CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Maria Diana Popescu         Ediţia nr. 92 din 02 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Oxigen pe datorie
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

De la comicăria „să trăiţi bine”, trecem, precum grecii, la drama „să trăiţi din ce puteţi”. Va fi o vară agitată pentru români, guvernanţii vor dîrdîi de nepăsare, liderii celor două mari cartele sindicale vor mima greve, iar măsurile de austeritate impuse de F. M. I. îi vor trimite pe majoritatea românilor la periferia societăţii. „F. M. I. şi U. E. ne fură un secol de drepturi sociale”!, „Bogaţii să plătească pentru criză!”, au strigat grecii ieşiţi în stradă pentru a treia oară din februarie încoace. Peste 40.000 în centrul Atenei şi alţi aproximativ 14.000 la Salonic au protestat împotriva măsurilor fiscale drastice implementate de Guvern în schimbul planului de salvare a Greciei cu 110 miliarde de euro pe trei ani. Grecia fierbe încă; mă întreb ce ţară îi urmează, dacă F. M. I.-ul vine tot mai des şi la noi în ultima perioadă, ca să ne controleze, să ne ameninţe cu diplomaţie, aşa cum face un dictator, cînd vrea să ia pielea de pe cel vizat. Va mai fi oare economia de piaţă centrul religiei capitaliste după grava scoatere din ritmul ei biologic? Capitalismul nu a murit deocamdată, dar se pare că simptomele bolii incurabile lucrează cu lopeţile din dotare la propria criptă, criza fiind de fapt metastaza diagnosticată de către specialişti. Măsurile pripite ale decizionalilor lumii mai mult ajută la adîncirea gropii, decît la găsirea unor soluţii de reanimare a statelor îmbolnăvite cu risc şi iresponsabilitate, cum este de exemplu guvernul Greciei, care, umflînd necalculat lefurile aparatului de stat, la fel de numeros ca şi cel românesc, a trimis ţara în faliment. 

Grecia este prima ţară din zona euro care are nevoie de oxigen pe datorie. Nu acelaşi lucru au făcut nemţii. Mai chibzuiţi, mai precauţi, n-au mărit salariile, n-au umblat la taxe pe timpul crizei. La acest moment ei sînt liniştiţi, noi sîntem datori vînduţi. Cunoaştem în istoria umanităţii exemplul multor ţări aflate în pragul falimentului, dar care au reuşit cu demnitate să supravieţuiască, în ciuda faptului că o conjunctură sau alta le-a fost potrivnică. Să ne amintim cum a rezistat Argentina, zguduită în 1998 de o criză economică de amploare, generată de proasta guvernare internă, cu toate că o lungă perioadă de timp a refuzat să-şi achite datoriile uriaşe către puterile lumii. Să recapitulez un subiect mai vechi: trîmbiţata „reconstrucţie economică şi stabilizare din Balcani”, prin infuzie de capital străin, s-a dovedit a fi o mega-afacere mîrşavă, care a adus profituri de miliarde organismelor internaţionale. Rezistenţa românului la batjocură şi la ridicol este un fel de moştenire genetică, cum neruşinarea este o calitate exemplară a politicienilor şi a bogătaşilor noştri. Viaţa uşoară şi catifelată cu cheltuială se ţine domnilor guvernanţi, adică se ţine cu leii autohtoni, în rest, comparaţia mea nu putea alege altă imagine a puterii junglei (în care poporul se zbate să trăiască de la o zi la alta) sau ca simbol al stupizeniei şi al prădării statului, decît leii. Credeţi că leii de la putere vor lăsa ciolanul de sub gheare? 

Degeaba îmi bat capul cerîndu-le responsabilitate, seriozitate şi patriotism, mai bine tu, române, deşteaptă-te!, şi ascultă încă o dată şi încă o dată IMNUL. Legaţi fedeleş, precum sîntem, de iţe străine, n-avem decît să mergem în sensul indicatoarelor plantate de puterile financiare ale lumii, adică să rămînem în jug, slugărind organismelor cu mască de unitate europeană. Privită cu scepticism încă de la bază, U. E. nu duce la acest moment dorul contestatarilor. Lipsa de legitimitate democratică, imputată de unii constituenţi ai Uniunii, este firească, dacă avem în vedere startul: o asociere liberă de ţări democratice într-un spaţiu presărat veacuri la rînd de lupte interne, unde manipularea populaţiei a fost foarte puternică. Liderii europeni au trăit cu speranţa unei armonizări fireşti a intereselor cetăţenilor comunitari odată cu libera circulaţie şi cu dreptul de muncă în tot spaţiul U. E.. Uniunea Europeana este un simbol firav, iar sentimentul de apartenenţă la spaţiul comun european este timid, primînd identitatea etnică şi naţională a fiecărui cetăţean. Superficialitatea aderenţei la spiritul european nu va fi învinsă, bătrînul continent este deja zguduit de contradicţii şi mişcări sociale de amploare. Precum am afirmat mereu, căile politicii au fost întotdeauna mîloase, îmbîcsite de interese meschine, de trădare, de crime, de şantaj, de slugărnicie, de ură şi dispreţ faţă de omul de care istoria a tras întotdeauna cu dinţii. 

Maria Diana Popescu
www.agero-stuttgart.de
www.art-emis.ro 


  

Referinţă Bibliografică:
Oxigen pe datorie / Maria Diana Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 92, Anul I, 02 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Maria Diana Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Diana Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!