CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  

Păcăleala vieţii
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Păcăleala vieţii 
  
Viaţa este o fiinţă care moare un pic în fiecare zi ca să te părăsească, smucindu-se cu o infidelitate neînchipuită, într-o bună zi. 
  
Viaţa se dovedeşte o amantă sclipitoare, dar înşelătoare, care nu mai păşeşte în urma ta la un moment dat, nu-ţi mai este umbră sau lumină, îţi face semn de adio cu şalul ei de şarlatan şi începe în aceeaşi zi să-i zâmbească altei persoane sau chiar să necăjească pe altcineva prin dureri de cap, de picior sau de inimă. 
  
Toţi ne încredem în această fiinţă, faţă de care avem nevoi primare, ca mai apoi să ajungem la cele superioare. Toţi ne încredem în ea cu excepţia kamikaze-lor dresate ideologic şi geopolitic, sau a sinucigaşilor simpli care îşi trăiesc doar propria tragedie, necvantificată de societate, fiind cazuri particulare, deservite cu gropi dinafara cimitirului. Morali sau imorali, dar care şi-au trăit viaţa până la capăt, se pot odihni în perimetri legali. Peste garduri ajung oamenii care nu s-au putut încrede în bunătate. În fidelitate. În puterea omului de a face numai bine, de a simţi numai ce-i corect. Ei au fost curajoşi sau foarte laşi, dar au trăit slăbiciunea omului în faţa omului.  
  
Salutăm viaţa dimineaţa, la amiază şi seara. Ne culcăm cu ea în noapte, în braţe, în şoapte, ne trezim cu ea în piept şi în vârful degetelor dornice de acţiune. 
  
O slăvim prin anotimpuri. O iubim prin florile primăverii şi emoţiile renaşterii care ne asigură că totul e perpetuu. Ne mângâie pe creştet până la adolescenţă, apoi pe sâni cu multă căldură sau ne bate pe umeri să avem încredere. Aşa devine viaţa atotputernică peste noi, oameni mărunţi în infinitate. 
  
Iubim viaţa şi vara, când soarele ne arde în creştet, unde ne-a mângâiat mai întâi, apoi ne oboseşte cu noi urcări sau cu umbra dorinţelor născute ieri şi desăvârşite doar în somn. 
  
O vrem şi toamna să ne însoţească pe aşternutul color al fanteziei, de la galben strălucitor până la bejul îngăduitor, printr-un maro cald, înduioşător, până la aprinsul bordo care strigă după viaţă prea târziu. Ai fugi să-i aduni toate frunzele metamorfozate care mor încet, poate de azi pe mâine şi le fotografiezi moartea.  
  
Ai vrea să înveţi din moarte, să nu repeţi greşelile predecesorilor tăi, nu te duce la apă adâncă şi învolburată, nu te hazarda pe stânci necunoscute, nici în văi pline de duşmani ascunşi. Ai vrea să înveţi din moartea căprioarei, să nu te încumeţi departe fără părinţi, pe care apoi îi sacrifici chiar tu. Ai vrea să înveţi din moartea vecinei, care a mâncat cu nesăbuită poftă. Şi din exemplul domnului Leo, care a băut din pahare fără fund, fără să ştie. Ai vrea să nu repeţi jocul de rol al lui Hagi Tudose, nici al lui Romeo şi Julieta, ai vrea să iubeşti pe pământ. Să crească crengile din două corpuri vii şi să se îmbrăţişeze chiar în văzul tău, aici în viaţă, dincoace de gardul negru. 
  
Iubirea trezeşte deodată toate anotimpurile fără să ţină cont de luna lor de naştere, te atinge pe obraz, pe umăr şi pe şold. Aduce cu ea viaţa. Ajunsă independentă, îşi trăieşte propriul elan, cu perspective fără vreo piedică în sârma ghimpată. Apoi ard oasele, inima şi visele. Rămâne un mare pustiu în calendar.  
  
Suzana Deac 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Păcăleala vieţii / Suzana Deac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 334, Anul I, 30 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Suzana Deac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Suzana Deac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!