bei, trascăul ... La ultimele din 08 s-a „suplimentat” cu „coşuri standard” de gunoi, ca la oraş plus un număr de „milioane” (vechi) în funcţie de gradul de „convingere” sau „rezistenţă” al „alegătorului” la „militantismul” agitatorului! 
  
Din toată această „tochitură” de atitudini, mijloace şi resurse a ieşit cam cine trebuia (sic!). S-a jubilat imediat, până aproape de proporţiile unei libaţii de la curtea sângerosului cezar Nero, pentru că, nu-i aşa, nerozi s-au găsit şi se găsesc cu duiumul (pe tot drumul) iar argumentul „bahic” face minuni. Şi prozeliţi ... Nu s-a vorbit deloc de doctrină, „ideologia” nefăcând parte din „instrumentarul” resurecţiei sociale, atât de trâmbiţată la vârf!  
  
Deplasase „victoria” (ca şi căderea, la o adică) pe umerii liderului naţional. De necontestat, şi care îşi adjudecase, cu de la sine putere, un soi de inamovibilitate. Alesul locului s-a mulţumit cu „scaunul”, lăcuit cu mirodenii asezonate şi cu postura supuşeniei, învăţată cu tot sârgul la cursurile de propagandă (atent „ordonate” şi „fişate” pentru seminarii) ale organizaţiei de bază din mediul muncitoresc în care fusese „unsă” opţiunea politică, singura de altfel pe vremea aceea! 
  
Aflată sub semnul „sacru” al unei muţenii de neclintit şi „patronată” cu reale câştiguri în viaţa zilnică, verificată şi paraverificată, aia cu „capul plecat” şi care nu se uită uşor, ea dominând şi în prezent „afişajul” ...  
  
„ Onorat” totuşi cu „c(i)olanul” unei abia schiţate gudureli cu scâncet (emisă de un ipotetic proprietar al celui din urmă) la adresa „dulăilor” nu a reuşit (şi nici n-a încercat) curajul unui „hămăit” mai ca lumea. Ceva mai târziu i-a pierit şi scâncetul. Scăpase de el „pasându-l” altora. Pentru că la „curtea puterii”, a oricăreia şi la orice nivel se poartă doar „schelălăitul”. Fără acesta, arta servituţii se află în suferinţă. Cât despre virtute, ham ... ham!...  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Pamflet: Servi(r)tuţi electorale şi la ...locale! / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 226, Anul I, 14 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!