CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  

Pamflet: Risc de simulare politicianistă...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Risc de simulare politicianistă ...  
  
În faţa ameninţărilor extreme ale mediului natural în care trăim (inundaţii, furtuni, umiditate şi caniculă nefireşti!) - care ţin de dizarmonia şi continua deteriorare a factorilor pedo-eco-fizico-climatici, gradul de avarie din sfera politică tinde să egaleze şi chiar să depăşească starea de disconfort şi ubicuităţile în suportabil (care este totuşi altceva decât „normal!) din arealul fizic-primar şi să depindă de cumpenirea indusă de calitatea umană a înţelegerii, îngăduinţei şi solidarităţii, a cursorului valoric cu care ne măsurăm lentorile şi umorile semenilor, în aproape toate împrejurările. Scalăm şi supervizăm orice cuvânt şi gest în nădejdea unei clarificări şi mai ales a întreţinerii speranţei, iar după decembrie 89, facem politică fără să vrem ! 
  
Cunosc pe cineva care afişează modestie şi umilinţă ţesând veşmânt alb de vestală a „purităţii şi neangajării” doctrinare, modelează vorbe blajine, cumpenite şi adânci pentru a-şi afirma o pretinsă „independenţă dogmatică”. Pe care chiar ai crede-o, de n-ar fi să-i răscoleşti trecutul „pavat cu bune intenţii” şi „imparţialităţi” şi, când eşti gata să te predai fără condiţii în braţele proteguitoare ale neofitului, un al „şaselea simţ” te avertizează că poalele horbotei se franjurează, iau apă, iar pentru a salva aparenţele ţinuta fermă de „sacerdot” este sumeţită şi rearanjată pentru a nu se uda, murdări sau şifona. 
  
Invocă şi cultivă apartenenţa la un naţionalism moderat şi de bună factură, strămoşii daco-romani ocupând prim-planul tuturor obârşiilor, din oricare spectru al manifestărilor omeneşti de pe plaiurile mioritice. Încheie înfierând orice deviaţiune iar „distanţarea”, o oricât de mică „cârmire” în lături sunt taxate drept trădări, abdicări de neiertat. Contează prima impresie, atrage şi încolonează navigând cu „aisbergul” rectitudinii îndelung expertizate în al cărei siaj eşti prins precum o neînsemnată volbură, nuanţele doctrinar-programatice sunt atent împrăştiate în spaţiul media, cu emfatică şi pe alocuri cu invidioasă şi perversă pudibonderie, aderenţii şi simpatizanţii se „zbat ferice” în braţele vânjoase ale promisiunilor demagogice tentante : în discuţiile de la om la om, în contactul direct face en face cu „hirea” alunecoasă a „nehotărâtului”, pe orice altă cale de influenţare tele-video-radio-fonică, electronică etc., mai toate neîngăduind să duci firul gândului până la capăt. Cu toate că încercasei timid să-l faci cunoscut şi că poate chiar urechea care pretinde că ştie s-asculte o putea face - cu toate „pavilioanele” ciulite în cele patru vânturi, purtătoare şi aducătoare de mesaje!.  
  
Monopolizează adevărul demonstrând în stânga şi dreapta – când şefii ierarhici au nevoie de o „vuvuzelă” de criză (de popularitate !?) – acurateţea şi echilibrul viziunii integratoare a spectrului politic căruia pretinde că-i aparţine (adăugând şi ceva pe deasupra), insuflă „masei” prosternate şi aproape abulice abureli axiomatice, încropite la repezeală şi oportun dintr-un melanj conceptual şi sistemic, din care se „serveşte” şi slobozeşte copios citate pentru gură cască, din opera gânditorilor la modă. Speră să cucerească, să inducă şi chiar să exalte sensibilităţi, să contureze şi să (de)stabilizeze convingeri şi atitudini, să promoveze noi instanţe de opinie.  
  
Abil şi misterios strecoară în sufletele extaziate, nu cu anasâna ci cu bună învoială, mimând sinceritatea, exploatează din plin credulitatea, se oferă necondiţionat arbitru oricăror îndoieli şi contestări, dă impresia că deţine suveran rezolvarea oricărui „clinci” colegial în materie de orientare şi parcurgere programatică şi este „portdrapelul” polemicilor înverşunate la diferite oficine socotite tribunarde. Citeşte din priviri, studiază atent gestici adaptându-le şi încolonându-le ideologic, le curăţă de „impurităţi” pliind „combustia” necesară opţiunii pentru o cale adesea „împăciuietoristă” (din perspectiva unor atât de necesari aliaţi), conferă identitate dogmatică efortului de a potenţa principiul pluralist atât de vânturat în orice tânără democraţie. Sub faldurile fluturânde ale acestuia este protejată, ca un „cocon” niţel prăfuit, „mirabila sămânţă” a unui „mic autarh” cu posibile evoluţii transideologice şi chiar transfrontaliere, paneuropene, cu o anvergură greu de ghicit. 
  
În economia jocului, spre şi de-a puterea, preţul ascensiunii este fixat de evaluarea şi perspectiva relaţiilor: de rudenie de sânge, doctrinare, de mezalianţă aflate „pe teren” dar şi „în devenire”, interpersonale din interes, de gradul de ploconire, fidelitate şi devoţiune faţă de „manipulatorius maximus”, aparent bine temperat şi bine intenţionat.. Aderarea şi înregimentarea sunt preeliminarii obligatorii până la iluzia „deplinei reprezentări” doctrinare. Suişul e greu şi „datul din coate” este regula de fier care impune şi decide calitatea startului pe culoarul îngust şi întortocheat al puterii.  
  
De cele mai multe ori, viteza ameţitoare cu care este parcursă distanţa „în arenă” nu este direct proporţională cu locul „râmnit” pe podium, iar înălţimea este copleşitoare pentru „scundacii”, neavenţii şi fervenţii aplaudaci de ocazie! 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Pamflet: Risc de simulare politicianistă... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 212, Anul I, 31 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!