CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 969 din 26 august 2013        Toate Articolele Autorului

Oameni după care rămân urme vorbitoare: Marilena Rotaru
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Oameni după care rămân urme vorbitoare: Marilena Rotaru  

 

Sunt oameni după care rămân vorbitoare urme, care nu se rup de sine în niciun moment, ci întocmai pe sine reprezintă, ca o oglindă a spiritului! Nu numai după cât sunt de dense aceste urme, sunt şi constructive, ci şi după cum sunt imprimate în cuvânt şi-n formă, pe cremenea istoriei care le va întipări.  

Deopotrivă în cuvânt şi imagine, Marilena Rotaru, autor documentarist, jurnalist de televiziune, publicist, romancier, realizator de programe culturale la TVR, prin toată activitatea sa de mare şi neîncetată trudă sapă cu prisosinţă aceste urme pe drumul unei vieţi dăruite culturii şi edificărilor istorice. În chipul cel mai preţios a fost şi este strajă şi în egală măsură, soldat luptător pentru dreptate şi măturarea cenuşei bolşevico-securito-comuniste, de pe oglinda istoriei noastre schingiuite, contorsionate, mistificate.  

Ce prilej poate înmlădia mai potrivit pe el o cuvenită minicronică a meritelor distinsei Marilena Rotaru, ca ziua sa de naştere care este 26 august?! E îngăduită, cel puţin anual, încununarea unei secunde pentru o activitate permanentă, an cu an, ceas cu ceas, în absolută detaşare de ocazia involuntară şi cu atât mai puţin impusă; ceea ce a realizat dintotdeauna şi realizează în continuare Marilena Rotaru nu are alt resort decât propria conştiinţă.  

Citind-o pe Marilena Rotaru, sau vizionându-i emisiunile pe care le-a realizat, ori ascultând-o pur şi simplu, la orice ocazie, nu se ajunge la a o cunoaşte strict pe ea, ci la a se deschide uşa citadelei culturii româneşti, a se vedea şi cunoaşte adevărata şi curata noastră istorie, a ne apropia de noi înşine, a tinde la cunoaşterea de sine, la împăcarea cu sine, la descinderea în propriul interior sufletesc, pe şi spre arterele intangibile până atunci, ale caracterului.  

Ceea ce, fără îndoială că este egalabil cu operele celor mai de seamă personalităţi culturale ale românilor, e tot ceea ce a realizat Marilena Rotaru, pe de o parte în creaţii literare, jurnalistice, publicistice, documentaristice, filmografice etc., iar pe de altă parte, faptic, în acţiuni cu angajament personal şi entuziasm fierbinte - aceasta va rămâne ca operă expusă fără zale, cu pieptul gol, în confruntările contemporane, pentru apărarea istoriei.  

Pe astfel de coordonate se plasează evocarea de către Marilena Rotaru a Majestăţii Sale Regelui Mihai, a Dinastiei Române şi a Coroanei României. A avut şi de suferit pentru aceasta, fiind chiar şi destituită din Televiziunea Română, dar de la tot ce a realizat, a fructificat o generoasă şi nemimată recunoaştere din partea celor care înţeleg şi apreciază pe potrivă, totala adeziune faţă de cauza pe care o susţine, inclusiv din partea Familiei Regale a României.  

Autoare a unei serii de restituiri dedicate românilor exilaţi, „Memoria exilului românesc”, Marilena Rotaru a creionat figurile unor personalităţi, neagreate, marginalizate sau oprimate de regimul moscovito-securisto-comunist., cum ar fi : Emil Cioran, Vintilă Horia, Sergiu Celibidache, Marele Rabin Alexandru Şafran, Radu Adulesei, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Paul Goma, Cella Delavrancea, Margareta Sterian...  

Cele mai valoroase şi relevatorii ale unei conştiinţe întemeiate pe argumentul istoric au fost şi rămân interviurile realizate cu Majestatea Sa Regele Mihai, între 1991-1996, ale căror emisie a fost refuzată de TVR, ceea ce nu a împiedicat-o pe realizatoare să le proiecteze în săli şi la mitinguri în aer liber.  

În prezent realizează emisiunea care se transmite la TVR, „Ora Regelui”. Este una dintre producţiile tv., integrată în operele de restituire a istoriei noastre, începute şi continuate, poate cu asumarea riscului şi pierderilor personale, nevizibile şi neperceptibile în ce o priveşte, în raport cu cel mai nobil rod, care speră să răzbată la lumină, nu peste mult timp...  

În toatală concordanţă cu aceasta, Marilena Rotaru activează faptic, în calitate de copreşedinte al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, asociaţie neguvernamentală, independentă, constituită cu scopul de a milita pentru restabilirea adevărului istoric şi moral şi pentru redarea rolului cuvenit monarhiei în România. Este deosebit de activă, principiile, proiectele, împlinirile, dezideratele sale, exemplul, ardoarea faptelor fiind, fără îndoială, un model în cadrul acestei Alianţe.  

Ziua de 26 august, zi a naşterii Marilenei Rotaru e o cale directă şi meritată de a i se aprecia perseverenţa, talentul, frumuseţea caracterului şi faptelor care pentru un om de valoare cum este, reprezintă pe mai departe înzestrarea spiritului cu noi arme ale tăriei de a continua şi izbândi!  

La mulţi ani, Marilena Rotaru! (Aurel V. ZGHERAN) aurel.vzgheran@yahoo.com  

Referinţă Bibliografică:
Oameni după care rămân urme vorbitoare: Marilena Rotaru / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 969, Anul III, 26 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!