CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Ediţia nr. 275 din 02 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Oraşul Charleroi – o locaţie din inima Europei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Centru economic şi cultural al unei aglomerări de 201 550 de locuitori, oraşul Charleroi este un important nod al transporturilor rutiere, feroviare şi fliviale din Belgia. Pasajul Ardenne se bucură de o poziţie privelegiată, la 50 de km sud de Bruxelles, capitala Europei. Oraşul Charleroi este membru al reţelei Eurocities.  

Atmosferă şi primire călduroasă  

Locuitorii oraşului sunt cunoscuţi pentru entuziasmul, generozitatea şi bunătatea lor. Valoarea pe care se pune accentul este ospitalitatea. Cu străzile sale pietonale, pieţe, parcuri, artere şi centre comerciale, precum şi infrastructura turistică şi de agrement, Charleroi este un oraş prietenos prin care e o plăcere să mergi la plimbare sau la cumpărături. În fiecare săptămână, piaţa de duminică atrage mii de oameni care vin de departe.  


Un oraş verde din unul negru  

Fostă capitală a Revoluţiei Industriale, cu unul din bazinele cele mai prospere din domeniul producţiei de cărbune, oţel şi sticlă, Charleroi este acum un oraş în plină restructurare urbană şi de mediu. Grija pentru reamenajarea centrului şi valorificarea patrimoniului e demonstrată de angajamentul său faţă de promovarea calităţii vieţii urbane. Numeroasele parcuri sunt plămânii oraşului, elementul vegetal fiind omniprezent.

Metropolă economică  

Marile companii internaţionale şi multe IMM-uri au ales situaţia favorabilă, know-how-ul şi dinamismul din Charleroi pentru a-şi extinde activităţile. Oţeluri speciale, construcţii de aeronave, telecomunicaţii, informatică, industrie alimentară, inginerie mecanică şi de imprimerie, produse chimice, servicii pentru întreprinderi şi persoane fizice şi multe alte sectoare sunt încă bine reprezentate în Charleroi. Intercomunala Igretec este structura publică specializată în promovarea economică a metropolei şi în ospitalitatea investitorilor. De asemenea, joacă un rol important în sprijinirea activităţii IMM-urilor şi în special în exporturi.

Charleroi, oraş sportiv...  

Este un oraş în care se practică sportul la nivel înalt: baschet, fotbal, volei, tenis de masă, Charleroi fiind dotat cu o infrastructură demnă de ambiţiile sale, găzduind în fiecare an concursuri internaţionale şi, printre altele, meciuri din UEFA 2000. Jocul tradiţional practicat în Charleroi este pelota, joc sportiv de origine bască, între doi jucători, care constă în aruncarea unei mingi de cauciuc brut într-un perete, de unde, ricoşând şi atingând pământul, este preluată de partener.  

... şi cultural  

Şi din punct de vedere cultural oraşul Charleroi merită văzut. În fiecare an acesta este sediul unor expoziţii de prestigiu şi găzduieşte numeroase spectacole. Reputaţia Palatului de Arte Frumoase, Muzeul de Fotografie, de Dans... au depăşit demult graniţele Belgiei. Muzeele din Charleroi oferă ocazia de a descoperi frumoase colecţii în domeniul picturii, sculpturii, sticlei, fotografiei, arheologiei industriale, ştiintei... Charleroi este leagănul benzilor desenate belgiene cu Şcoala Marcinelle ilustrată de Editions Dupuis.

Leagănul trădiţiilor  

Locuitorii oraşului au ca obiectiv promovarea folclorului, acesta fiind prezent în timpul carnavalurilor tradiţionale de Mardi Gras sau procesiuni şi marşuri napoleoniene, evenimente care adună în fiecare an mii de participanţi costumaţi în îmbrăcăminte de epocă. Târgul de Paşti transformă inima oraşului într-un gigant parc de distracţie. Originea acestor sărbători datează de mai multe secole.

Proiectul oraşului Charleroi  

Din 1991 în Charleroi s-a stabilit un proiect urban care conţine strategia sa de dezvoltare, adoptând în 1994 şi o hartă care defineşte calităţile esenţiale spre care acesta aspiră: Charleroi vrea să fie un oraş metropolitan, deschis, echilibrat, prietenos, solidar, tânăr, inovator, sănătos, cultural, sportiv, un partener sigur...

Charleroi în câteva cifre  

Suprafaţă: 102 km2 sau 10.213 ha, 57% - mediu urban si 43% - mediu rural (parcuri, păduri, terenuri agricole...)
Densitate: 1 974,6 loc./km²
Altitudine faţă de nivelul mării: 121 m
Coordonate geografice: Latitudine : 50° 24' 0'' Nord, Longitudine : 4° 25' 60'' Est  

Referinţă Bibliografică:
Oraşul Charleroi – o locaţie din inima Europei / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 275, Anul I, 02 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!