CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  

Pamflet: Cine pe cine verifică !?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Deunăzi s-a strecurat în presă ştirea, liniştitoare pentru cârtitorii regimului, că anumiţi ministeriabili unşi cu toate „conturile” vor fi controlaţi (spălaţi !?) de onor Corpul de control al guvernului. Îmi imaginez un scenariu, deloc apocaliptic, cu intruziuni de dramoletă la hotar cu „inchizitorialul” de ochii lumii : celor chemaţi să suporte cu „stoicism” „spălarea” sărăturii şi purificarea, pielea le va fi argăsită şi apoi tăbăcită de rafalele şfichiuitoare şi fără perdea, impregnate musai de câteva „sufle-uri” de stropşituri salivare cu nuanţe gălbui, totul pentru a părea o execuţie în stil thermidorian, însoţită neapărat de cuvenite aplauze puse în scenă, în faza ei apoteotică, de către s.r.l.-ul Casei de pe Victoria ... Verosimilitatea relatării „pedepsei” aplicate se va înălţa şi va atinge cotă de eflorescenţă maximă (a se citi bârfă, inclusiv media!) pe terenul aparent viran al tradiţionalei credulităţi, pe care fiecare din noi o „cultivăm” cu detaşare, deloc parcimonios, stropindu-o pe îndelete cu nepăsarea gândului, leneveala braţelor şi „orbul găinii”!  
  
Vor trece cu viteză en fanfare prin „furcile caudine” şi vor poposi în cele din urmă în conclavul în care pătrunseseră deja cu „greutate” (cum altfel, decât în spiritul exigenţelor fără cusur ale atâtor probe şi teste, susţin amploiaţii, sau prin „fandare” şi „jocuri de glezne” dau ghes părerii, detractorii !?) cei deprinşi cu „unsul” rotiţelor unui mecanism pretins aseptic, dichisit, asamblat cu minuţie, dotaţi cu o răbdare de invidiat, inşi titraţi cu multe diplome de masterat şi doctorat, cu aplomb şi aparentă rectitudine morală (demnă de toată lauda, altfel!) care le vor trece cu multe „pâs”-uri”( ... ) dar şi „păs”- uri” la activ (e) ! ...  
  
Pentru a nu mai vorbi de cavalcada „paşi”-lor îngenuncheaţi de-atâtea „păs”- uiri” cu care tra(cur)tează pe cei „apropiaţi” şi luaţi în vizor, la insistenţele altor insituţii asociate şi îndreptăţite (prin lege) să verifice „rectitudini” şi să dea „o.k.-iul” unor oportunităţi (ANI, Garda Financiară, ANAF şi cine mai ştie!) declarate manifest prin însăşi raţiunea de a fiinţa a acestora. Adică, pentru a arunca în sfârşit „laso-ul” priponirii cât mai departe şi în profunzime, până la „osul” putreziciunii în toate cele urât mirositoare, pizmuitoare invidii şi interese de clan sau partinice, iar corp(usculul) care se pretinde el însuşi (nu şi prin compoziţie !) că va funcţiona transpartinic pe principiul sine ira ... să-şi facă datoria, în slujba interesului general.  
  
Pentru că acesta din urmă este invocat (şi n-ar ar trebui să fie!) drept numitorul comun al tuturor luărilor de poziţie, atitudinilor, ieşirilor în media, scrâşnirilor din dinţi şi uităturilor închiondurate, ocaziilor jenante şi la limita încăierării, înjurăturilor laxe, batjocurii elaborate, qui-pro-quo-urilor pe care le etalăm zilnic, cu necesara doză de viclenie cât să permită bagatelizarea, desfiinţarea, pulverizarea a tot ce mişună prin preajmă (adversari, fapte, procese, întâmplări etc). 
  
N-aş fi adus în discuţie lucruri care se petrec la o astfel de altitudine ameţitoare - pentru omul simplu, dacă „un anume cineva”(sic!) n-ar fi fost rechemat să-şi arate muşchii fermităţii (ştie el de ce !), să-şi afirme alonja cuprinderii aerofotometrice dintr-un singur „survol-ochire”- pentru a nu bâjbâi sugerând impresii utilitariste sau, şi mai rău, amatoriste, să dejoace şi să limpezească o încrengătură care să felieze şi să numească obiective clare, să devanseze şi să anticipeze pentru a preîntâmpina mişcări bănuit subterane şi deci orice atac surpriză, sub centură, să fie din faşă excluse. 
  
După câteva luni de retrogradare de ochii lumii, pus într-un jilţ pentru care pregătirea în specialitate era obligatorie (pentru alţii !), a revenit „aureolat” de dexteritatea de păpuşar demonstrată în mai toate împrejurările, cu noi forţe şi promisiuni (în traistă) însă şi cu o riscantă „subţiere” a bazei de masă (de manevră) îngrijorătoare, dar asta în perspectiva viitoarelor consultări electorale sau cine ştie, dacă românii nu se vor trezi ...  
  
Până una alta, sinecura este sigură. pentru a garanta reuşita însuşirilor ce le va pune probabil în aplicaţiune, cu un plan multiplicat, cu variante înşirate pe tot alfabetul şi care până acum n-au dat niciodată greş : întinsa reţea de relaţii unse la timp, probate şi expertizate în zeci de ocazii, un păienjeniş în care s-au „prins” vrând-nevrând - ca într-o acoladă a „horei naţionale” înfrăţită întru solidaritate şi culpă - aproape toţi mişmaşi ... Chiar şi unii membrii pricăjiţi ai vulgului şi-au ocupat (cu speranţă şi cu dare ... din mână!) locul lor în această „ţesătură” îmbârligată, înnodată, reînnodată şi extinsă astfel în toate ungherele.  
  
Faldurile sub care sunt momiţi bonjouriştii au brodate pe blazonul „alesului-numit” cuvântul de ordine CORUPŢIE (horribile dictu) ! Numele sinonimic al acestuia i-a fost sugerat la botez de ursitoare, fără a-şi dezminţi vreodată obârşia onomastică şi nici metehnele ...  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Pamflet: Cine pe cine verifică !? / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 226, Anul I, 14 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!